Vývoj cen v eurozóně se opět přiblížil k cíli ECB

Vývoj cen v eurozóně se opět přiblížil k cíli ECB

Pavel Peterka
09:44 4. dubna 2024

Klíčové body

  • Březnová meziroční inflace v eurozóně klesla na 2,4 %, tedy výrazně pod očekáváním trhu a zimní prognózou ECB.
  • Prohlubuje se rozdíl v očekávaném vývoji úrokových sazeb ECB a Fedu. V eurozóně budou sazby podle všeho klesat dříve a rychleji.
  • Euro bude kvůli předpokládanému rozšíření úrokového diferenciálu a horší ekonomické kondici mírně oslabovat proti dolaru. Posílit by mohla i koruna.
ECB, zdroj: Unsplash

Inflace v eurozóně klesá rychleji ve srovnání s očekáváním trhu i zimní prognózou ECB. Nejnovější předběžná data o inflaci v eurozóně ukázala na meziroční růst o 2,4 %. Tržní odhad se pohyboval okolo 2,6 % a zimní prognóza ECB počítala s meziroční mírou inflace v březnu na úrovni 2,7 %. Ano, březnový výsledek je zatím předběžný a může dojít k mírné úpravě. Nebylo by to poprvé. Zajímavá byla reakce trhu, která mohla být pro řadu obchodníků překvapením. Nižší než predikovaná březnová inflace posiluje očekávání, že ECB začne se snižováním úrokových sazeb dříve než americký Fed. Euro přesto mírně posílilo proti dolaru.

Výraznější posilování společné evropské měny ale není na pořadu dalších týdnů. Příznivá data o inflaci v eurozóně dále nahrávají sázkám na snižování sazeb ze strany ECB. U amerického Fedu naopak objem očekávaného snížení sazeb v posledních týdnech klesá.

Analytici zpravodajského domu Bloomberg v případě ECB kalkulují se snížením sazeb o 58 bazických bodů v dalších šesti měsících a o 113 bodů během dalšího roku. Naopak u Fedu by to měl být v dalších šesti měsících pokles o 37 bodů a na horizontu roku pak 88 bodů. Pokud tato předpověď vyjde, úrokový diferenciál se rozšíří ve prospěch USA, což by tlačilo na slabší euro. Výsledky inflace a lepší kondice ekonomiky v USA navíc nahrávají možnosti odkladu poklesu úrokových sazeb.

Obchodníci sází na to, že ECB doručí během následujících dvanácti měsíců čtvero snížení úrokových sazeb. V případě USA jsou očekávání smíšená mezi dvěma až třemi snížení sazeb, protože poslední slova šéfa Fedu zdůraznila, že není kam spěchat. Americká ekonomika je více než dva roky po začátku cyklu růstu úrokových sazeb v dobré kondici. Ekonomika roste rychleji než například v eurozóně a pozitivní jsou i dosavadní zprávy z trhu práce, kdy dílčí potvrzení trendu můžou přinést páteční data o zaměstnanosti v USA.

A právě růst americké ekonomiky a s tím spojené poptávkové tlaky jsou jedním z faktorů pomalejšího poklesu míry inflace v USA. I proto můžou zástupci Fedu se snížením sazeb vyčkávat, až bude trend poklesu inflace k cíli potvrzen. Zároveň můžeme postupně mluvit o cílové úrovni úrokových sazeb, a to nejen u Fedu, ale u centrálních bank obecně. Minimálně část centrálních bankéřů se poučila z dlouhého období téměř nulových (a někde i záporných) úrokových sazeb, které nepochybně přispělo k silné a dlouhotrvající vlně inflace ve světě. Tato vlna vedla k bezprecedentnímu nárůstu cen a životních nákladů, minimálně v posledních desetiletích.

Vzhledem k rozdílnému vývoji v eurozóně a USA neočekáváme v dalších měsících dlouhodobé posílení eura. Tlak bude spíše na jeho oslabení. Nelze však vyloučit krátkodobé výraznější pohyby oběma směry. Blížící se snížení úrokových sazeb ECB by mělo ulevit i tlaku na kurz koruny proti euru. Naše měna by mohla v reakci na to alespoň mírně posílit směrem k hodnotě 25 koruny za euro. Do toho ale promluví řada dalších faktorů, a to primárně (ne)naplnění prognózovaného oživení ekonomiky ČR i ve stínu rizik plynoucí z nepříznivé situaci v Německu.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0782 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,13 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0741 do 1,0824 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,35 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,51 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,30 až 25,41 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,39 do 23,63 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenočt 04.04.2024 09:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/vyvoj-cen-v-eurozone-se-opet-priblizil-k-cili-ecb/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorPavel Peterka
guidhttps://roklen24.cz/?p=156807
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V