Bohumín přijde o poslední VPP, úklid ulic jej letos bude stát téměř devět milionů

Bohumín přijde o poslední VPP, úklid ulic jej letos bude stát téměř devět milionů
AUDIO
Your browser does not support the audio element.
Jana Končítková, tisková mluvčí

BOHUMÍN – Změny ve státní politice zaměstnanosti budou letos stát Bohumín devět milionů korun, které musí vynaložit na zajištění ručního úklidu ulic. Zatímco před lety mělo město k dispozici až 200 veřejně prospěšných pracovníků (VPP), letos stát tuto službu definitivně »zařízl«.

Podle Úřadu práce sice ještě existuje teoretická naděje na změnu, města a obce ale musejí pořádek zajišťovat nepřetržitě, a tak jim nezbývá, než úklidové čety platit od letoška téměř v plné výši z vlastního. A dlouhodobě nezaměstnaní budou namísto čištění ulic za minimální mzdu pobírat z tepla domova dávky.

„Stát dlouhodobě osekával poskytování prostředků na veřejně prospěšné pracovníky, až letos tuto formu aktivní politiky zaměstnanosti zrušil úplně. V minulosti hradil alespoň část minimální mzdy po dobu dvanácti měsíců těm, kteří byli dlouhodobě bez práce a chodili sbírat odpadky, hrabat listí, odklízet sníh a podobně. Letos tato služba končí, respektive se přetransformovala do společensky účelných pracovních míst. Ty bude úřad práce dotovat pouze šest měsíců, zbývající půl rok musíme zaplatit my z našeho rozpočtu. Navíc v Bohumíně jde jen o osm lidí, což je ve srovnání s předchozími lety zoufale málo,“ řekl starosta Petr Vícha. Doplnil, že půlroční dotace z Úřadu práce navíc nepokryje celou mzdu těchto pomocných sil.

Bohumín tak budou lidé uklízející ulice stát letos téměř devět milionů korun. „Už jsme si v minulosti tak nějak zvykli na tanečky, kdy stát o veřejně prospěšných pracovnících rozhodoval na poslední chvíli. Takže se nám počty těchto lidí skokově měnily. Ale aby tuto formu pomoci městům zrušila vláda úplně, tak to asi nikdo ze starostů nečekal,“ dodal Vícha.

Většina veřejně prospěšných pracovníků v Bohumíně už skončila, zbývajícím třem doběhne pracovní smlouva v březnu. A aby ulice zůstaly v čistém stavu, muselo město už na konci loňského roku prostřednictvím svých technických služeb zaměstnat 12 lidí na úklid, který dříve zajišťovali právě VPP. „Rekrutují se ze skupiny bývalých VPP. Vybrali jsme dvanáct nejspolehlivějších osob, které měly dobrou pracovní morálku a byly bezproblémové,“ potvrdil ředitel BM servisu Marek Pieklo. Společně s osmi společensky účelnými pracovníky, které částečně dotuje Úřad práce, se budou starat o sbírání nedopalků a papírků, zametání chodníků, sekání travnatých ploch a další údržbové činnosti.

Ačkoliv si Bohumín dokáže poradit s úklidem města vlastními silami, změnu pravidel ze strany státu vnímá jako ránu pod pás. „Už tak jsme v předchozích letech museli dofinancovávat veřejně prospěšným pracovníkům minimální mzdu, hradit jim pojištění, proškolení, pracovní a ochranné pomůcky. Nadto jsme vždy museli zajistit ze svých prostředků předáka, který na osoby bez pracovních a často i sociálních návyků dohlížel. A nyní vláda vymyslela, že bude práci dlouhodobě nezaměstnaných pro města dotovat jen polovinu roku, nikoliv celý. A bude jich podstatně méně. Přitom jde o ty, kteří už roky sedí doma a pobírají dávky. Takže jim stát peníze tak jako tak vyplatí, ale bezpracně, což není ani v nejmenším motivační,“ komentoval postup státu starosta.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto: Pavel Čempěl



Zařazenost 28.02.2024 13:02:03
Vydáno
ZdrojMěsto Bohumín
Originálmesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/clanky/29317-bohumin-prijde-o-posledni-vpp-uklid-ulic-jej-letos-bu...

Související témata

Islámský stát | Český Stát
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V