💲USD posiluje před čtením PCE

Přestože je Velký pátek ve Spojených státech svátkem a mnoho dalších trhů je již kvůli velikonočním svátkům uzavřeno, obchodníci dnes v brzkých odpoledních hodinách obdrží klíčový údaj z USA - zprávu o PCE inflaci za únor. Jedná se o Fedem preferovaný ukazatel inflace, který účastníci trhů bedlivě sledují. Očekává se, že celková PCE zrychlí v důsledku vyšších mezd a výdajů a také vyšších cen benzinu. Očekává se však, že jádrový PCE ve srovnání s předchozím měsícem dále zpomalí nebo zůstane beze změny. Změní dnešní čtení úvahy Fedu o snižování sazeb?

Co trhy očekávají?

  • Hlavní PCE (meziroční). Očekává se: 2,5 % r/r. Předchozí: 2,4 % r/r
  • Hlavní PCE (měsíční). Očekává se: 0,4 % m/m. Předchozí: 0,3 % m/m
  • Jádrový PCE (roční). Očekává se: 2,8 % r/r. Předchozí: 2,8 % r/r
  • Jádrový PCE (měsíční). Očekává se: 0,3 % m/m. Předchozí: 0,4 % m/m
  • Osobní příjmy. Očekává se: 0,4 % m/m. Předchozí: 1,0 % m/m
  • Osobní výdaje. Očekávání: 0,5 % m/m. Předchozí: 0,2 % m/m

PCE inflace i jádrová PCE inflace byly nižší než CPI. Fed očekává, že celková PCE inflace na konci letošního roku dosáhne 2,4 % meziročně a jádrová PCE inflace 2,6 % meziročně. Zdroj: xStation5

PCE je pro Fed klíčovým ukazatelem inflace

Od začátku letošního roku jsme se dozvěděli mnoho údajů, které naznačují, že inflační tlaky ještě neskončily. Byli jsme svědky vyšších než očekávaných údajů o inflaci CPI a PPI. Navíc údaje z trhu práce naznačují stále napjatou situaci, kdy poptávka převyšuje nabídku. Na druhou stranu Powell upozornil, že mírně vyšší hodnoty inflace v letošním roce mohou být jen "zádrhelem" na cestě inflace směrem dolů. Jádrová PCE inflace je zároveň Fedem preferovaným měřítkem inflace, takže dnešní čtení nám může dát odpověď na otázku, zda Fed bude ještě v první polovině letošního roku uvažovat o snížení úrokových sazeb. V tuto chvíli Powell nevidí příliš jistoty, že inflace směřuje ke svému cíli, ale měsíční údaj o inflaci na úrovni 0,3 % m/m může dodat jistotu. Každé vyšší čtení může posunout načasování snížení sazeb na pozdější část letošního roku.

Cook a Waller z Fedu nedávno uvedli, že se snížením sazeb není třeba spěchat, protože inflace se stala poněkud lepivější a riziko předčasného nebo příliš velkého snížení je příliš vysoké. Proto údaje o jádrové měsíční inflaci kolem 0,3-0,4 % nemusí změnit současné vnímání trhu a ponechat dolar na současné nebo silnější úrovni. Pouze menší nárůst v rozmezí 0,2 % m/m pro jádrovou inflaci a nárůst v rozmezí 0,2-0,3 % pro celkovou PCE inflaci by mohl být trhem interpretován jako medvědí pro americký dolar a zvýšit šance na snížení v červnu. V poslední době se pravděpodobnost červnového snížení snížila z přibližně 70 % na 57 %

Jak budou trhy reagovat?

Většina trhů je na Velký pátek zavřená, ale devizový trh jako obvykle funguje normálně a po celé svátky bude aktivní i trh s kryptoměnami. Měnový pár EURUSD v poslední době klesá, což souvisí s klesajícími šancemi na snížení úrokových sazeb v první polovině letošního roku. Pár dnes otestoval úroveň 1,0770 a nyní lze pozorovat pokusy o odraz od této úrovně. Pokud bude inflace nižší, než se očekávalo, a to zejména jádrová měsíční inflace (což je možné díky poklesu cen automobilů, snižujícím se nákladům na nájemné nebo mírnému zvýšení cen lékařských služeb), pak dnes EURUSD může zaznamenat růst, a to až k úrovni 1,0800. Vysoké ceny pohonných hmot však pravděpodobně povedou ke zvýšení celkové inflace, takže nelze vyloučit negativní překvapení a další tlak na růst dolaru.

Zdroj: xStation5


Zařazenopá 29.03.2024 12:03:00
Zdrojxtb
Originálxtb.com/cz/trzni-analyzy/zpravy-z-trhu/usd-posiluje-pred-ctenim-pce
Přílohy
Kategorieeconomic reports

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V