Setkání nad projekty Tvoříme Turnov

Tvoříme Turnov 2023 – participativní rozpočet města zažil už sedmý ročník. Na únorovém setkání došlo na poděkování za všechny podané projekty a také přiblížení dalšího postupu k jejich realizaci.

Setkání nad projekty

Ve středu 7. února se na turnovské historické radnici sešli navrhovatelé projektů participativního rozpočtu Tvoříme Turnov 2023. V obřadní síni je přivítala místostarostka Petra Houšková a místostarosta Jan Lochman. Společně poděkovali všem, kdo se aktivně zapojili a přišli s návrhy na možná zlepšení veřejných prostranství v Turnově. Ing. arch. Zdeněk Bičík, který všem projektům participativního rozpočtu výrazně pomáhá ke vzniku, přítomným představil další postup k jejich realizaci.

Slova poděkování patřila také Báře Suché, která s koncem roku 2023 uzavřela své působení koordinátorky Parlamentu mládeže města Turnova. Díky její podpoře nejenže parlament přišel z řadou tipů na vylepšení veřejného prostoru a přispěl tak i ke zřízení samostatné kategorie pro mladé. „Parlameňťáci" vymysleli a realizovali řadu vlastních akcí a nastartovali tak tradici, kterou stojí za to udržet a dál rozvíjet. Víc najdete v samostatném článku.


Tvoříme Turnov 2023

Autoři návrhů Tvoříme Turnov 2023

Tvoříme Turnov 2023

Informace o dalším průběhu realizace projektů je tradiční součástí setkání

Každoročně se sejde pět až deset návrhů na úpravy v městských parcích, ve vnitroblocích, na hřištích nebo jiných místech ve městě. Každý z návrhů veřejnosti musí být dobře popsán, podpořen určeným počtem spoluobčanů a musí projít formální kontrolou. Každému, kdo návrh připraví, tak patří poděkování nejen za dobrý nápad, zároveň musí prokázat trpělivost a zapálení pro dotažení počátečního návrhu.

Ani pak nemá úplně vyhráno, záleží na podpoře veřejnosti při všeobecném hlasování. Alokovaná částka vždy může pokrýt pouze část projektů. V sedmém ročníku participativního rozpočtu pro rok 2023 hlasování nejlépe dopadlo pro návrh spolku Area 51 trails.


Tvoříme Turnov 2023

Držíme palce, aby návrh na herní prvky ve vnitrobloku v Bezručově ulici do třetice uspěl!

Tvoříme Turnov 2023

Malého poděkování za velké přispění činnosti Parlamentu mládeže města Turnova se dostalo také Báře Suché

Průběh realizace

Spolek Area 51 trails už nyní může připravovat projektovou dokumentaci pro územní rozhodnutí, která je podmínkou pro budování dalších cyklotrailů v areálu ve Struhách. Už v roce 2021 totiž spolek uspěl se svým projektem na červený trail, který by se na jaře letošního roku měl dočkat ostrého provozu.

Na druhém místě v letošním ročníku se umístil návrh na vznik kuličkodráhy na Hruštici, která by se realizace mohla dočkat už během letních měsíců, dle kapacit dodavatele. Podobně na tom může být návrh v kategorii školních parlamentů, kde uspěl projekt nové minirampy pro začínající skateboardisty nebo koloběžkáře. Návrh podal školní parlament ZŠ 28. října a vy jste si mohli všimnout jejich skvělé kampaně během hlasování, když jste procházeli loňské vánoční trhy.


Projektová dokumentace na další traily ve Struhách.png

Projektová dokumentace pro další traily ve Struhách se už připravuje

Minirampa u skateparku.png

Školní parlament ZŠ 28. října svůj návrh kvalitně připravil i propagoval

S instalací miniramy, která by měla doplnit areál u Maškovy zahrady, se počítá v létě. Přesné umístění minirampy bylo nutné ověřit s ohledem k blízkosti vlakové trati a také ve spolupráci s Městskou sportovní Turnov. V současné době vzniká poptávka na zámečnické práce, a dle kapacit výrobce se s instalací počítá v létě.

Participativní rozpočet nabízí 500 tisíc Kč na projekty veřejnosti (až 300 tisíc Kč na jednotlivý projekt) a poslední dva roky také celkových 200 tisíc Kč pro návrhy školních parlamentů, případně Parlamentu mládeže města Turnov. S ohledem na finanční limit je v ročníku 2023 možné uskutečnit tři výše zmíněné projekty.

Poděkování ale patří i všem ostatním autorům návrhů. Navrhovatelce nového hřiště ve vnitrobloku v ulici Bezručova, která svůj projekt připravila již podruhé, snad se na projekt usměje štěstí do třetice. Mezi návrhy, které prošly hlasováním, patřilo také venkovní posezení v Mašově a podnět školního parlamentu ZŠ Skálova ke vzniku přístřešku pro kola u místní jídelny. Všechny projekty jsou přehledně prezentovány na videích a více se o nich dočtete také zde.

Realizace předchozích let

2022

Rok 2022 přinesl dokonce šest projektů, které pokryla alokace participativního rozpočtu. Herní prvky v zahradě ZŠ Mašov se slavnostního představení dočkaly v rámci otevření nového multifunkčního hřiště na Zahradní slavnosti 1. září 2023. Více o slavnosti zde. Ptačí budky v Rývových a Metelkových sadech už visí, o jejich komunitní instalaci se také dočtete v samostatném článku. Chybí ještě několik budek pro sovy, které v minulém roce nebyly k dispozici. Na svá místa by se měly dostat na jaře.


Zahradní slavnost ZŠ Mašov 2023

Zahradní slavnost v ZŠ Mašov 1. září 2023

Věšení ptačích budek 2023

Téměř 40 nových ptačích a netopýřích budek od září 2023 visí v městských sadech

Před hlavní cyklistickou sezónou budou určitě instalovány také nové servisní cyklostanice. Pítko do Metelkových sadů si vyžádalo složitější přípravu, vzhledem k tomu, že se musí napojit na stávající vodovodní řád a bude nutné vyvést potrubí na místo určení, musela vzniknout projektová dokumentace. V současné době probíhá schvalovací proces. Vybudováno by mohlo být na podzim.

V roce 2022 poprvé navrhovaly školní parlamenty. Umístění laviček podél náhonu cestou do Dolánek bylo nutné ověřit s přihlédnutím k vlastnictví pozemků. Místa jsou vytipována, lavičky by se zde měly objevit na jaře letošního roku. Také mobilní posezení v parku u letního kina by se na svém místě u Pacltovy huti mělo objevit s jarním obdobím. Přibude zde několik stolů se židlemi.

Na svou realizaci musí ještě chvilku počkat mlýnky na potůčku ve stejném parku. Umístěny budou v koordinaci s úpravou prostranství za novostavbou knihovny. Vznikne zde totiž nový chodník, který prostor propojí s ulicí Skálova. Koryto potůčku se dočká částečného obložení kamenem. Mlýnky tak doplní obnovený rekreační prostor.

2021

Ohlédnutí za návrhy roku 2021? Nejlépe ověříte sami v terénu. Červený trail v sousedství lyžařského areálu ve Struhách čekají poslední úpravy, na jaře by měl začít fungovat. Převlékárna u Jizery Na Lukách již také stojí, ačkoli má za sebou ne právě jednoduchou přípravu. Vzhledem k umístění v blízkosti řeky a omezení záplavovým územím i hustým položením sítí byla při přípravách nutná značná dávka trpělivosti. Ale podařilo se, podobně jako hřiště a posezením na Kadeřavci, které už druhou sezónu můžete najít u místní hasičské zbrojnice.


Trail Struhy

Červený trail ve Struhách by se měl brzy otevřít veřejnosti

Hřiště Kadeřavec

Hřiště u hasičské zbrojnice na Kadeřavci

Kompletní přehled návrhů předchozích ročníků najdete na stránce participativního rozpočtu Tvoříme Turnov. O dalším dění v rozpočtu otevřeném návrhům veřejnosti vás budeme informovat. Těšíme se na vaše nápady a návrhy na zlepšení veřejných míst v našem městě.


Marcela Jandová,

tisková mluvčí a koordinátorka Zdravého města Turnov a místní Agendy 21

Náhled pro tisk
Vytvořeno 16.2.2024 9:55:20 | přečteno 0x | marcela.jandova

Zařazenopá 16.02.2024 09:02:00
ZdrojTurnov
Originálturnov.cz/cs/mesto/zdrave-mesto-turnov-a-ma21/participativni-rozpocet/setkani-nad-projekty-tvorime-t...
guidwww.turnov.cz clanek 348811

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V