Nová fiskální pravidla EU znamenají pro ČR pozitivní změny

Datum vydání: 27. 3. 2024
Zdroj: Euractiv.cz; Autor: Marek Mora

Evropská unie se rozhodla pro další změnu fiskálních pravidel. Několikrát upravovaný Pakt o stabilitě a růstu, který vychází z dřívější Maastrichtské smlouvy a byl již několikrát novelizován, se totiž ukazuje jako nedostatečný a zbytečně komplikovaný. Cílem jeho reformy je celý systém zjednodušit a zároveň posílit odpovědnost členských států. Pro Českou republiku nebude změna představovat žádný problém, spíše naopak, píše v komentáři pro EURACTIV.cz náměstek ministra financí Marek Mora.

Nejnovější reforma Paktu se začala plánovat již v roce 2019, nicméně kvůli pandemii a krizi spojené s ruskou agresí na Ukrajině byly práce částečně pozastaveny. Aktuální stav je nicméně takový, že nová podoba Paktu byla schválena Evropským parlamentem a v platnost by měla vstoupit už začátkem května.

Nový Pakt o stabilitě a růstu by měl být především jednodušší a zároveň posílit odpovědnost jednotlivých členských států. Důraz se nově přesune na střednědobé plánování ve veřejných financích, což umožní členským zemím flexibilněji přizpůsobovat rozpočty ekonomickým cyklům. Namísto sledování složitých strukturálních sald jednotlivých zemí bude pro Evropskou komisi nově klíčovým indikátorem spíše trajektorie výdajů. Zároveň se však budou při vyhodnocování posuzovat jak střednědobá rizika, tak i udržitelnost veřejného dluhu a podpora udržitelného ekonomického růstu.

Jednotlivé státy předloží Komisi plán fiskálních cílů na čtyři roky s možností prodloužení na sedm let. Státy s deficitem nad 3 % HDP anebo dluhem přesahujícím 60 % HDP následně obdrží tzv. technickou trajektorii, tedy detailní plán, který určí směr k postupnému snižování zadlužení na přijatelnou úroveň. Státy se schodkem nižším než 3 % HDP a dluhem pod 60 % HDP obdrží tzv. technické informace, aby si tyto hodnoty udržely i ve střednědobém horizontu. Oba typy plánů poslouží členským státům jako vodítko při navrhování víceletých výdajových cílů.

Pro Českou republiku by, zejména s ohledem na její aktuální fiskální situaci, neměla nová pravidla představovat žádný závažný problém. Jelikož máme veřejný dluh dlouhodobě pod 60 % HDP a i deficit státního rozpočtu by měl letos skončit pod 3% hranicí, znamenají pro nás nová pravidla spíše určité zjednodušení. Diskuze o tom, jak počítat mezeru výstupu pro výpočet strukturálního salda se nyní stane bezpředmětnou, a zároveň, díky střednědobému plánu, získáme jistou flexibilitu v plánování státního rozpočtu. Na rozdíl od stávajících pravidel, kdy je nutné počítat strukturální schodek rozpočtu, tak bude vytváření plánů veřejných výdajů mnohem jednodušší.


Zařazenočt 28.03.2024 09:03:00
ZdrojMFČR - lidé
Originálmfcr.cz/cs/ministerstvo/media/v-mediich/2024/nova-fiskalni-pravidla-eu-znamenaji-pro-cr-pozitiv-5541...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V