Laureátka Ceny města Prostějova Maud Beerová slaví významné životní jubileum!

Laureátka Ceny města Prostějova Maud Beerová slaví významné životní jubileum!

Maud Beerová foto 2.jpg

Prostějovská rodačka a autorka knihy Co oheň nespálil Maud Beerová se dožívá pětadevadesáti let. Narodila se 7. dubna 1929 v domě č. 6 na Pernštýnském náměstí v Prostějově. Její rodiče pocházeli z německého židovského prostředí, ale postupně se přikláněli na českou stranu.

Otec Bedřich Steckelmacher pocházel z Boskovic a v Prostějově provozoval obchod s látkami a šicími potřebami. Matka Kateřina rozená Steinerová pocházela z Prostějova. Byli přesvědčení sionisté a připravovali se na odjezd do Palestiny. Tyto plány však přerušila válka.

Původně se jmenovala Sára, rodiče jí však anglofilních důvodů dali jméno Maud, v Izraeli potom užívala hebrejské jméno Michal. V Prostějově navštěvovala dívčí obecnou školu v Komenského ulici. Cvičila v židovské tělovýchovné organizaci Makabi, byla členkou sionistického hnutí mládeže a učila se hebrejsky. Rok 1939 a následující okupace však znamenaly zásadní změny v jejím životě. Nemohla chodit do veřejné školy, s rodiči se odstěhovala z vlastního domu v Sádkách č. 4 do domu v Sádkách č. 9.

1. 7. 1942 byla s rodiči a příbuznými deportována transportem AAm do Olomouce a odtud 4. 7. 1942 do Terezína. V zimě roku 1942 se ocitá v pokoji č. 25 mezi třináctiletými dívkami. Pracovala většinou v zemědělství, což pro ni znamenalo vyjít ven ze špinavého ghetta a občas i možnost si přinést trochu zeleniny na přilepšenou. Přednášky, škola, psaní deníku, tanec, sport, ale i transporty, nemoci, loučení s první láskou – Hermannem Tandlerem a jeho smrt v Treblince. To všechno pro ni představoval Terezín. Válku nakonec přežila stejně jako maminka a mladší sestra Karmela. Otec a dědeček v Terezíně zemřeli. Babička byla transportována do Osvětimi.

Po válce pobývala v ozdravovně zřízené Přemyslem Pitterem ve Štíříně. Krátce studovala na prostějovské reálce. V létě 1946 odjela na sionistický tábor do Kežmarských Žlebů. Potom odjela na hachšaru – přípravku na odchod do Palestiny – aliju. Po jejím absolvování začala pro toto hnutí pracovat. Vedla kroužky mládeže v Praze, Brně a na Slovensku. Do Izraele odjela s příbuznými v zimě roku 1949. Dostala se do kibucu Ginegar, kde poznala brněnského rodáka Šimona Beera, za něhož se v roce 1951provdala. Narodily se jim dvě dcery a syn. Řadu let žili ve vesničce Betlém Galilejský. Nyní již čtyřicet let bydlí v Tel Avivu. Manžel zemřel v roce 2002, nejmladší dcera Jael zemřela tragicky v roce 1986.

Maud Beerová je autorkou vzpomínkové knihy Co oheň nespálil vydané Muzeem Prostějovska v roce 2005. Dotisk knihy v počtu sto kusů za finanční podpory města Prostějova vydal spolek Hanácký Jeruzalém v roce 2019. Prezentace knihy proběhla z důvodů covidu až 27. ledna 2022 u příležitosti Dne památky obětí holocaustu v Městské knihovně v Prostějově. Kniha existuje také v audioverzi a Český rozhlas Olomouc z ní připravil pětidílnou četbu na pokračování.

Po roce 1989 několikrát navštívila Prostějov a koncem devadesátých let iniciovala pořízení památníku na starém židovském hřbitově v dnešní Studentské ulici (byl instalován 11. 7. 2001). Je čestnou členkou spolku pro židovské kulturní dědictví Hanácký Jeruzalém v Prostějově a nositelkou Ceny města Prostějova za rok 2011. Byla jí udělena za zachování historické paměti na židovské spoluobčany. Památku její rodiny připomínají kameny zmizelých uložené 1. července 2021 u domu č. 6 na Pernštýnském náměstí v Prostějově za prarodiče Maxe a Štěpánku Steinerovy a příbuzné Josefa a Gustava Steinerovy.

K životnímu jubileu jí srdečně blahopřejeme!

Hana Bartková, kronikářka města

Zařazenone 07.04.2024 08:04:00
ZdrojProstějov
Originálprostejov.eu/cs/aktuality-archiv/laureatka-ceny-mesta-prostejova-maud-beerova-slavi-vyznamne-zivotni...

Související témata

Prostějov
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V