Změny v oblasti odborné zkoušky a vzdělávání energetických specialistů

Publikováno:
21.2.2024
Autor:
Odbor energetické účinnosti a úspor 41300

Dne 1. ledna 2024 vstoupil v platnost zákon č. 469/2023 Sb., kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 406/2000 Sb.“), jenž nově upravuje odbornou zkoušku pro udělení oprávnění energetického specialisty a průběžné aktualizační vzdělávání energetických specialistů (dále jen „průběžné vzdělávání“).


Jednou z důležitých změn bylo doplnění písm. j) do § 10 odst. 7 zákona č. 406/2000 Sb., jež energetickému specialistovi ukládá povinnost oznámit Ministerstvu průmyslu a obchodu (dále jen „Ministerstvo“) účast na vzdělávací akci průběžného vzdělávání prostřednictvím evidence Ministerstva, a to nejpozději do 3 dnů po ukončení této vzdělávací akce. O absolvování vzdělávací akce zařazené do průběžného vzdělávání vydá Státní energetická inspekce každému účastníku osvědčení, které bude k dispozici v ENEX. Dále bylo do téhož odstavce doplněno písm. k), v němž má energetický specialista povinnost po celou dobu tříletého cyklu uchovávat osvědčení o absolvování všech vzdělávacích akcí zařazených do průběžného vzdělávání a na vyžádání je předložit Ministerstvu nebo Státní energetické inspekci. V případě hrozby odebrání oprávnění z důvodu porušení zákonné povinnosti získání dostatečného počtu kreditů bude Ministerstvem přihlíženo pouze k vydaným osvědčením za vzdělávací akce, žádné jiné důkazy nejsou přípustné.

Byl také novelizován § 10 odst. 8. zákona č. 406/2000 Sb., kde energetický specialista je povinen absolvovat v tříletých průběžných vzdělávacích cyklech vzdělávací akce zařazené do průběžného vzdělávání a za toto období získat potřebný počet kreditů. Tříleté vzdělávací cykly začínají plynout prvním dnem po udělení oprávnění k výkonu činnosti energetického specialisty, popřípadě prvním dnem po ukončení posledního vzdělávacího cyklu průběžného vzdělávacího cyklu.

Došlo k úpravě § 10a, ve kterém jsou následující změny:

  • do odst. 2 byla doplněna povinnost žadatele o udělení oprávnění k výkonu činnosti energetického specialisty, který je fyzickou osobou, vykonat odbornou zkoušku do 12 měsíců po podání žádosti. Byla přidána informace ohledně Státní energetické inspekce, která na svých stránkách uveřejňuje termíny konání odborných zkoušek.
  • byl zcela novelizován odst. 3, ve kterém prováděcí právní předpis stanoví pravidla, podmínky, dobu trvání a kritéria pro odbornou zkoušku.
  • došlo také k novelizaci odst. 4 ohledně tematických zkušebních okruhů pro odbornou zkoušku a tematické zkušební okruhy průběžného vzdělávání, kde Ministerstvo v součinnosti se Státní energetickou inspekcí stanoví a uveřejní na svých internetových stránkách tyto okruhy. Ministerstvo na svých internetových stránkách také uveřejňuje přehled právních předpisů, technických norem a technických dokumentů pro písemnou část odborné zkoušky.
  • novelizací odst. 5 došlo k přesnější definici průběžného vzdělávání a role a povinností Státní energetické inspekce ve vztahu ke vzdělávacím akcím.
  • byly přidány odst. 6 a 7, které definují povinnosti Státní energetické inspekce vzhledem k přidělení počtu kreditů za vzdělávací akci a uveřejnění informací o vzdělávací akci.
  • doplněním odst. 8 byla definována povinnost Státní energetické inspekce vydat osvědčení každému účastníkovi, který se zúčastnil vzdělávací akce zařazené do průběžného vzdělávání


Zařazenost 21.02.2024 17:02:00
ZdrojMPO.cz - Energetika2
Originálmpo.cz/cz/energetika/uspory-energie/aktuality/zmeny-v-oblasti-odborne-zkousky-a-vzdelavani-energetic...
AutorOdbor energetické účinnosti a úspor 41300
guid279901
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V