Program Věda v praxi obcí by se měl rozšířit o nové oblasti, jako je například zdravotnictví nebo lesní hospodářství

Středočeský kraj ve spolupráci se Středočeským inovačním centrem (SIC) chystá upravený dotační program Věda v praxi obcí. Program poskytuje přímou finanční podporu středočeským obcím, jejich příspěvkovým organizacím a dobrovolným svazkům obcí na expertní služby realizované výzkumnými organizacemi Středočeského kraje. Nový program Věda v praxi obcí II. počítá například s rozšířením oblastí nabízených služeb. S návrhem se dnes seznámila rada kraje a doporučila ho ke schválení zastupitelstvu.

„Cílem programu je podpora inovačního prostředí, spolupráce mezi veřejným a výzkumným sektorem a vytvoření příkladů dobré praxe. Nabízíme obcím pomoc při hledání chytrých řešení například v oblasti energetiky, vodohospodářství nebo adaptace na klimatickou změnu. V novém programu chceme témata ještě rozšířit, a to například o sociální služby a zdravotnictví, lesní hospodářství nebo územní plánování. Současně navrhujeme snížit krajskou míru podpory o 10 %, a to ze současných 100 na 90 %,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková.

Program je určen obcím Středočeského kraje nebo jimi zřízeným příspěvkovým organizacím či dobrovolným svazkům. Administruje ho Středočeský kraj a je dotován z projektu Smart Akcelerátor III. Dosud byl k dispozici například při zpracování koncepce rozvoje obecní energetiky, posouzení současného stavu obecních budov a technologií nebo pro zpracování koncepce pro zapojení obcí do komunitní energetiky. V oblasti veřejných prostranství mohly obce požádat o dotaci na zpracování dokumentu koncepce rozvoje území, stanovení regulativů nebo na konzultace řešení modrozelené infrastruktury v intravilánu obce. Další oblasti, kde mohly obce žádat o dotace, je adaptace na klimatickou změnu nebo vodohospodářství.

Navazující program Věda v praxi obcí II pro poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje, respektive jeho návrh, obsahuje dílčí změny. Míra podpory klesla ze 100 na 90 procent, všechny žádosti budou hodnoceny společně podle hodnotících kritérií, dosud šlo o průběžnou výzvu. Délka příjmu žádostí se zkrátí ze 6 měsíců na tři týdny. Oblast nabízených služeb se má rozšířit o nová témata: koroze a volba materiálů, integrovaný záchranný systém, sociální služby a zdravotnictví, lesnictví a lesní hospodářství, územní plánování.

Stejný zůstává cíl programu: formulovat a ověřit nabídku výzkumných organizací pro obce a ověřit poptávku obcí (předpoklad realizace cca 6-10 projektů) a vytvořit co nejpestřejší soubor projektů, které poslouží jako příklady dobré praxe v budoucnu. Cílová skupina jsou i nadále obce, obcemi zřízené příspěvkové organizace a dobrovolné svazky obcí.

Navržená finanční alokace je 1,2 mil. Kč, výše podpory 100 000 Kč až 200 000 Kč na jeden projekt. Program poskytuje přímou podporu prostřednictvím účelové neinvestiční dotace na spolupráci výzkumných organizací s veřejným sektorem. Program Věda v praxi obcí II ještě podléhá schválení zastupitelstvem


Zařazenočt 11.04.2024 11:04:00
ZdrojStředočeský kraj
Originálstredoceskykraj.cz/web/urad/stredocesky-kraj/-/asset_publisher/ykru/blog/program-veda-v-praxi-obci-b...
AutorMichal Kroutil
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V