Víme, čím žil Jablonec před 100 lety - duben 1924

Sto let – to jsou přibližně tři lidské generace. Vybrali jsme pro vás z oblíbeného deníku Gablonzer Tagblatt, čím žil Jablonec před sto lety.

1. dubna 1924, 90, strana 1, 2, ranní a večerní vydání

Praha. Prodané mobilizační plány. Nadporučík Czilink byl již delší dobu podezříván, protože se zajímal o důležité vojenské záležitosti, které nespadaly do jeho oboru. Získané plány nabídl jednomu sousednímu státu, od něhož dostal prostřednictvím jedné bratislavské banky 25 000 Kč. Po převzetí peněz byl ihned zatčen.

Mnichov. Hitlerův proces. Vynesení rozsudku. Hitler, Poehner, Kriebel, Weber – 5 let vězení v pevnosti + zaplacení soudních nákladů 200 zlatých marek nebo dalších 20 dní vazby. Odsouzení si mohou po uplynutí 1/2 roku požádat o změnu trestu na podmínku. Generál Ludendorff byl zproštěn viny, náklady procesu hradí státní pokladna. Ostatní obvinění dostali podmíněně jeden rok a tři měsíce vězení + úhradu soudních nákladů s okamžitou platností.

Jablonec. Známý jablonecký malíř Roman Dressler vystavuje ve výloze Lutzova papírnictví velmi zdařilý dětský portrét. Představuje dívenku se svými kamarády – psem a kočkou.

Kino Metropol hraje film Wilhelm Tell. V hlavní roli uvidíme Hanse Marra.

Kino Invalidů uvádí od zítřka dvojprogram: Zámek na samotě a Pošetilé srdce s Evou May.

Kino Fortuna uvádí od 2. 4. senzační drama Jeho královská výsost v Paříži

Městské divadlo uvádí drama s názvem Plyn. Děj: Fanatická skupina lidí zná technické tajemství výroby plynu s úžasnými parametry a má monopol na jeho výrobu. Všem jde o moc a o peníze a podílejí se na ní rovnoprávně všichni, od vynálezce po posledního dělníka. Síla přírody – plyn – však všechny zotročí a nutí je zběsile pracovat tak, že se jejich těla zdeformují podle technologických postupů do podoby nejvhodnějších nástrojů. Hra končí otázkou: Kde zůstal člověk?

Pozn. Ch. P. Autor Georg Kaiser, * roku 1878, † roku 1945 v Asconě ve Švýcarsku. Napsal 60 her.

2. dubna 1924, 91, strana 2, 9, 10, ranní a večerní vydání

Inzerát. Plynový koutek. V dnešní hektické době je každý přetížen prací, zvláště ženy. Jsou tu ale pokrokové novinky, které ulehčují práci v kuchyni při přípravě pokrmů. Vaření na plynu je hygienické a pohodlné. Instalaci moderních plynových spotřebičů zařídí naše prodejna na Hlavní ulici č. 2. Městská plynárna Jablonec.

Inzerát. Kdo mne naučí vařit? Naučí vás, jednoduchá jídla i tu nejlepší vídeňskou kuchyň, paní Johanna Müllerová, Hlavní ulice 3.

Inzerát. Novinka. Hospodyňky pozor! Přijďte ve čtvrtek 3., v pátek 4. a v sobotu 5. 4. na předvedení pračky do hotelu Lang ve Vrkoslavicích. Pračka vypere za pět minut 25 pánských košil nebo 200 kapesníků nebo dvě sady ložního prádla! Přineste s sebou špinavé prádlo! Vstup volný ve 3, 4, 5 a v 6 hodin odpoledne.

Liberec. Ještědsko-jizerská tělocvičná župa uspořádala 30. 3. v liberecké tělocvičně aprílovou šelmovskou slavnost pro děti s názvem Diettag. Řídil ji Konrád Henlein a zahájil ji zdravicí a písní Zvedáme své ruce. Navrhuje, aby se v tělocvičných spolcích zpívaly lidové písně a několik jich hned s přítomnými dětmi nacvičil. Slavnost začala ve tři čtvrtě na děvět a skončila v jednu hodinu a deset minut odpoledne.

3. dubna 1924, 92, strana 7, večerní vydání

Inzerát. Všechny ženy byly překvapeny a nadšeny naší nejlepší a nejlevnější pračkou značky Železná pradlena! Zúčastněte se praní na zkoušku už jen naposled 4. 4. od 3, 4 a 5 hodin v hotelu Zlatý Lev! Špinavé prádlo s sebou! Franz Lang, Ústí nad Labem-Předlice, Rossenegerova ulice. Aparát dodáváme v hliníkovém nebo pozinkovaném provedení za 35 Kč.

4. dubna 1924, 93, strana 4, 8, večerní vydání

Inzerát. Varuji každého před rozšiřováním pomluvy, že moje žena odcizila deštník. Kdo mi poví jméno pomlouvače, kterého budu trestně stíhat, tomu vyplatím odměnu. Deštník, který odnesla moje žena, byl její, což je už potvrzeno. Johann Lang, městské muzeum.

Jablonec. Německá veřejná knihovna hlásí, že v březnu přibylo 65 čtenářů, celkový počet je nyní 971 osob. Vypůjčeno bylo 2 294 knih, přírůstek knih 106. Čítárna měla 2 265 návštěvníků.

5. dubna 1924, 94, strana 1, 6, 7, ranní a večerní vydání

Praha. Zpráva pro jablonecký průmysl. Povoluje se vývoz banglí z jantarového a rubínového skla druhé kvality. Vývoz skleněných tyčí a tyčinek je povolen jen tehdy, když je tuzemský průmysl těmito artikly plně zásoben.

Humor v domě exportérově. Syn: Milá matinko, představuji ti svého přítele, pana Spaniolu. Přijel k nám z Kanárských ostrovů. – Matka: Ó, to mne těší! Prosím, zazpívejte nám tedy něco pěkného!

Chuťovka od řezníka. Řezník připravuje hmotu pro výrobu salámu a praví svému tovaryšovi: Už jste se dost nacestoval. To jste toho už asi dost viděl! – Tovaryš (otřese se): To ano, ale něco takového jistě ne!

Černá kronika. Rýnovice. V lese se našla mrtvola výrobce pleteného zboží Adalberta Gärtnera. Oběsil se na stromě. Nezvěstný byl od 24. 3.

Sport. Jablonec. BSK – míčové hry. Tréninkový zápas. V neděli odpoledne ve tři hodiny nastoupí na hřišti na Porschově vršku naše 1. A mužstvo proti mužstvu českého klubu z Jablonce. Tento zápas jistě vzbudí zájem zdejších sportovců, protože české 1. A mužstvo nastoupí až na brankáře v kompletní sestavě. BSK = Ballspielklub = Klub míčových her.

8. dubna 1924, 97, strana 3, večerní vydání

Tanvald. Včera večer skončila 8týdenní stávka textiláků rozhodnutím ministerstva pro sociální věci, že 8hodinová pracovní doba nesmí být prodlužována dodatečnými pracemi.


Christa Petrásková



Zařazenočt 28.03.2024 16:03:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=42700&clanek=42828

Související témata

Petr Žít
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V