Proběhl XIX. ročník mezinárodní konference Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje zaměřený na téma evropských standardů pro podávání zpráv o udržitelnosti (ESG reporting)

Proběhl XIX. ročník mezinárodní konference Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje zaměřený na téma evropských standardů pro podávání zpráv o udržitelnosti (ESG reporting)

19. března 2024 uspořádalo Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem financí ČR, Českou zemědělskou univerzitou a Českou podnikatelskou radou pro udržitelný rozvoj expertní mezinárodní konferenci zaměřenou na tzv. ESG reporting. Ten vyplývá ze směrnice o podávání zpráv o udržitelnosti ze strany podniků (CSRD) a příslušných reportovacích standardů. Akce se konala v prostorách auly České zemědělské univerzity Na místě bylo přítomno přes 100 zástupců z řad podnikových expertů na ESG reporting, konzultačních společností a státní správy, on-line konferenci sledovalo 70 účastníků.

„ESG reporting je naprosto zásadní pro budoucnost české ekonomiky a naši konkurenceschopnost, oceňuji firmy, které se na zavedení reportingových povinností zodpovědně připravují a myslí na udržitelnost,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) ve své úvodní zdravici.

Ministerstvo životního prostředí se problematikou environmentálního účetnictví zabývá již od roku 2000. Účetnictví udržitelného rozvoje (ESG reporting) je další etapou vývoje environmentálního účetnictví a rozšiřuje předmět zájmu i na sociální aspekty podnikání a jejich ekonomické souvislosti.

V ranním bloku přednášek XIX. ročníku konference „Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje“, který navázal na řadu předchozích akcí zaměřených na koncept udržitelnosti, se účastníci seznámili se směrnicí CSRD z pohledu Evropské komise i Ministerstva financí. Směrnice CSRD vyžaduje, aby velké podniky a na burze kótované malé a střední podniky, stejně jako mateřské podniky velkých skupin zahrnovaly do své výroční zprávy informace o dopadech podniku na otázky udržitelnosti včetně toho, jak ovlivňují vývoj podniku, jeho výkonnost a postavení. Tyto informace je zapotřebí ve zprávách uvádět v souladu s evropskými standardy pro podávání zpráv o udržitelnosti (ESRS). Kontext tvorby těchto standardů představil člen Sustainability Reporting boardu EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group). Zástupce ČHMÚ dále představil koncept připravovaného metodického a datového portálu pro klimatickém prověřování investic. Polední přednáškový blok se zaměřil na prezentaci vodítek EFRAG pro zásadní metodické principy reportingu, dále byl prezentován vhled do souvislostí mezi ESG reportingem a environmentálním managementem ve firmách ze strany členky EFRAG a rakouské Agentury pro životní prostředí. O své zkušenosti s ESG reportingem se podělila společnost Vodafone a s reportingem dle taxonomie společnost ČEZ. Prezentační blok uzavřela svou prezentací předsedkyně Komise pro udržitelné finance České bankovní asociace.

V odpolední části se účastníci konference zúčastnili jednoho z 9 paralelních workshopů dle tematických standardů, kde pod vedením odborných facilitátorů a facilitátorek diskutovali příslušný standard tak, aby se zjistily datové a metodické nedostatky, vazby na stávající legislativní povinnosti, využitelnost existujících zavedených standardů a dopady na řízení podniků.

Z proběhlých workshopů vyplynula poptávka po ucelených a více centralizovaných datových podkladech ze strany veřejné správy, datech za životní prostředí ve vazbě na ESG reporting a další nástroje politiky financování udržitelnosti. Účastníci včetně jejich domovských organizací jsou zvyklí využívat dalších konkrétních ISO standardů a počítají s jejich možnou využitelností při plnění nových reportingových povinností. Pro zajištění funkčnosti ESG reportingu v praxi bude zapotřebí objasnit nutnou úroveň detailu i množství termínů, které se objevují v původním znění ESRS a nemají jasně daný ekvivalent dle českého právního řádu. Účastníci konference kvitovali aktivity státní správy vedoucí k vývoji aplikace pro klimatické prověřování investic.

Program konference (PDF, 352 kB )

Odkaz na záznam konference na YT

Veronika Krejčí &Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Ministr Hladík v jižních Čechách debatoval se studenty, otevřel novou výrobnu tepelných čerpadel a s vědci navštívil mokřady

Ministr Hladík v jižních Čechách debatoval se studenty, otevřel novou výrobnu tepelných čerpadel a s vědci navštívil mokřady

Mobilní aplikace přispěje k ochraně životního prostředí a turistům ukáže méně vytížené krásy české přírody

Mobilní aplikace přispěje k ochraně životního prostředí a turistům ukáže méně vytížené krásy české přírody

Mobilní aplikace přispěje k ochraně životního prostředí a turistům ukáže méně vytížené krásy české přírody Upozornit na problém nadměrného počtu turistů, kteří navštěvují přírodní lokality a zatěžují tak životní prostředí i místní infrastrukturu, a nabídnout méně známá místa k výletu. O to se snaží ...

Nainstalováno: Pasti pomohou při monitoringu sršně asijské

Nainstalováno: Pasti pomohou při monitoringu sršně asijské

Invazní sršeň asijská se v České republice poprvé objevila v říjnu loňského roku v Plzni, nejnovější nález je z letošního února z Hrádku u Rokycan. Představuje značné riziko nejen pro chovy včel, ale i pro volně žijící druhy hmyzu, protože se jimi živí. Klíčový je monitoring míst, kde se sršně už ...


Zařazenost 20.03.2024 01:03:00
Zdrojmzp.cz
Originálmzp.cz/cz/news_20240410_Probehla-konference-Ucetnictvi-a-reporting-udrzitelneho-rozvoje
AutorMinisterstvo životního prostředí
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V