Týden v politice

30. března 2024

Týden v politice

(ČT 24) Koalice se podle premiéra Petra Fialy (ODS) blíží k rozhodnutí o možném zdanění tichého vína. Řekl to v rozhovoru pro Týden v politice. Tato vína tak zůstávají jako jediný alkohol bez spotřební daně. Opozice krok odmítá a doporučuje celoevropské řešení. O tom v minulosti mluvil i ministr zemědělství. Možné zdanění řešila ministerská odborná skupina, teď už má rozhodnout koalice.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Debata ohledně možného zdanění tichého vína podle premiéra stále probíhá. Nevyřeší to ale podle něj rozpočtové problémy České republiky. „Řekli jsme si v koalici, že se zkusíme posunout dál, nikoliv tak, že se bez dalšího řešení zavede daň,“ přiznal Petr Fiala.

Otázka zdanění vína je podle předsedy vlády velmi citlivá. „Na jedné straně je určitě správné přemýšlet nad zdaněním vína i v kontextu toho, že většinu vína, které spotřebujeme, dovážíme. Na druhé straně musíme zohledňovat to, že patříme k těm zemím v Evropě, které produkují víno. A většina těch zemí, která produkuje víno, zase daň nemá, nebo ji má velmi nízkou a tohle všechno musíme zohlednit,“ dodal premiér Petr Fiala. Očekává, že debata by mohla být u konce během měsíců.

Ještě nedávno přitom ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že na řešení není v koalici větší shoda. „Je tam vůle najít rozumné řešení a i ti, kteří nejsou pro zavedení i ti, kteří si myslí, že taková daň by tu měla být, tak jsou připraveni k nějaké rozumné dohodě, která bude znamenat, že to nezatíží české vinaře a teď nemyslím jenom moravské vinaře. Tím nemyslím jenom to, že to pro ně nebude znamenat nějaké ekonomické ohrožení, ale myslím tím i to, aby se jim nezvýšila byrokracie,“ upřesnil Petr Fiala.

Vládní koalice původně debatovala o zdanění tichého vína už v rámci konsolidačního balíčku. Každá debata ale zatím vyvolala silný odpor domácích vinařů. Stejně tomu bylo i loni na jaře, kdy zdanění tichého vína doporučila vládě jako jednu z možností pro zlepšení stavu veřejných financí Národní ekonomická rada vlády (NERV). Loni v květnu vláda oznámila, že daň na tichá vína v plánu na ozdravení veřejných financí zavádět nechce.

V Česku se pije míň vína než dřív. Třeba u toho tichého to bylo loni podle Svazu vinařů skoro o osm a půl procenta. A důvodem podle něj není zdražování. Ceny minulý rok stouply na rozdíl od jiného zboží jen o procento. Spotřeba vína klesá i v dalších evropských zemích.

Petr Fiala
Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS

Štítky:
rozhovor v médiích daně a veřejné finance zemědělství podpora podnikání práce a sociální věci rozpočet vláda Petra Fialy


Zařazenoso 30.03.2024 15:03:00
ZdrojODS
Originálods.cz/clanek/25465-tyden-v-politice
guid25465
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V