Aršík k pětasedmdesátinám Monsieura Dakara

Česká pošta ve středu 14. února uvedla do prodeje nový příležitostný písmenový poštovní aršík Karel Loprais. Námětem známek aršíku je Karel Loprais sedící na místě řidiče v upraveném kamionu Tatra s názvem Puma a celkový pohled na tento vítězný kamion Tatra z ročníku závodu Rallye Paříž – Dakar 1988 a na pozadí aršíku je zjednodušená mapa této motoristické soutěže. Autorem výtvarného návrhu aršíku se dvěma známkami, jejichž nominální hodnota je zastoupena písmeny „E“ a „Z“, je Petr Ptáček. Karel Loprais by na začátku března oslavil 75. narozeniny.

Český automobilový závodník a šestinásobný vítěz automobilových závodů Rallye Dakar v kategorii kamionů Karel Loprais se narodil 4. března 1949 v Ostravě a zemřel 30. prosince 2021 v Novém Jičíně. Jako jednomu z nejúspěšnějších účastníků náročného závodu terénních vozidel mu bylo od roku 1994 přezdíváno Monsieur Dakar, Pan Dakar. Díky sportovním úspěchům je několikanásobným držitelem ocenění ve čtenářské a novinářské anketě Zlatý volant. Společně s motocyklovou legendou Františkem Šťastným se v roce 2000 stal českým motoristickým sportovcem století.

Tatra 815 VD 10 300 4x4.1 Dakar 1988 je první vítězný kamion Tatra a zároveň vůz, ve kterém závodní tým vedený Karlem Lopraisem dosáhl prvního dakarského vítězství. Puma patřila k oblíbeným vozům a v různých úpravách několikrát vyhrála.

Na známce s Karlem Lopraisem je nominále zastoupeno písmenem „E“, které odpovídá ceně za obyčejnou zásilku do zahraničí do 50 g – evropské země dle Ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – k datu vydání 44 Kč. Hodnota známky s legendární Tatrou je zastoupena písmenem „Z“, které odpovídá ceně za obyčejnou zásilku do zahraničí do 50 g – mimoevropské země dle Ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – k datu vydání 50 Kč.

Společně s aršíkem vychází i dvě varianty obálky prvního dne vydání (FDC). Motivem první je scéna ze závodu odehrávající se v pouštním prostředí se závodním vozem Tatra a velbloudem v popředí, motiv druhé je podobný, ale bez velblouda.

Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., aršík ofsetem v nákladu 23 000 kusů a FDC digitálním tiskem v nákladu po 2 300 kusech (dohromady 4 600 kusů).

Zájemci si mohou nový příležitostný písmenový aršík zakoupit na specializovaných přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

PODCAST:

15. 2. 2024 - Ivo Vysoudil, tiskový mluvčí České pošty (m4a, 354kB)



Zařazenočt 15.02.2024 08:02:00
ZdrojČeská pošta
Originálceskaposta.cz/cs/-/arsik-k-petasedmdesatinam-monsieura-dakara
AutorIvo Vysoudil
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V