Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040
AUDIO
Your browser does not support the audio element.
Jana Končítková, tisková mluvčí

BOHUMÍN – Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v Elektrárně Dětmarovice. Ta se přetransformuje na nízkoemisní teplárnu. A Bohumín jako strategický odběratel si dokázal vyjednat nové výhodnější podmínky až do roku 2040. Elektrárna Dětmarovice vytápí zhruba 4 000 městských a 800 družstevních bytů.

Zastupitelstvo dnes (15. 4.) na svém zasedání souhlasilo s ukončením původní koncesní smlouvy, kterou Bohumín s ČEZ Teplárenskou uzavřel v roce 2007 s platností od roku 2010. Nová dlouhodobá dohoda by měla městu zaručit spolehlivou a cenově výhodnou dodávku tepla. „Elektrárna přechází na dva alternativní zdroje energie, biomasu a plyn, což zvyšuje jistotu dodávek v případě, že by došlo k problémům s jedním zdrojem. Použitím obou zdrojů může systém současně reagovat i na změny trhu a vyrovnat se lépe s cenovými výkyvy,“ konstatoval starosta Petr Vícha s tím, že město stále považuje systém centrálního zásobování teplem za rozumný a hospodárný.

Bohumín se s ČEZ Teplárenskou dohodl, že od začátku roku 2025 bude mít možnost vybrat si ze tří alternativ pro stanovení ceny za teplo, aby svým obyvatelům i městským institucím zajistil nejnižší platby. „Můžeme se buď držet ceny Energetického regulačního úřadu, nebo si můžeme zvolit cenové podmínky vycházející z dosavadní koncesní smlouvy, případně ještě využít alternativního plynového vzorce pro výpočet ceny. Vždy před začátkem každého nového roku dojedná náš BM servis s ČEZ Teplárenskou nejekonomičtější variantu,“ vysvětlil místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Vedení města označuje výběr ze tří cenových variant za nadstandardní. „Jde jednoznačně o pozitivní vývoj a zlepšení současného stavu. Přestože koncesní smlouva končí, její podmínky z hlediska cenové politiky pro nás zůstanou zachovány až do roku 2030, na tom jsme trvali. V následujícím desetiletí 2030 až 2040 budeme mít možnost volit mezi regulovanou cenou a cenou vycházející z alternativního plynového řešení,“ doplnil místostarosta.

Rozhodnutí o ukončení koncesní smlouvy předcházela dlouhodobá vyjednávání. S jejich výsledky seznámilo vedení Bohumína a ČEZ Teplárenské místní zastupitele ještě před jejich dubnovým zasedáním. Na pracovním setkání, které se uskutečnilo na začátku března, se probírala i budoucnost dětmarovické elektrárny. Jak informoval generální ředitel společnosti Rostislav Díža a místopředsedkyně představenstva Šárka Vinklerová, s definitivním odklonem od uhelné energetiky se v Dětmarovicích počítá na konci března příštího roku. Z elektrárny se stane tepelná základna vycházející z alternativních zdrojů, tedy biomasy a plynu, do budoucna společnost v lokalitě zvažuje i malé modulární reaktory.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto: Jana Končítková a ČEZ



Zařazenopo 15.04.2024 16:04:44
Vydáno
ZdrojMěsto Bohumín
Originálmesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/clanky/29454-bohumin-zajisti-svym-obyvatelum-vyhodnou-dodavku-tepl...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V