EU žádá o konzultace v rámci dohody o obchodu a spolupráci ohledně trvalého ukončení rybolovu smačků rodu Ammodytes ve Spojeném království

EU žádá o konzultace

Evropská unie dnes požádala o konzultace se Spojeným královstvím v rámci mechanismu řešení sporů podle dohody o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím, pokud jde o rozhodnutí Spojeného království zakázat rybolov smačků rodu Ammodytes, s cílem dosáhnout vzájemně přijatelného řešení.

S účinkem od 26. března 2024 se zákaz rybolovu smačků rodu Ammodytes týká anglických vod v Severním moři a všech skotských vodách. Toto opatření výrazně omezuje přístup plavidel EU k tomuto rybolovu. EU zpochybňuje slučitelnost úplného a trvalého ukončení rybolovu se zásadami a povinnostmi podle dohody o obchodu a spolupráci.

V rámci dohody o obchodu a spolupráci se EU a Spojené království dohodly na uplatňování fakticky podložených, přiměřených a nediskriminačních opatření pro zachování živých mořských zdrojů. EU je i nadále odhodlána spolupracovat se Spojeným královstvím na dosažení těchto cílů.

Spolupráce mezi EU a Spojeným královstvím v rámci dohody o obchodu a spolupráci se vyvíjela pozitivně, a to i v rámci specializovaného výboru pro rybolov, a EU je i nadále připravena dosáhnout vzájemně přijatelného řešení se Spojeným královstvím, které tuto záležitost řeší.

EU jedná na ochranu a obnovu mořských ekosystémů pro udržitelný a odolný rybolov v rámci společné rybářské politiky, strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030 a akčního plánu pro mořské prostředí.

Další kroky

Žádost o konzultace formálně zahajuje řízení v rámci mechanismu řešení sporů o obchodu a spolupráci s cílem nalézt vzájemně přijatelné řešení sporu. Pokud konzultace nedospějí k uspokojivému řešení do 30 dnů nebo více, pokud se na tom obě strany dohodnou, může EU požádat o ustavení rozhodčího tribunálu, který by rozhodl o slučitelnosti opatření Spojeného království s dohodou o obchodu a spolupráci.

Pozadí

Evropská komise bedlivě sleduje plnění závazků ze strany partnerů EU, a to i v rámci dohody o obchodu a spolupráci se Spojeným královstvím, a v případě potřeby jedná s cílem zajistit dodržování těchto závazků.

Dohoda o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím platí od 1. ledna 2021. V rámci části „Rybolov“ dohody o obchodu a spolupráci se EU a Spojené království zavázaly spolupracovat při zajišťování toho, aby rybolovné činnosti pro sdílené populace v jejich vodách byly environmentálně udržitelné a přispívaly k dosažení hospodářských a sociálních přínosů tím, že všechna přijatá opatření pro řízení rybolovu budou přiměřená, nediskriminační a založená na nejlepších dostupných vědeckých doporučeních.

Podle dohody o obchodu a spolupráci se EU a Spojené království zavazují každoročně vést konzultace s cílem dohodnout TAC pro sdílené populace uvedené v příloze 35 dohody o obchodu a spolupráci. Smačky rodu Ammodytes jsou v uvedené příloze zařazeny, neboť jsou loveny ve vodách EU i ve vodách Spojeného království.

EU a Spojené království stanovily rybolovná práva pro smačky rodu Ammodytes na základě nezávislého vědeckého doporučení Mezinárodní rady pro průzkum moří (ICES). Cílem je dosáhnout maximálního udržitelného výnosu (MSY), který umožňuje lovit populace ryb na preventivní úrovni, která jim umožní reprodukovat se při své maximální kapacitě a zároveň zachovat zdravou úroveň populace. U druhů, jako jsou smačky rodu Ammodytes, ICES přímo ve svém doporučení zohledňuje spotřebu smačků rodu Ammodytes přímo jinými predátory, jako jsou mořští ptáci a mořští savci, neboť predace na kvantitativním základě je běžně zahrnuta do hodnocení.

Pro více informací

Dohoda o obchodu a spolupráci:

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/relations-non-eu-countries/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_en

Vztahy mezi EU a Spojeným královstvím:

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/relations-non-eu-countries/relations-united-kingdom_en

Písemný záznam EU a Spojeného království o smačcích:

https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7657-2024-INIT/en/pdf

Oznámení Spojeného království o ukončení rybolovu smačků rodu Ammodytes:

https://www.gov.uk/government/news/nature-recovery-to-be-accelerated-as-the-government-delivers-on-measures-to-protect-land-and-sea

https://www.gov.scot/publications/sandeel-prohibition-fishing-scotland-order-2024-final-business-regulatory-impact-assessment/

Quote

Trvalé ukončení rybolovu smačků rodu Ammodytes ve Spojeném království připravuje plavidla EU o rybolovná práva, ale rovněž zasahuje do základních závazků vyplývajících z dohody o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím. Zdravé populace smačků rodu Ammodytes mají zásadní význam nejen pro křehkou rovnováhu našich mořských ekosystémů, ale také pro živobytí našich rybářů. Opatření na ochranu tohoto důležitého druhu jsou již zavedena, včetně stanovení odlovů pod vědecky doporučenou úrovní a uzavřených oblastí na ochranu mořských ptáků. Veškerá další rozhodnutí proto musí být přiměřená cílům a musí být založena na spolehlivých vědeckých důkazech, zejména pokud jde o řízení našich sdílených zdrojů. EU je odhodlána zajistit správné provádění dohody o obchodu a spolupráci a dodržování zásad a povinností v ní obsažených oběma stranami. Doufám, že tyto konzultace povedou k vzájemně přijatelnému řešení pro obě strany.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2024-04-15


Zařazenoút 16.04.2024 12:04:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/2050&language=cs
guid/IP/24/2050/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V