Do Hradce se vrátí cyklověž, vyrůst má mezi malšovickým stadionem a Flošnou

Hradeckým cyklistům začne brzy sloužit moderní parkovací dům pro kola neboli cyklověž. Radnice jej plánuje umístit v Malšovické ulici v bezprostřední blízkosti letního koupaliště Flošna naproti fotbalovému stadionu. Vzniknout má v rámci iniciativy na podporu cyklodopravy a je součástí širšího balíčku opatření na doplnění a zmultifunkčnění fotbalové arény financovaných prostřednictvím dotace Královéhradeckého kraje. Balíček pro posílení cyklodopravy u arény má hodnotu téměř 24 milionů korun. Většinu z této částky tvoří finance určené k pořízení cyklověže, která umožní rychle a bezpečně ukládat kola. Její stavba má být zahájena v první polovině příštího roku.
Tisková zpráva

„Důkladná analýza a diskuse v projektovém týmu nás přivedly k výběru optimální lokality pro nový parkovací dům pro kola. Jeho umístění ve střední části parkovací plochy, v místě výjezdu do Malšovické ulice, umožňuje snadný přístup k hlavním cílům cest, připojení na stávající chodníkovou síť a cyklostezky, a také využití existující infrastruktury pro elektrické připojení bez nutnosti zásahů do zeleně nebo parkovacích míst," sdělil Lukáš Řádek, náměstek pro oblast městských investic a rozvoje města.

Přesné parametry parkovacího domu pro kola budou součástí výběrového řízení na zhotovitele. Město ale už nyní plánuje vycházet z obecně známých řešení. Dům by mohl mít kapacitu 118 kol na ploše 64 metrů čtverečních. Cyklistům kromě bezpečného uschování jízdního kola by měl poskytnout také místo pro uložení cyklistického vybavení a menších zavazadel. „Cyklověž by měla spojovat několik moderních prvků tak, aby měli cyklisté zajištěné největší pohodlí i pocit bezpečí. Například její obsazenost by uživatelé mohli zkontrolovat nejen na místě, ale zároveň online. Systém by měl být také uzpůsobený tak, aby ke kolům měly znemožněný přístup třetí osoby. Uložení kola by navíc mělo být pod dohledem kamerového systému,“ dodává náměstek Řádek.

Na podporu cyklodopravy v Hradci Králové byl schválen balíček opatření, který je financován prostřednictvím dotace Královéhradeckého kraje. Ten zahrnuje kromě zmultifunkčnění Malšovické arény také různá vylepšení pro cyklisty a pěší v okolí stadionu. Celý balíček opatření pro zlepšení cyklistické infrastruktury má hodnotu téměř 24 milionů korun. Většina těchto financí připadne právě na výdaje spojené s výstavbou cyklověže. Její finální cena ale vzejde až v výběrového řízení, které chce město vypsat v létě. Se zahájením stavby radnice v případě příznivého vývoje počítá v první polovině příštího roku.


Kateřina Rohlíčková
tiskové oddělení
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 28.3.2024 / 28.3.2024

Zařazenočt 28.03.2024 09:03:00
ZdrojHradec Králové
Originálhradeckralove.org/vismo/dokumenty2.asp?id_org=4687&id=84087
guid84087

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V