EGAP VÍCE NEŽ ZDVOJNÁSOBIL ZISK NA REKORDNÍ 1,8 MILIARDY KORUN

EGAP VÍCE NEŽ ZDVOJNÁSOBIL ZISK NA REKORDNÍ 1,8 MILIARDY KORUN

Státní exportní pojišťovna EGAP uzavřela loni hospodaření se ziskem 1,8 miliardy korun. To je více než dvojnásobný nárůst zisku oproti roku 2022 (832 mil. Kč) a vůbec nejvyšší hodnota ve 32leté historii pojišťovny. Zisk plánuje pojišťovna využít jako kapitálový polštář pro další podporu českého exportu.

Ilustrační foto Shutterstock

„Velkou částí se na hospodářském výsledku pojišťovny podílejí vymožené pohledávky z pojistných událostí. Z nich se v loňském roce podařilo získat téměř 1,3 miliardy korun,“ vysvětluje předseda představenstva EGAP David Havlíček.

Pro historicky příznivou bilanci je podstatné také zdravé obchodní portfolio pojišťovny. V předešlých letech se pravděpodobnost, že v horizontu jednoho roku selže jistá část portfolia, pohybovala mezi 1,5 až 2,5 procenty. Rizikovost se díky většímu rozložení případů v zemích i odvětvích podařilo výrazně snížit. „Portfolio je nyní nejzdravější v historii. Ukazatel pravděpodobnosti selhání se dostal pod 1 %, a to je nejnižší hodnota, kterou jsme kdy měli,“ uvedl Havlíček.

Například záruční program COVID Plus ze 110 obchodních případů, kdy v době pandemie načerpali exportéři 22 miliard korun, hlásí dosud pouhé čtyři případy v selhání. Přičemž 77 procent zaručených pohledávek již bylo dlužníky splaceno.

Celkový hospodářský výsledek podpořilo také meziroční snížení provozních nákladů pojišťovny o 5 procent. „Konsolidační balíček vlády se nás jako pojišťovny přímo netýkal, ale cítili jsme morální potřebu se k úsilí připojit. Zeštíhlili jsme organizační strukturu a zefektivnili některé procesy, což vedlo ke snížení provozních nákladů o 5 procent,“ dodává Havlíček.

69 miliard na pomoc českému exportu

Střídmé hospodaření ovšem nikterak negativně nezasáhlo do obchodních aktivit EGAP. Ty byly loni nejobjemnější od roku 2012. Exportní pojišťovna v roce 2023 pojistila či zaručila vývoz zboží a investic českých firem v objemu 69 miliard korun, což je zároveň druhý nejlepší obchodní výsledek od vzniku pojišťovny. Dosažen byl především chutí firem investovat a vysokou mírou rizika ve světě.

Do obchodních výsledků se kromě tradičních produktů promítl také záruční program EGAP Plus, kterým pojišťovna v roce 2023 pomáhala načerpat likviditu od komerčních bank. Šestimiliardový rozpočet garancí byl vyčerpán již během prvních devíti měsíců roku. Úvěry s pomocí EGAP získali například čeští výrobci letadel, bicyklů či automobilových světlometů.

Loni poprvé mohly využít pojištění provozních a investičních úvěrů takzvaně vývozně orientované podniky. Tedy české firmy, jejichž tržby plynou alespoň ze čtvrtiny z exportu. Úvěr zhruba za 2,5 miliardy tak získal výrobce hydraulických hadic pro automobilový průmysl, který na Ostravsku staví nový výrobní závod s ekologickým provozem.

O pojištění vývozu na Ukrajinu je zájem

Další novinkou uplynulého roku byla možnost pojištění vývozu na Ukrajinu krytá Fondem Ukrajina. K dnešnímu dni přijala pojišťovna čtyři desítky žádostí v celkovém objemu přes 400 milionů korun. S exportéry dosud podepsala desítku smluv, převážně na pojištění vývozu zemědělské techniky a potravin.

Za celou dobu své existence EGAP pojistil vývoz českých firem v objemu přesahujícím jeden bilion korun do 130 zemí světa. EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společnost a.s.) je státem vlastněná úvěrová pojišťovna se zaměřením na tržně nepojistitelná politická a komerční rizika spojená s financováním vývozu zboží, služeb a investic z Česka.


Zařazenoút 09.04.2024 14:04:00
ZdrojMZv ČR Export.cz
Originálexport.cz/aktuality/egap-vice-nez-zdvojnasobil-zisk-na-rekordni-18-miliardy-korun/
KategorieAktuality, Podpora exportu, Česko, Mezinárodní obchod, Pojišťovny
AutorNikol Trojanová
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V