Bohumín vyhlásil osobnosti roku 2023

Bohumín vyhlásil osobnosti roku 2023
AUDIO
Your browser does not support the audio element.
Jana Končítková, tisková mluvčí

BOHUMÍN – Ceremoniál nápadně připomínající předávání filmových cen má za sebou město Bohumín. V secesním domě Pod Zeleným dubem ocenilo nejvýraznější osobnosti roku 2023. K dlouholeté, leč přerušené tradici se vrátilo po čtrnácti letech.

Z několika desítek nominací, které v průběhu loňského podzimu vzešly od občanů i místních spolků, vybrala odborná porota celkem dvacet jednotlivců a kolektivů. Osobnosti se v pondělí 4. března sešly ve Starém Bohumíně, aby převzaly šek na pět tisíc, v případě týmů na deset tisíc korun, jako poděkování za to, že v pozitivním světle reprezentují své domovské město. „Pravidelně oceňujeme dárce krve, talentované studenty a žáky, při příležitosti Dne učitelů naše kantory. Ale úspěšní, pracovití a obětaví lidé u nás působí i v dalších oblastech. Sílily tlaky, abychom jim veřejně poděkovali za to, že jejich aktivity posilují dobrou pověst Bohumína, případně jsou přínosné pro naše obyvatele i celou společnost,“ sdělil místostarosta Igor Bruzl.

Společenská událost, na které se sešlo na dvě stě lidí, zahrnovala ocenění osobností z oblasti školství, sportu, umění, sociální práce či v rámci jejich celoživotního přínosu. V poslední jmenované kategorii vyjádřilo město vděk Oldřichu Danišovi, dlouholetému předsedovi turistického klubu Tramp Bohumín, a to za aktivní pořádání turistických a společenských akcí. Uznání se dostalo i Kamile Smigové, předsedkyni spolku Maryška, který platí za jeden ze základních pilířů kultury ve městě. Ocenění převzal také Jiří Spáčil, sběratel a propagátor historie města a chráněných meandrů Odry. Zaslouženou poctu vyjádřili zástupci Bohumína i Ireně Szeligové, dlouholeté sbormistryni a vedoucí pěveckého souboru „Haslo“ v místní organizaci PZKO Skřečoň. A do pomyslné síně slávy vstoupil i Vilém Bannert, dlouholetý předseda komise pro občanské záležitosti, bez nějž se v posledních dvaceti letech neobešlo například vítání nových občánků.

Mezi jednotlivci zazářili mladí úspěšní sportovci, konkrétně plavkyně Andrea Czerná, atlet Nikolas Spiros Papadimitriu, hokejista Maxmilián Man, vzpěrač Martin Šimek a tanečníci Pavla Galočová a René Ksenič. V ryze dospělé kategorii město vyznamenalo spisovatelku Zuzanu Švédovou, pedagožku Pavlínu Blažkovou, kulturistu Viléma Žáka, umělkyni a fotografku Lenku Glisníkovou a předsedkyni bohumínského Senior klubu Hanu Práglovou. Kategorii kolektivů ovládl sportovní klub 1. SC Bohumín ’98, který si odnesl cenu pro ženský tým házené a florbalovou přípravku. Potlesku se dočkali i místní kulečníkáři, oddíl žen ve vzpírání z klubu SKV Bonatrans a spolek Alma Mater, který se věnuje náboru dárců kostní dřeně.

S vyzdvihováním výjimečných obyvatel města začala radnice už v roce 1995, původně v oblasti sportu. V novém miléniu k ní přidala i vzdělávání. Ocenění naposledy udělila v roce 2010, kdy se možnosti dvacetitisícového města vyčerpaly a výběr se zúžil natolik, že nemělo smysl v záměru dál pokračovat. „Během posledních čtrnácti let ale v Bohumíně vznikla řada nových spolků, vyrostly nám nové talentované osobnosti a ti, kteří se svému poslání věnují celoživotně, dozráli do věku, kdy si naše poděkování za zásluhy zaslouží,“ dodala vedoucí odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice Pavla Skokanová.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto: Petr Pepe Piechowicz



Zařazenoút 05.03.2024 09:03:26
Vydáno
ZdrojMěsto Bohumín
Originálmesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/clanky/29328-bohumin-vyhlasil-osobnosti-roku-2023.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V