FOTO: Sociální pracovnice získala prestižní ocenění od ministerstva

Sociální pracovnice Alena Egersdorfová z Magistrátu města Jihlavy nedávno obdržela prestižní ocenění Gracias od Ministerstva práce a sociálních věcí. Jedním z důležitých prvků oceněné práce je inovativní postup, který pracovnice uplatňuje při sanaci rodin v rámci sociálně-právní ochrany dětí.

Gratulace od primátora


Sociální pracovnici pogratulovat také primátor města Petr Ryška

Alena Egersdorfová z oddělení sociálně-právní ochrany dětí odboru sociálních věcí jihlavského magistrátu obdržela od Ministerstva práce a sociálních věcí prestižní ocenění Gracias. Její pracovní činnost spočívá v poskytování podpory a ochrany rodinám s dětmi, které se ocitly v obtížné životní situaci.

„Základem mojí práce je seznámit se se zdroji rodiny a vést jednotlivé členy v souladu s jejich potenciálem ke stabilizaci základních životních potřeb a zkvalitnění péče o děti. S rodinami spolupracujeme při řešení těžkostí v oblasti bydlení, financí, vzdělávání, zdravotního stavu či rodinných vztahů. Součástí naší spolupráce je v náročných případech i vyhodnocení, zda děti v rodině s podporou OSPOD nebo sociálních služeb mohou vyrůstat nebo zda budou lépe prospívat v náhradním prostředí a rodinu na přechod připravit. To se může stát v případech, kdy rodiče mají například závažnou poruchu osobnosti, psychiatrické onemocnění či velmi nízký intelekt, s odborníky nechtějí spolupracovat a jejich zdravotní stav se promítá vážným způsobem do péče o děti,“ vysvětlila Alena Egersdorfová.

V současné době má pracovnice kolem 15 klientů, které navštěvuje zpočátku buď každý týden, nebo jednou za 14 dní, a to přibližně po dobu půl roku až rok. Při tom spolupracuje s mnoha externími institucemi, které s rodinami propojuje, například s úřadem práce, poskytovateli sociálních služeb, speciálně pedagogickým centrem, střediskem výchovné péče, základními školami či ambulancemi lékařů. Zároveň svým klientům doporučuje různá podpůrná centra: Centrum humanitární pomoci, re-use centrum Útulek věcí nebo potravinovou pomoc od Záchranné sítě Oblastní charity Jihlava.

Alena Egersdorfová

Alena Egersdorfová

„Když vidím, že v té rodině něco důležitého chybí, poskytuji jí poradenství a dávám doporučení. Snažím je navést k tomu si věci samostatně sehnat, zařídit. Pokud to není možné, rodinu doprovázím. Spolupráce s ostatními institucemi je velmi dobrá, a to nejenom s těmi externími, ale také v rámci jihlavského magistrátu, kde většinou komunikuji s majetkovým či ekonomickým odborem,“ doplnila.

Gratulace od primátora

Aleně Egersdorfové pogratulovali k ocenění také členové vedení města v čele s primátorem: „Jsem velice pyšný, když je někdo z Jihlavy oceněný takto celostátně. My se tady v našem jihlavském rybníčku můžeme hrdě plácat po ramenou, ale když to ocenění přijde ze shora, tak je stoprocentně jasné, že se tady děje něco opravdu dobrého. Děkuji nejen paní Egersdorfové, ale také celému odboru sociálních věcí. Jihlava má díky těmto pracovníkům sociální péči na opravdu vysoké úrovni,“ uvedl primátor Petr Ryška.

Sociální pracovnice v místnosti rady

Setkání s členy vedení města Jihlavy

„Ocenění je zároveň dobrým zviditelněním práce, která se kvůli ochraně osobnosti děje spíše vskrytu a ani média o ní tolik nepíší,“ uvedl při setkání s pracovnicí tajemník magistrátu Evžen Zámek.

A jak sociální pracovnice zvládá tak psychicky náročnou práci? „Samozřejmě to nemám tak těžké jako kolegyně v „první linii“, které rodiny vidí v těch nejhorších chvílích. Do programu sanace zařazujeme totiž rodiny až na základě vyhodnocení, že by intenzivní spolupráce mohla být efektivní a rodině pomoci „postavit se opět na nohy“ a předejít umístění dětí. Není výjimkou, když zahajujeme spolupráci a rodiče zažívají úzkosti, deprese, neví si rady, co dál, vše se jim pod rukama hroutí…. A pak za ten rok nebo půlrok vidím, kolik práce odvedli, že se jim opravdu podařilo v těch základních potřebách stabilizovat, děti začnou ve škole prospívat, maminka mi řekne, že se domluvila s lékařem, že už ty léky jíst nemusí... Už při začátku spolupráce si s klienty vždycky stanovíme, že oboustranným cílem je, přestat se vídat. A právě to poslední šťastné rozloučení mě nabije, protože vím, že opouštím stabilizovanou a celistvou rodinu.“

Gratulace Aleně Egersdorfové

  • Gratulace Aleně Egersdorfové Gratulace Aleně Egersdorfové
    • Gratulace Aleně Egersdorfové
    • Gratulace Aleně Egersdorfové
  • Gratulace Aleně Egersdorfové Gratulace Aleně Egersdorfové
    • Gratulace Aleně Egersdorfové
    • Gratulace Aleně Egersdorfové
  • Gratulace Aleně Egersdorfové Gratulace Aleně Egersdorfové
    • Gratulace Aleně Egersdorfové
    • Gratulace Aleně Egersdorfové
  • Gratulace Aleně Egersdorfové Gratulace Aleně Egersdorfové
    • Gratulace Aleně Egersdorfové
    • Gratulace Aleně Egersdorfové
  • Gratulace Aleně Egersdorfové Gratulace Aleně Egersdorfové
    • Gratulace Aleně Egersdorfové
    • Gratulace Aleně Egersdorfové
Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 28.3.2024 / 28.3.2024

Zařazenočt 28.03.2024 11:03:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=564727
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V