Aršík s Mou vlastí ke Smetanově výročí

Ve středu 14. února Česká pošta uvede do prodeje příležitostný písmenový poštovní aršík Díla Bedřicha Smetany, na jehož třech známkách s nominální hodnotou zastoupenou písmeny „A“, „E“ a „Z“ jsou motivy krajin znázorněny skladby cyklu Má vlast. Pod výtvarný návrh aršíku se podepsala Renáta Fučíková a rytinu obálky prvního dne vydání připravil Václav Fajt. Od narození významného českého skladatele období romantismu na začátku března uplyne 200 let.

Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli a zemřel 12. května 1884 v Praze. Od mládí se věnoval hudbě, zejména hře na klavír a kompozici. Pocházel ze zámožné poněmčené rodiny a po svém příklonu k češství celým svým dílem usiloval o vytvoření svébytného českého hudebního stylu. Ještě za života se stal předním reprezentantem české hudby a národní kultury. K jeho nejvýznamnějším dílům patří komická opera Prodaná nevěsta na libreto Karla Sabiny, cyklus šesti symfonických básní Má vlast a romantický Smyčcový kvartet e moll „Z mého života“, který zkomponoval již po ztrátě sluchu.

Všechny tři známky spojuje motiv hudby a zároveň motiv českého lidového umění. Jak je uvedeno výše, na každé ze známek je krajina tematicky přiřazována k jedné ze skladeb cyklu Má vlast. Krajiny jsou vytvořeny akvarelem, lidové motivy jsou zachyceny plošnou barvou. Jde o výšivky z mužského kroje z okolí Litomyšle, Smetanova rodiště, konkrétně z mužské vesty ušité z bílého plátna s chrpově modrou výšivkou. Chrpově modrá je nejen barvou Smetanova rodného kraje, ale i symbolem hudby a snění. Lidové motivy zastoupené stylizacemi tulipánů, růží a kopretin znázorňují zdroje Smetanovy inspirace a odkazují na jeho vlastenecké smýšlení. Šlahouny rostlin zároveň připomínají výtvarné tvarosloví 19. století, v němž Smetana tvořil. Na okraji aršíku volně přecházejí do podoby výšivky.

Aršík složený ze tří známek bude stát 128 Kč. Nominále známky Vyšehrad je zastoupeno písmenem „A“ a odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 gramů v prioritním režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 34 Kč. Na známce Z českých luhů a hájů pak písmenem „E“, které odpovídá ceně za obyčejnou zásilku do zahraničí do 50 g – evropské země dle Ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – k datu vydání 44 Kč. Trojici známek na aršíku uzavírá Vltava s nominální hodnotou zastoupenou písmenem „Z“. To odpovídá ceně za obyčejnou zásilku do zahraničí do 50 g – mimoevropské země dle Ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – k datu vydání 50 Kč.

Emise aršíku je doplněna třemi variantami obálek prvního dne vydání (FDC). Na první Smetana s úctou zdraví hejno holubů, kteří představují radost a staročeskou mírumilovnost, na druhé skladatel kráčí českým hájem v dobovém cylindru a na třetím motivu FDC slavný komponista naslouchá hukotu vody s rukou u ucha znázorňující jeho hluchotu.

Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. Aršík ofsetem v nákladu 22 000 kusů a FDC ocelotiskem z ploché desky nákladem po 2 300 kusech (dohromady 6 900 kusů obálek prvního dne vydání). Zájemci si mohou nový aršík pořídit na specializovaných přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

PODCAST:

13. 2. 2024 - Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty (m4a, 145kB)



Zařazenoút 13.02.2024 13:02:00
ZdrojČeská pošta
Originálceskaposta.cz/cs/-/arsik-s-mou-vlasti-ke-smetanove-vyroci
AutorIvo Vysoudil
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V