Aktuality z východních trhů

Jak se dařilo některým vybraným pojistným evropským trhům začátkem roku 2024?

Estonské zaměstnanecké zdravotní pojištění nejrychlejším segmentem na trhu

Podle Asociace estonských pojišťoven (EKsL) si loni kolektivní zdravotní připojištění zakoupilo 1 340 zaměstnavatelů v zemi, kteří takto pojistili celkem 55 600 svých zaměstnanců. Výše pojistného vynaloženého na zdravotní pojištění zaměstnavatelů se zvýšila o 30 % a dosáhla 19 milionů EUR, napsala asociace.

Podle generálního ředitele EKsL Marta Jesseho je zdravotní pojištění zaměstnavatelů již šestým rokem nejrychleji rostoucím oborem pojištění. „Služba byla spuštěna v roce 2018, kdy bylo zavedeno osvobození od daně pro pojistné do výše 400 EUR na zaměstnance a rok. Průměrný roční nárůst předepsaného pojistného činí od roku 2019 celých 108 %. V posledních letech se tempo růstu pojistného sice snížilo, ale stále zůstává rekordní,“ uvedl Jesse.

V roce 2023 se počet smluv o zdravotním pojištění uzavíraných zaměstnavateli zvýšil o 6 %, zatímco počet pojištěných zaměstnanců vzrostl o 15 %. Na estonském pojistném trhu nabízejí zdravotní pojištění zaměstnavatele společnosti BTA, ERGO, If Kindlustus, LHV Kindlustus, PZU, Seesam a Compensa Elukindlustus.

Motoristé v Polsku dávají přednost povinnému ručení rozšířenému o ochranu vlastního auta

Počet aktivních pojistných smluv povinného ručení s připojištěními pro vlastní vůz (MoD) na polském trhu dosáhl ke konci 4. čtvrtletí 2023 celkem 7,3 milionu kusů, což je meziročně o 4 % více, vyplývá z údajů polského Garančního fondu.

Podle analytiků z polského pojišťovacího časopisu TUZ Ubezpieczenia může být možným důvodem rostoucí obliby komplexního pojištění vliv inflace na sazby oprav vozidel. Podle údajů platformy Automarket.pl se průměrná hodinová sazba automechanika v roce 2022 zvýšila o 38 % a ceny dílů vzrostly o 15-25 %.

Komplexní pojištění je obecně definováno jako volitelné pojištění, které chrání před škodami na vozidle způsobenými nekolizními událostmi, které nelze ovlivnit. Patří sem krádež, vandalismus, poškození skla a čelního skla, požár, nehoda se zvířetem, povětrnostní vlivy nebo jiné přírodní události. Komplexní pojištění vozidla je kombinací pojištění odpovědnosti za škodu a vlastního škodového pojištění.

Argumentem, který hovoří ve prospěch uzavření komplexního pojištění, je skutečnost, že ceny takového komplexního pojištění rostou v posledních letech mnohem pomaleji než náklady na opravy a náhradní díly. Navíc nyní odvětví nabízí produkty, jako je MoD Mini, jež umožňují platit za pojištění méně a zachovat si většinu ochrany vyplývající z komplexního pojištění. Podle údajů TUZ může rozdíl v nákladech na MoD a MoD Mini pro stejného řidiče a vozidlo dosáhnout až 70 %.

Pojištění MoD Mini kryje v Polsku škody, které majitel vozidla nemohl ovlivnit, jako je krádež nebo velké škody způsobené přírodními katastrofami, jako je krupobití nebo povodeň, a způsobené zvěří. Mini však neposkytuje ochranu v situaci, kdy je vlastník vozidla příčinou nehody nebo střetu. Havarijní pojištění Kasko Mini může být atraktivním řešením pro zákazníky, kteří obvykle jezdí jen na krátké vzdálenosti nebo relativně zřídka, nebo pro majitele starších vozidel, jejichž stáří již neumožňuje, aby se na ně vztahovalo tradiční všeobecné havarijní pojištění.

V Lotyšsku prudce klesl počet pojištěných odcizení aut

Podle Lotyšské asociace pojistitelů (LAA) se situace v Lotyšsku v oblasti krádeží automobilů ve srovnání se situací před 7 lety výrazně zlepšila, když se za sledované období počet odcizených pojištěných vozidel snížil sedmkrát.

Podle údajů LAA bylo v roce 2017 v Lotyšsku ukradeno 372 automobilů, v roce 2023 pouze 51. Od roku 2018 dochází k postupnému snižování počtu krádeží. Údaje pojišťoven o nejčastěji kradených autech se liší od oficiálních policejních statistik, protože LAA shromažďuje údaje pouze o vozidlech, která mají sjednané havarijní pojištění.

V průběhu roku 2023 bylo v Lotyšsku odcizeno 51 automobilů, které měly uzavřenou pojistnou smlouvu na havarijní pojištění, zatímco v roce 2022 došlo k 71 případům odcizení takto pojištěných automobilů.

Asociace upozornila, že i v roce 2023 ještě dominují na prvním místě žebříčku nejčastěji odcizených vozů auta BMW: v loňském roce to bylo 13 případů, zatímco ještě v roce 2017 to bylo 115 odcizených vozů BMW. V čele žebříčku nejčastěji kradených značek následuje Toyota s 10 ukradenými vozy a Hyundai se 7.

„Pokles počtu krádeží automobilů je velmi dobrou zprávou, a významný je i vstup "prostších" vozů do „popředí nejkradenějších značek“. Počet odcizení aut prudce klesl v průběhu pandemie covidu-19 se změnou životního stylu; roli samozřejmě sehrála i úspěšnější policie. Se začátkem války na Ukrajině se uzavřely nebo výrazně zkomplikovaly exportní kanály drahých a exkluzivních kradených vozů do Ruska,“ komentoval novou situaci Janis Abasins, prezident LAA.


Zařazenost 27.03.2024 17:03:00
ZdrojO Pojištění.cz
Originálopojisteni.cz/pojistny-trh/aktuality-z-vychodnich-trhu/c:26844/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V