Devátá zpráva o soudržnosti ukazuje, že politika soudržnosti nadále zmenšuje rozdíly v regionech a členských státech EU

Devátá zpráva o hospodářské, sociální a územní soudržnosti

Komise dnes zveřejnila devátou zprávu osoudržnosti, z níž vyplývá, že politika soudržnosti plní svůj úkol zmenšovat hospodářské, sociální a územní rozdíly v rámci EU.

Bylo dosaženo velkého pokroku, pokud jde o zmenšení rozdílů mezi členskými státy a regiony, posílení jednotného trhu EU a zajištění toho, aby EU i nadále investovala do lidského kapitálu a udržitelného rozvoje. Využití plného potenciálu každého regionu posiluje konkurenceschopnost a odolnost Unie jako celku.

Hnací síla hospodářského růstu a zaměstnanosti

Politika soudržnosti je důležitou hnací silou udržitelného rozvoje a hospodářského růstu. V dlouhodobém horizontu se očekává, že každé euro investované prostřednictvím politiky soudržnosti se do roku 2043 ztrojnásobí, což odpovídá roční míře návratnosti ve výši přibližně 4 %. Odhaduje se, že díky této politice bude v EU do roku 2027 vytvořeno 1,3 milionu dalších pracovních míst, přičemž velká část se bude týkat odvětví souvisejících s ekologickou a digitální transformací. Politika soudržnosti rovněž zajišťuje, že hospodářský rozvoj v regionech bude díky obchodním a investičním propojením pozitivně přelévat na jednotný trh EU.

Do konce roku 2022 podpořilo financování politiky soudržnosti v letech 2014 až 2020 více než 4,4 milionu podniků, vytvořilo 370,000 pracovních míst v těchto podnicích a představovalo přibližně 13 % celkových veřejných investic v EU a 51 % v méně rozvinutých členských státech.

Rok 2024 si připomínáme 20 let od doby, kdy EU ve svém dosud největším kole rozšíření přivítala nové členské státy. V tomto období se průměrný HDP na obyvatele členských států, které přistoupily od té doby, zvýšil z 52 % na téměř 80 % průměru EU. Rozdíl oproti zbytku EU se snížil na polovinu. Míra nezaměstnanosti v těchto členských státech klesla z průměru 13 % na 4 %.

Investice do provádění ekologické transformace v praxi

S rozpočtem 392 miliard eur budou programy financování politiky soudržnosti na období 2021–2027 i nadále investovat do konkurenceschopnosti Evropy, ekologické a digitální transformace, lidského kapitálu a sociálního začleňování a fyzického a digitálního propojení a zároveň posílí zapojení občanů. V souvislosti s přetrvávajícím nedostatkem pracovních sil bude politika soudržnosti i nadále řešit otázky, jako je nezaměstnanost mladých lidí a celoživotní učení.

Více než 100 miliard EUR je naplánováno na podporu ekologických opatření prostřednictvím projektů zaměřených na infrastrukturu pro obnovitelné zdroje energie, energetickou účinnost, udržitelné dopravní sítě a iniciativy na ochranu přírody. Tato politika bude rovněž upřednostňovat výzkum a inovace, což regionům umožní rozvíjet ekologické technologie.

Politika soudržnosti již měla významný dopad na realizaci ekologické transformace a v letech 2014 až 2020 vyčlenila 69 miliard EUR. Díky těmto investicím využilo 550,000 domácností ze zvýšené energetické náročnosti budov, čímž se snížily jejich účty za energii; Bylo vytvořeno 6 000 megawattů kapacity v oblasti energie z obnovitelných zdrojů (což znamená, že jsou nyní uspokojeny roční potřeby přibližně 4 milionů domácností v EU); byla zavedena protipovodňová opatření pro 17 milionů lidí; opatření na ochranu stanovišť byla provedena na 3,4 milionu hektarů; a 6,9 milionu lidí získalo přístup k lepšímu zásobování vodou.

Dnešní zpráva zdůrazňuje, že změna klimatu prohlubuje regionální nerovnosti, neboť má větší dopad na pobřežní, středomořské a jihovýchodní regiony EU. V tomto případě mohou náklady spojené se změnou klimatu činit více než 1 % HDP ročně. Transformace na klimaticky neutrální ekonomiku musí být provedena spravedlivým a spravedlivým způsobem, neboť regiony mají různé kapacity, aby mohly využívat výhod, které přináší. Proto politika soudržnosti investuje do vytváření pracovních míst a příležitostí ve všech regionech a do zvyšování odolnosti vůči změně klimatu a zmírňování rizik.

Digitální transformace všude

Digitalizace přinese vyšší produktivitu, inovace a lepší přístup ke službám. Regiony EU však mají nerovnoměrnou schopnost využívat nové technologie. Politika soudržnosti investovala v letech 2014 až 202 014 miliard EUR na překonání digitální propasti, sociální i geografické, například zlepšením přístupu ke službám elektronické veřejné správy a elektronického zdravotnictví a podporou zavádění širokopásmového připojení v odlehlých a venkovských regionech. Výkonnost pevných sítí se zlepšila ve všech členských státech a lepší širokopásmové připojení využilo 7,8 milionu domácností.

Programové období 2021–2027 významně investuje do digitalizace: na tento účel je věnovánopřibližně 40 miliard EUR, včetně rozvoje digitálních dovedností, digitálních technologií a přístupu k rychlejšímu internetovému připojení ve všech regionech EU.

Díky 45 miliardám EUR vyčleněným na vzdělávání a odbornou přípravu bude tato politika zároveň podporovat lidi při získávání správných dovedností, aby mohli přijmout změny, které přinesla ekologická a digitální transformace.

Flexibilní politika soudržnosti, která přináší výsledky v dobách krize

Politika soudržnosti je stabilním zdrojem veřejných investic v době rozpočtových omezení. Při plnění dlouhodobých cílů politiky soudržnosti, jimiž jsou investice do strukturálních a prorůstových opatření podporujících rozvoj, zaměstnanost a pomoc regionům v souvislosti s demografickými změnami a ekologickou a digitální transformací, se politika soudržnosti rovněž osvědčila jako flexibilní nástroj na podporu členských států a regionů v dobách krize.

To zahrnuje rychlou mobilizaci zdrojů s cílem uspokojit krátkodobé potřeby během zdravotní krize COVID-19. Díky dvěma podpůrným balíčkům zahájeným na jaře 2020 (CRII a CRII+) poskytla politika soudržnosti 23 miliard EUR na boj proti pandemii, zejména na podporu nákupu ventilátorů, očkovacích látek a léčivých přípravků pro nemocnice, najímání dalších zdravotnických pracovníků a poskytování služeb domácí péče zranitelným skupinám. Vzhledem k tomu, že krize měla významný dopad na malé a střední podniky, finanční prostředky z Fondu soudržnosti rovněž nabídly naléhavou finanční podporu na investice do IT vybavení, aby se mohly přizpůsobit „novému normálu.“ V souvislosti s touto podporou se všechny kategorie regionů vrátily na úroveň HDP v roce 2019 pouze dva roky po zdravotní krizi COVID-19, na rozdíl od finanční krize z roku 2008, kdy oživení některých regionů trvalo více než 10 let.

Politika soudržnosti rovněž poskytla finanční prostředky a možnosti flexibility s cílem pomoci regionům přivítat lidi prchající před válečnou agresí Ruska proti Ukrajině. Tyto finanční prostředky podpořily mimořádná opatření, jako je výstavba přijímacích středisek a přístřeší a investice do mobilních nemocnic a hygienických zařízení. Podpora byla rovněž poskytována v oblastech zaměstnanosti, vzdělávání a sociálního začleňování, jako jsou jazykové kurzy, psychologická pomoc a přístup ke službám péče o děti a zdravotní péči.

Poučení pro budoucnost

Přestože dochází ke sbližování, zpráva poukazuje na to, že některé problémy přetrvávají. Patří mezi ně rozdíly na nižší než celostátní úrovni mezi velkými metropolitními oblastmi a jinými regiony a regiony, které se nacházejí v „rozvojové pasti“ a které zaostávají. Tyto výzvy dále ovlivňují demografické změny, neboť mnoho regionů se potýká s úbytkem obyvatelstva v produktivním věku, odcházejícím mladším obyvatelstvem a s obtížemi při udržování talentů. To ukazuje, jak je důležité podporovat regionální soudržnost a investovat do pracovních míst a příležitostí pro příští generaci Evropy.

Sdělení o deváté zprávě o soudržnosti, přičemž zohledňuje zkušenosti s dalšími nástroji, jako je Nástroj pro oživení a odolnost, poukazuje na to, že je třeba se zamyslet nad tím, jak zlepšit koncepci politiky tak, aby lépe plnila své cíle stanovené Smlouvou. Některé aspekty zahrnují řešení vznikající hospodářské dynamiky a nové nerovnováhy, přizpůsobení podpory regionálním potřebám, rychlejší provádění, další zjednodušení, silnější orientaci na výkonnost a propojení s reformami a zabudovanou flexibilitu pro reakci na nepředvídané události.

První diskuse o zjištěních z 9. zprávy osoudržnosti se uskuteční během nadcházejícího 9. fóra o soudržnosti, které sebude konat ve dnech 11.–12. dubna 2024 v Bruselu. Zástupci zúčastněných stran celostátních, regionálních a místních orgánů se budou zamyslet nad tím, jak může politika soudržnosti i nadále zajistit, aby žádný region nebyl v probíhajících strukturálních změnách opomenut.

Pozadí

Každé tři roky zveřejňuje Komise svou zprávu o soudržnosti; zpráva, která hodnotí současný stav hospodářské, sociální a územní soudržnosti EU, prezentuje dosažený pokrok a získané poznatky a ukazuje úlohu EU jako hnací síly regionálního rozvoje.

Zpráva je založena na datech: analyzuje vývoj soudržnosti podle široké škály ukazatelů, jako je prosperita, zaměstnanost, úroveň vzdělávání a správa věcí veřejných.

Jasnější představa o tom, čeho bylo dosaženo a co je ještě třeba udělat, bude vodítkem pro politiky a investice EU, které regionům pomohou dosáhnout vyváženého a udržitelného dlouhodobého růstu.

Pro více informací

Devátá zpráva o soudržnosti

Informativní přehled k 9. zprávě o soudržnosti

Platforma otevřených dat politiky soudržnosti

Kohesio

@ElisaFerreiraEC

@NicolasSchmitEU

@EUinmyRegion

@EU_Social

Quote

Od samého počátku hraje politika soudržnosti důležitou úlohu při zajišťování hospodářské, sociální a územní soudržnosti Evropské unie a snižování rozdílů v rozvoji mezi jednotlivými regiony. Ukázalo se, že je flexibilní, pokud jde o pomoc při překonávání důsledků nedávných krizí, jako je pandemie COVID-19 a neodůvodněná agrese Ruska vůči Ukrajině. Politika soudržnosti bude rovněž hrát klíčovou úlohu při zajišťování toho, aby naše regiony plně přispívaly k ekologické a digitální transformaci a k dlouhodobé konkurenceschopnosti evropského hospodářství.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda pro hospodářství ve prospěch lidí 2024-03-26

Politika soudržnosti znamená silnější a odolnější Unii, nové příležitosti, novou prosperitu a lepší kvalitu života. To dokládá zkušenosti střední a východní Evropy za posledních 20 let. Můžeme však vždy udělat lépe. Je důležité, abychom zhodnotili a pokračovali v řešení přetrvávajících problémů, jako jsou stávající vnitřní rozdíly v rámci členských států. Při zachování základních zásad politiky soudržnosti, jako je místní přístup a zásada partnerství, můžeme prozkoumat jednodušší programový rámec, urychlit provádění a posílit propojení s reformami. Tím se zajistí, aby politika soudržnosti i nadále podporovala harmonický územní rozvoj a působila jako lepidlo, které Evropu spojuje.
Elisa Ferreirová, komisařka EU pro soudržnost a reformy 2024-03-26

EU výrazně investuje do lidí v celé EU. S téměř 96 miliardami eur podporuje ESF+ členské státy při posilování sociální Evropy prostřednictvím konkrétních projektů, které konkrétně zlepšují život lidí na celém kontinentu. Financování z EU nám pomáhá zajistit, aby přechod na zelenější a digitální ekonomiku byl spravedlivý a poskytoval příležitosti pro všechny. Neuvěřitelné tempo technologických změn vyžaduje, aby se pracovníci i nadále osvojili nové a dodatečné dovednosti. Naše investice do lidí jsou hnací silou konkurenceschopnosti Evropy a pomáhají zachovat naši sociální soudržnost.
Nicolas Schmit, komisař pro pracovní místa a sociální práva 2024-03-26


Zařazenost 27.03.2024 12:03:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/1616&language=cs
guid/IP/24/1616/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V