Třídění světelných zdrojů i dalších elektroodpadů je jednoduché

Certifikát pro město Šternberk

Víte, kam odkládat nefunkční žárovky nebo elektrospotřebiče?
Díky správné recyklaci přispíváme k ochraně životního prostředí! I díky vám zlepšujeme naše životní podmínky a spoříme energie, vodu či snižujeme emise skleníkových plynů! Máme na to i certifikát!

Chováte se zodpovědně, třídíte odpad? Pak jste možná už někdy přemýšleli, kam se žárovkou, když dosvítí. Klasické přímo žhavené žárovky (wolframové i halogenové), které se v domácnostech hojně používaly, než byl jejich prodej v Evropské unii zakázán, se mohly vyhazovat do směsného odpadu. Jiná pravidla ale platila pro zářivky či LED žárovky – tyto světelné zdroje patřily na místo zpětného odběru. Rozeznat od sebe jednotlivé druhy světelných zdrojů je ale čím dál tím těžší. Výrobci přicházejí s novými designy a výrobními technologiemi, takže běžný spotřebitel nemá šanci poznat, o jaký typ světelného zdroje se jedná.

Od roku 2021 už naštěstí nemusíte tento problém řešit, aktuální zákon o výrobcích s ukončenou životností nedělá mezi světelnými zdroji rozdíly. Tím pádem všechny žárovky spadají do zpětného odběru a měly by se odevzdat do speciálních sběrných nádob či ve sběrných dvorech. Ve Šternberku se tyto nádoby nachází na městském úřadě na Horním náměstí 78/16 a Opavské 64/1.

Zákon zároveň ukládá prodejcům povinnost uvádět u ceny světelných zdrojů, ale i dalších elektrozařízení výši recyklačního příspěvku. Díky tomu hned při placení zjistíte, že jste přispěli na ekologickou recyklaci zakoupeného elektro výrobku, a proto by – až vám doslouží – neměl skončit v komunálním odpadu, ale ve sběrném dvoře.

Speciální nádoby na světelné zdroje: veškeré světelné zdroje jsou na sběrném dvoře ukládány do speciálních sběrných nádob určených jen pro jejich sběr. Nesmí se míchat s ostatním elektroodpadem. Důvodem je křehkost světelných zdrojů, které by se v kontejneru na elektroodpad mohly rozbít. U kompaktních a lineárních zářivek navíc při jejich rozbití hrozí únik toxické rtuti, kterou tyto světelné zdroje v malém množství obsahují. Většina surovin získaných ze žárovek při recyklaci (zejména kovy, sklo a plasty) se následně znovu využije ve výrobě. Díky recyklaci je možné využít více než 90 % materiálů ze sebraných světelných zdrojů.

Společnost EKOLAMP se již od roku 2005 stará o zpětný odběr osvětlovacích zařízení, od ledna 2019 také o malá a velká elektrozařízení. V České republice provozuje hustou síť veřejných i neveřejných sběrných míst. Nejbližší sběrné místo ve svém okolí naleznete na stránkách www.ekolamp.cz.

Elektrospotřebiče jsou součástí našeho každodenního života a jen těžko si jej bez nich dokážeme představit. Elektroodpad je tak v současné době jedním z nejrychleji rostoucích druhů odpadu. Pro zajištění sběru a recyklace již vysloužilých elektrozařízení si město Šternberk vybralo ke spolupráci kolektivní systém ASEKOL. Elektroodpad obsahuje řadu zdraví škodlivých materiálů a díky zajištění správné recyklace vysloužilých elektrozařízení přispíváme k ochraně životního prostředí. Recyklace navíc umožňuje opětovné materiálové využití a patří mezi základní principy cirkulární ekonomky. Míra opětovného materiálového využití je velmi vysoká a dle jednotlivých typů výrobků dosahuje až 95 %.

Jakým rozsahem naše město Šternberk přispělo k lepšímu životnímu prostředí, se dozvídáme z environmentálního vyúčtování zpracovaného společností ASEKOL. Díky zodpovědné recyklaci vznikají úspory spotřeby elektrické energie, primárních surovin, vody, okyselování prostředí a produkci skleníkových plynů.

Certifikát environmentálního vyúčtování vyčísluje přínos našemu městu Šternberk k ochraně přírody v roce 2023. Vyplývá z něj, že díky množství námi odevzdaných elektrozařízení jsme uspořili 44,19 MWh elektřiny, 3357,54 litrů ropy, 924,22 m3 vody a 5,68 tun primárních surovin. Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů CO2 ekv. o 10,48 tun, a produkci SO2 ekv. (který zapříčiňuje okyselování prostředí) o 169,81kg.

Každý kus vytříděného elektra se počítá, což dokazuje příklad 100 vytříděných notebooků, které uspoří 10 MWh elektřiny. Takové množství odpovídá 3leté spotřebě elektřiny rodiny žijící ve standardním bytu. Za 100 kg vytříděných elektrospotřebičů se ušetří takové množství ropy, které by stačilo na výrobu benzínu pro cestu z Prahy do Paříže. Děkujeme všem, kteří pečlivě třídí odpad a přispívají tak k ochraně životního prostředí.

*Environmentální vyúčtování je vypočítáváno pomocí studie životního cyklu výrobku (tzv. LCA – Life Cycle Assessment), která vypovídá o dopadech výroby a recyklace jednotlivých elektrozařízení na životní prostředí. Studie zohledňuje všech 6 skupin elektrospotřebičů, jejichž zpětný odběr kolektivní systém ASEKOL zajišťuje.

Datum vložení: 13. 3. 2024 9:22
Datum poslední aktualizace: 15. 3. 2024 9:37

Zařazenopá 15.03.2024 09:03:00
ZdrojŠternberk
Originálsternberk.eu/aktuality/aktuality/trideni-svetelnych-zdroju-i-dalsich-elektroodpadu-je-jednoduche-101...
KategorieAktuality
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V