Komise zavádí plány pro evropský diplom

Komise zavádí plány pro evropský diplom

Komise dnes předkládá tři iniciativy na podporu nadnárodní spolupráce mezi vysokoškolskými institucemi, jejichž konečným cílem je vytvořit evropský diplom. Dobrovolný evropský diplom by byl přínosem pro studenty a vysokoškolskou komunitu, neboť by podpořil mobilitu ve vzdělávání v rámci EU a posílil by průřezové dovednosti studentů. Pomohl by uspokojit poptávku na trhu práce a zvýšit atraktivitu absolventů pro budoucí zaměstnavatele a zároveň přilákat studenty z celého světa a posílit evropskou konkurenceschopnost.

Tyto tři iniciativy se zabývají právními a administrativními překážkami, které brání partnerským univerzitám vytvářet konkurenceschopné společné studijní programy na bakalářské, magisterské nebo doktorské úrovni. Návrhy vycházejí z institucionální autonomie univerzit a akademické svobody. Plně respektují pravomoci členských států a regionálních vlád v oblasti vysokoškolského vzdělávání.

Dnešní balíček obsahuje sdělení o návrhu evropského diplomu a dva návrhy doporučení Rady na podporu odvětví vysokoškolského vzdělávání: jeden má zlepšit postupy zajišťování kvality a automatické uznávání kvalifikací ve vysokoškolském vzdělávání a druhý zvýšit atraktivitu a udržitelnost akademické kariéry.

Návrh evropského diplomu

Dnes představený návrh evropského diplomu připravuje půdu pro nový typ společného programu, který bude prováděn na dobrovolném základě na vnitrostátní, regionální nebo institucionální úrovni a bude založen na společném souboru kritérií dohodnutých na evropské úrovni.

Takový evropský diplom by snížil byrokracii a umožnil by vysokoškolským institucím z různých zemí bezproblémově spolupracovat přes hranice a vytvářet společné programy.

Sdělení navrhuje konkrétní cestu spolupráce mezi členskými státy EU a odvětvím vysokoškolského vzdělávání směrem k vytvoření evropského diplomu automaticky uznávaného v celé EU. Vzhledem k rozmanitosti evropských systémů vysokoškolského vzdělávání v Evropě navrhuje Komise pro členské státy postupný přístup k evropskému diplomu se dvěma možnými vstupními body:

  • Přípravná evropská značka: označení by poskytlo silnou evropskou značku. Byla by udělena programům společného diplomu, které splňují navrhovaná evropská kritéria: studenti obdrží osvědčení o evropském diplomu spolu se společným diplomem.
  • Evropský diplom: tento nový typ kvalifikace by vycházel ze společných kritérií a byl by zakotven ve vnitrostátních právních předpisech. Byla by udělována buď společně několika univerzitami z různých zemí, nebo případně evropským právním subjektem zřízeným těmito univerzitami: studenti získají „evropský diplom“, který je automaticky uznáván.

Komise usnadní a podpoří členské státy v úsilí o dosažení evropského diplomu prostřednictvím řady konkrétních opatření, včetně laboratoře pro politiku evropského diplomu podporované programem Erasmus+, která má být zřízena v roce 2025 s cílem zapojit členské státy a vysokoškolskou komunitu do vypracování pokynů pro evropský diplom.

V roce 2025 plánuje Komise zahájit v rámci programu Erasmus+ „projekty zaměřené na získání evropského diplomu“ s cílem poskytnout členským státům spolu s jejich akreditačními agenturami a agenturami pro zajišťování kvality, univerzitami, studenty, ekonomickými a sociálními partnery finanční pobídky, aby se zapojily do cesty k evropskému diplomu.

Jednodušší a lepší zajišťování kvality a automatické uznávání vysokoškolských diplomů

Návrh Komise na doporučení Rady o evropském systému zajišťování a uznávání kvality ve vysokoškolském vzdělávání vyzývá členské státy a vysokoškolské instituce, aby zjednodušily a zlepšily své procesy a postupy zajišťování kvality. Jedná se o nezbytné podmínky pro odpovědnost a důvěru a pro zlepšení výkonnosti univerzit. Členské státy se vyzývají, aby přijaly opatření, která vysokoškolským institucím umožní rychleji přizpůsobit nabízené programy společenským potřebám.

Toto doporučení by podpořilo inovativní pedagogické nabídky a zajistilo, aby vysokoškolské instituce mohly vytvářet nadnárodní programy, které budou zajištěny a automaticky uznávány v celé EU. Evropský diplom bude záviset na silném zajištění kvality a automatickém uznávání.

Stejné ocenění různých úloh akademických pracovníků

Cílem navrhovaného doporučení Rady o atraktivní a udržitelné kariéře ve vysokoškolském vzdělávání je poskytnout pracovníkům vykonávajícím přeshraniční práci v oblasti vzdělávání a inovativním výukovým metodám uznání a ocenění, které si zaslouží. Obsahuje doporučení k zajištění toho, aby se vnitrostátní systémy vysokoškolského vzdělávání zabývaly nerovnoměrným uznáváním různých úloh, které zaměstnanci plní vedle výzkumu, jako je výuka a investice do začleňování udržitelného rozvoje. Rovněž vybízí členské státy, aby podporovaly nadnárodní vzdělávací činnosti.

Další kroky

Balíček bude v nadcházejících měsících projednán s Radou EU a klíčovými zúčastněnými stranami v oblasti vysokoškolského vzdělávání. Komise vyzývá Radu, členské státy, univerzity, studenty a hospodářské a sociální partnery, aby společně pracovali na realizaci evropského diplomu.

Pozadí

V září 2020 bylo ve sdělení Komise o vytvoření Evropského prostoru vzdělávání do roku 2025 zjištěno, že je třeba usnadnit realizaci společných vysokoškolských programů aliancí v oblasti vysokoškolského vzdělávání. Rada ji v následujícím roce potvrdila.

Dnešní balíček oznámila předsedkyně von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie 2023 a je součástí pracovního programu Komise na rok 2024.

Návrh evropského diplomu vychází ze šesti pilotních projektů programu Erasmus+, do nichž je zapojeno více než 140 vysokoškolských institucí z celé EU.

Pro více informací

Internetové stránky věnované evropskému diplomu

Informativní přehled o evropském diplomu

Media

Erasmus students inscription for the Spring Semester of the Free University of Berlin 2017-04-05

Quote

Vzdělávání je klíčovým stavebním kamenem našeho evropského způsobu života a slibem pro naše mladší generace. Naše univerzity poskytují absolventům strategické dovednosti pro jejich budoucnost a slouží jako základ evropské značky akademické excelence. Dalším krokem je evropský diplom, který umožní našim univerzitám spolupracovat ve prospěch studentů, učitelů, zaměstnavatelů a konkurenceschopnosti Evropy.
Margaritis Schinas, místopředseda pro podporu evropského způsobu života 2024-03-26

Návrhem evropského diplomu reagujeme na potřeby našich studentů, našich univerzit a jejich zaměstnanců, budoucích zaměstnavatelů dnešních studentů a skutečně Evropy jako celku. Naší vizí je učinit evropské vysokoškolské vzdělávání ještě konkurenceschopnějším a propojenějším. A zajistit postavení Evropy v celosvětové soutěži o talenty.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-03-26


Zařazenost 27.03.2024 12:03:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/1741&language=cs
guid/IP/24/1741/

Související témata

ECB | Evropská komise | Evropské fondy | Evropa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V