Japonský jen v ohrožení. Dolar vyčkává na data

Japonský jen v ohrožení. Dolar vyčkává na data

Kryštof Král
09:33 28. března 2024

Klíčové body

  • Japonský jen klesl na nejnižší úroveň od roku 1990.
  • Dolar čeká na data o inflaci.
  • pro strategii carry trade se zhoršily podmínky.
Zdroj: Depositphotos

Včerejší den odstartoval historický okamžik, kdy japonský jen překonal hranici intervence Bank of Japan z října 2022. Doslova na okamžik se dostal na hodnotu 151,97 USDJPY, a překonal tak předchozí vrcholy naposledy dosažené před více třiceti lety. Tvrdé odmítnutí nastalo po diskuzi japonských představitelů centrální banky a ministerstva financí o slábnoucí měně, Včerejší den tak měnový pár USDJPY zavřel v červených číslech.

Americký dolarový index DXY včera konsolidoval společně s párem EURUSD. Velké pohyby nezaznamenala ani koruna, která lehce oslabila a navázala na lokální trend z minulého týdne. Zdá se, že investoři čekají na výsledky amerického indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE), aby mohli lépe odhadnout načasování měnověpolitického cyklu uvolňování v americké ekonomice. Federální rezervní systém se minulý týden zdál méně agresivní a přijal opatrný přístup k cyklu uvolňování, který má dle trhu začít v červnu.

Těžko předvídatelné reakce minulého týdnu na párech s dolarem, konkrétně na páru EURUSD, byly smazány, především ta středeční po vystoupení Fedu. Očekávaná volatilita pomohla euru k posílení, ale tvrdé odmítnutí následující den poslalo cenu ještě níž než před zasedáním měnového výboru Fedu. Ačkoliv větší část obchodníků sázela v předchozích týdnech na oslabení dolaru, lokální trend je nyní býčí.

Ač je pro mnoho obchodníků klíčová volatilita, která minulý týden ukázala svoji sílu, jedna z velkých strategií swingových obchodníku začne postupně slábnout. Tzv. carry trades brzy dojde dech a zisky, které mohly čerpat v roce 2023, nebudou tak velké. Ačkoliv ještě v eurozóně nebo v USA nepociťuje sílu snižování sazeb, mnoho zemí včetně České republiky tvrdě snižuje sazby a carry tradeři tak musí být v důsledku toho vybíravější. Obecně se ubíráme k trochu mlhavějšímu prostředí, kde v tomto ohledu bude důležité dbát na větší opatrnost. To jde v ruku v ruce již se zmiňovaným jenem, kdy mnoho portfolio manažerů upíra zrak směrem ke stabilnímu švýcarskému franku.

Březen lze shrnout jako měsíc plný překvapení a mnoha zajímavých pohybů na trhu, na rozdíl od předchozího února a ledna, kdy trh šel do strany a nevýrazné pohyby a data o perzistentní inflaci z USA a eurozóny oddalovaly sázky na snižování sazeb. Předpokládáme, že duben naváže na volatilitu a trh potvrdí dlouhodobější trend na jednotlivých měnových párech.

Dnes nás čeká poslední obchodní den v týdnu, přičemž v pátek jsou svátky v Evropě i v USA. Přesto však bude v 13:30 zveřejněn americký PCE index. Dnes očekáváme slabší likviditu na trzích měn i přes zveřejnění růstu HDP Velké Británie a USA za 4. kvartál. Odpoledne vyjde Michigan index spotřebitelských očekávání jako poslední plánovaná zpráva dne s větším vlivem na trh.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0793 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,57 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0757 do 1,0856 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,33 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,47 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,25 až 25,40 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,29 do 23,57 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenočt 28.03.2024 09:03:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/japonsky-jen-v-ohrozeni-dolar-vyckava-na-data/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorKryštof Král
guidhttps://roklen24.cz/?p=156667
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V