Chaotické první čtvrtletí na trzích. Ne vše je zalité sluncem

Chaotické první čtvrtletí na trzích. Ne vše je zalité sluncem

Kristina Hooper
10:51 15. dubna 2024
Zdroj: Depositphotos

Na trzích panovaly v prvním čtvrtletí výkyvy, protože se množila různá prohlášení centrálních bank a způsobovala zmatek. Některá „malá vítězství“ bylo proto možná snadné přehlédnout. Jádrový index cen výdajů na osobní spotřebu za březen přinesl úlevu – a získal důvěru od předsedy Federálního rezervního systému Jaye Powella.

Přehled trhů za první čtvrtletí

První čtvrtletí bylo až na výjimky pro akcie na celém světě silné. Nejvýrazněji se dařilo japonským akciím, které zaznamenaly dvouciferné zisky. Následovaly Spojené státy, kde index S&P 500 rovněž posílil o více než 10 %. Také evropské akcie zaznamenaly solidní zisky, ale u britských akcií byly vlažnější. Mírné zisky zaznamenaly také akcie rozvíjejících se trhů, zatímco zejména čínské akcie v prvním čtvrtletí mírně ztrácely, což přispělo k přeprodaným podmínkám.

Dluhopisy s pevným výnosem v tomto čtvrtletí obecně zklamaly (s výjimkou dluhopisů rozvíjejících se trhů). Globální dluhopisy však měly v březnu lepší výkonnost. Volatilita u dluhopisů s pevným výnosem nebyla překvapivá vzhledem k některým velkým výkyvům, které zažil výnos desetiletého amerického státního dluhopisu. Ten se v průběhu čtvrtletí pohyboval pod 4 % a nad 4,3 %.

Alternativní třídy aktiv měly v prvním čtvrtletí různý vývoj. Globální realitní investiční fondy ve čtvrtletí oslabily, i když v březnu zažily silný měsíc. Komodity, zejména energie, prožily silné čtvrtletí. Průmyslové kovy byly za čtvrtletí relativně stabilní, ale v březnu pocítily výrazný nárůst. Zlato během čtvrtletí rostlo, stejně jako bitcoin. Hlavní měny byly vůči dolaru slabší.

Trhy očekávají začátek snižování sazeb

Na trhu jsme byli svědky výkyvů, které způsobily zmatky pramenící z projevů centrálních bank. Co se tedy stalo? Stručně řečeno, celkově se jednalo o čtvrtletí „risk on“, protože trhy navzdory některým počátečním negativním reakcím do značné míry přehlížely neuspokojivá data a jestřábí řeči centrálních bankéřů. Trhy diskontovaly to, co předpokládají, že se stane v tomto roce – tedy, že dezinflace v západních vyspělých ekonomikách bude pokračovat a že centrální banky začnou snižovat sazby. Trhy také diskontují mírné a krátké zpomalení světové ekonomiky, po kterém bude následovat opětovné zrychlení. Proto se domnívám, že jsme v posledních týdnech byli svědky rozšíření trhů.

Malá vítězství na počátku druhého čtvrtletí

První čtvrtletí roku 2024 skončilo několika malými vítězství:

  • Spojené jsou stále ve „vlaku D“, protože i v březnu pokračovala dezinflace. Po neuspokojivých inflačních datech z poslední doby panovaly obavy o vývoj inflace v USA, takže jádrový index cen výdajů na osobní spotřebu (PCE) za březen přinesl úlevu. Jádrový PCE dosáhl meziroční hodnoty 2,8 %, což je mírný pokles oproti únorové hodnotě 2,9 %. Tato data získala důvěru předsedy Federálního rezervního systému USA Jaye Powella, který řekl, že jsou „spíše v souladu s tím, co chceme vidět“. Pokračoval také: „Je dobré pozorovat, že se něco blíží očekávání.“ Powell také uvedl, že stále čeká, že „inflace bude klesat, někdy po hrbolaté cestě až ke dvěma procentům.“
  • Ve Spojeném království a eurozóně došlo k většímu posunu u inflace. Inflace v eurozóně také nadále klesá a nyní je na dostřel od 2% cíle Evropské centrální banky. Inflace ve Spojeném království v poslední době zaznamenala ještě větší pokrok – poslední data za únor dělala 3,4 % meziročně, což je nejnižší hodnota od roku 2021 a pod očekáváním.
  • Inflační očekávání se stávají lépe ukotvená. Jak jsem již uvedl, inflační očekávání – zejména spotřebitelská inflační očekávání – jsou pro centrální banky důležitým faktorem. A tak bylo potěšující vidět konečný březnový průzkum spotřebitelů, který dělala Michiganská univerzita. Vzhledem k tomu, že inflační očekávání na pět let dopředu se snížila na 2,8 % a inflační očekávání na jeden rok dopředu se posunula na 2,9 %, myslím, že je přesné říci, že inflační očekávání jsou „dobře ukotvena“ – což je důležitý lakmusový papírek pro Fed. Podobně je tomu ve Velké Británii, kde nedávný průzkum Bank of England ukázal, že medián inflačních očekávání na rok dopředu činí 3 %, což je méně než 3,3 % v předchozím průzkumu. Dlouhodobější spotřebitelská inflační očekávání klesla na 3,1 %, čímž se přiblížila cíli Bank of England. To podpořil i průzkum Citi/Yougov, který rovněž ukázal pokles spotřebitelských inflačních očekávání v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

To vše naznačuje, že některé z hlavních západních vyspělých centrálních bank by mohly začít snižovat sazby do konce druhého čtvrtletí.

Malá vítězství navíc pokračovala i na začátku druhého čtvrtletí:

  • Pozitivní ekonomické překvapení pro Čínu. Zaznamenali jsme silnou reakci trhu na nedávno zveřejněné údaje o čínském indexu nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu Caixin, které byly lepší, než se očekávalo. Jak jsem již uvedla dříve, domnívám se, že čínské akcie byly přeprodané, takže jakékoli pozitivní překvapení by se mohlo ukázat jako silný katalyzátor, který by akcie posunul výše.
  • Data z amerického zpracovatelského průmyslu jsou lepší, než se očekávalo. Americký výrobní index PMI ISM překvapil růstem a poprvé od září 2022 se posunul do oblasti expanze. Zvláště silný byl subindex nových zakázek, což je dobrým příslibem do budoucna.

Ne všechno je ale zalité sluncem:

  • Index ISM PMI ve zpracovatelském průmyslu v USA trhy vítaly negativně. Je pravda, že cenový subindex se také posunul výše, ale zdá se, že to bylo do značné míry způsobeno cenami komodit, které mohou být velmi volatilní. Dílčí index zaměstnanosti sice vzrostl, ale zůstává vlažný. Nic v této zprávě nemění můj názor na to, kdy Fed začne snižovat sazby.

Zpráva Japonské centrální banky (BOJ) Tankan – krátkodobý ekonomický průzkum podniků podávající informaci o vývoji japonské ekonomiky byla smíšená. Jednou z oblastí zklamání byl pokles nálady v podnicích. To údajně způsobilo určité vybírání zisků, ale to se dalo očekávat po tak silné výkonnosti akcií v prvním čtvrtletí. Co je možná důležitější, průzkum ukázal, že společnosti očekávají, že inflace zůstane v příštích pěti letech nad 2% cílem BOJ. Je zřejmé, že důvěra v BOJ a japonskou ekonomiku existuje.

Zdroj: Invesco

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenopo 15.04.2024 10:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/chaoticke-prvni-ctvrtleti-na-trzich-ne-vse-je-zalite-sluncem/
KategorieInvestice, investice
AutorKristina Hooper
guidhttps://roklen24.cz/?p=156958
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V