Jak s odpady dál?

Odbor životního prostředí Městského úřadu Bruntál inicioval schůzku vedení města, odboru správy majetku města dotací a investic a městské svozové společnosti TS Bruntál s.r.o. k řešení odpadů ve městě v letech 2025 a dalších.
Popelnice zdroj: pixabay

Požadavky odpadové legislativy neustále kladou před obce náročné a složité cíle. Jedním z nich je zvyšování míry třídění odpadů. (citace ze zákona: Obec je povinna zajistit, aby odděleně soustřeďované recyklovatelné složky komunálního odpadu tvořily v kalendářním roce 2025 a následujících letech alespoň 60 %, v kalendářním roce 2030 a následujících letech alespoň 65 % a v kalendářním roce 2035 a následujících letech alespoň 70 % z celkového množství komunálních odpadů, kterých je v daném kalendářním roce původcem. Do výpočtu podílu mohou být zahrnuty rovněž odděleně soustřeďované recyklovatelné složky komunálního odpadu vznikající na území obce při činnosti nepodnikajících fyzických osob, které nejsou předávány do obecního systému.)

Město Bruntál v současné době dosahuje poměrně slušných výsledků pro srovnání uvádíme: % vytřídění

  1. Bruntál 52 %,
  2. Krnov 47 %,
  3. Bohumín 48%

Dosažení 60 % je však velmi náročné, a to jak z hlediska věcného, tak ekonomického. Na společném jednání byly dohodnuty kroky, resp. opatření, které by měly vést k naplnění cíle, případně k jeho maximálnímu přiblížení. Předpokladem je změna Obecně závazné vyhlášky o stanovení obecního systému odpadového hospodářství. Do vyhlášky zapracujeme dohodnutá opatření:

  1. Zapracování OZV o stanovení obecního systému odpadového hospodářství s možnosti zapojení PO a OSVČ na základě smluvního vztahu za paušální cenu, stanovenou RM. V OZV s účinností od 1. 1. 2025
  2. Postupné zavedení systému “door to door” v zástavbách RD pro plast a papír. Dále nabídnout individuálně nádoby na BRKO i ve vyšším počtu než 1. V OZV s účinností od 1. 1. 2025
  3. Zvýšit četnost vývozu BRKO, resp. prodloužit dobu použití kontejnerů jaro–podzim
  4. Zahuštění sítě kontejnerů na vyřazený textil (o 10)
  5. Obalové dřevo zatím nejsme technicky a prostorově vybaveni na řádné zpracování a zapojit do vykazování. Toto zajistíme až na nově rekonstruovaném sběrném dvoře.
  6. Gastroodpad – projednat s řediteli školských zařízení s vývařovnami pořízení kontejnerů na bioodpad z kuchyňských zařízení a s TS Bruntál s.r.o. vytypovat místa pro umístění těchto kontejnerů i ve městě. (EFG Rapotín)
  7. Přidat se k názoru Sdružení místních samospráv – odmítnout zálohový sběr PET lahví, viz čl. Odpady 3/2024

Tato opatření by měla napomoci k navýšení míry třídění a naplnit požadavek zákona na maximální produkci směsného komunálního odpadu v roce 2025/160 kg na osobu a rok. Od měsíce, kdy překročíme tuto hodnotu se po zbytek roku zvýší poplatek za uložení směsného odpadu na skládku z 500,- Kč na 1 500,- Kč za tunu. Toto je důvod, proč je třeba třídit odpady co nejvíce. Přijatá opatření ovšem budou do určité míry klást nároky na ekonomiku systému a logistiku svozu. Tady spoléháme na dlouhodobé zkušenosti naší svozové společnosti TS Bruntál s.r.o., která v oblasti odpadového hospodářství je na velmi dobré úrovni.

Mgr. Vladimír Procházka
Vedoucí odboru životního prostředí

Zodpovídá: Mgr. Vladimír Procházka
Vytvořeno / změněno: 21.3.2024 / 21.3.2024

Zařazenočt 21.03.2024 10:03:00
ZdrojBruntál
Originálmubruntal.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=1316&id=984861
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V