ECB nechala úroky beze změny. Naznačila však jejich snížení

ECB nechala úroky beze změny. Naznačila však jejich snížení

Kryštof Král
07:09 12. dubna 2024

Klíčové body

  • ECB ponechala sazby beze změny, naznačila však brzké snížení.
  • Kurz USDJPY dál oslabil, až nad hranici 153,00.
  • Ceny výrobců v USA vzrostly pod očekávání.
Zdroj: Depositphotos

Evropská centrální banka ponechala na dubnovém zasedání sazby beze změny. Úroky se nepohnou, dokud si Rada guvernérů nebude jistá, že jsou cenové tlaky stabilizovány. Někteří bankéři však údajně upřednostňovali rychlejší snížení snížení.

ECB by ráda viděla inflaci udržitelně na dvouprocentním cíli. Tempo růstu cen ze svého maxima 10,6 % v roce 2022 postupně kleslo až na březnových 2,4 %, což už je relativně blízko cíle. Prezidentka ECB Lagarde sdělila, že rizika ekonomického růstu zůstávají nakloněna směrem dolů. Dle jejích slov několik členů Rady guvenrérů argumentovalo ve prospěch snížení úroků už na dubnovém zasedání. Nakonec však převážila myšlenka počkat si na více potvrzujících dat o udržitelném dosažení inflačního cíle. Už z doprovodného komentáře jsme vyčetli, že pokud červnová prognóza inflace ukáže udržitelný posun směrem k cíli, nebude už potřeba držet měnovou politiku tak restriktivní. Tedy bude možné snížit sazby.

Očekávání trhů ohledně červnového snížení se i tak mírně snížilo, a to na 70 % z původních 75 %. Lagarde totiž očekává kolísavou inflaci, která může mnoho politiků znejistit v možném brzkém snížení. K poklesu pravděpodobnosti nepochybně přispělo i přecenění tržního výhledu sazeb v americké ekonomice. Část trhu stále očekává, že se ECB nebude chtít do snížení sazeb pustit předtím, než je sníží amerických Fed.

Středeční posílení dolaru po datech o inflaci katapultovalo měnový pár USDJPY do nových výšin, až přes hranici 153,00. Navzdory varováním japonských intervencí USDJPY roste z důvodu opět nad očekáváná vyšší inflace v USA. Dolar posiluje plošně a týká se to i páru s japonským jenem, i přesto, že na měnových párech jako EURJPY a GBPJPY měl japonský jen navrch. Dolar je silnější a potvrzuje svůj růst i na dolarovém indexu, kde stoupá na nejvyšší úroveň od listopadu 2023.

Česká koruna po delší křivce do strany v úterý prorazila rezistenci a z úrovní 25,43 za euro a následně jsme se dostali zpět na 25,35 EURCZK. Středeční zprávy přinesly na trh volatilitu a kurz se pohnul zpět na hodnoty okolo 25,45 EURCZK. Od čtvrtečního rozhodnutí ECB kurz začal oslabovat, a koruna tak znovu těžila ze zpráv ve svůj prospěch. Žádný překvapivý skok se nekonal a kurz se dále drží v křivce do straně s mírnými výkyvy, které jsou způsobeny fundamenty.

Ve čtvrtek odpoledne byl zveřejněn index cen výrobců (PPI) v USA, který vzrostl méně, než se očekávalo. Ceny výrobců minulý měsíc vzrostly o 0,2 %, přičemž v únoru vzrostly o 0,6 %. Ekonomové předpokládali růst o 0,3 %. Přestože ceny stále rostou, tempo není tak prudké, jak by se očekávalo. To je možná úleva pro investory poté, kdy středeční data o spotřebitelské inflaci byla vyšší. Údaje o inflaci byly spojeny s opakovanými varováními představitelů Fedu, že „lepkavá“ inflace oddálí případné snížení úrokových sazeb. Dobrá zpráva pro USA je, že počet Američanů, kteří si podali žádost o podporu v nezaměstnanosti, za minulý týden klesl nad očekávání. Indikuje to, že trh práce zůstává zdravý.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0712 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 105,39 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0682 do 1,0775 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,37 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,68 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,32 až 25,44 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,53 do 23,85 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenopá 12.04.2024 07:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/ecb-nechala-uroky-beze-zmeny-naznacila-vsak-jejich-snizeni/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorKryštof Král
guidhttps://roklen24.cz/?p=157112
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V