Novinka: Krajská poradna zavedla Rychlou pomoc v krizi



Od počátku roku 2024 nově působí v Pardubickém kraji krizový intervent. Tato pozice je součástí odborného sociálního poradenství Poradny pro rodinu Pardubického kraje a jedná se o rychlou pomoc „teď a tady“ v krizových situacích. Na webových stránkách Poradny pro rodinu ji definuje odkaz RYCHLÁ POMOC V KRIZI.

„Všichni víme o nedostatku psychiatrů a psychologů. Objednací lhůty bývají často velmi dlouhé a problém v rodině může nebezpečně narůstat. V krajské Poradně pro rodinu se snaží hledat řešení, která budou předcházet ohrožení dětí a rodin, a toto je jedním z nich,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, do jehož kompetence poradna spadá.

Pomoc v krizi není klasickou krizovou linkou

V prvním měsíci využilo této rychlé pomoci v krizových situacích celkem 11 klientů, a to zpravidla prostřednictvím rychlého odkazu na webových stránkách RYCHLÁ POMOC V KRIZI. Krizového interventa kontaktovali klienti nejprve telefonicky a následně poté si s ním domluvili osobní schůzku v prostorách některé z poboček Poradny pro rodinu Pardubického kraje (Pardubice, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Svitavy). „Krizová intervence v tomto pojetí není klasickou telefonickou krizovou linkou, nýbrž krizovým poradenstvím preferujícím osobní setkání. Klienti vítají možnost osobní konzultace ve spádovém okolí svého bydliště a využívají možnosti promluvit si o svých problémech v době, kdy je nejvíce tíží. Jedná se o široké spektrum problémů, od změny životních podmínek, přes domácí násilí až po úmrtí blízké osoby. Úlohou krizového interventa je pomoci člověku zorientovat se v aktuální tíživé situaci, případně vysvětlit, co, jak a proč se bude dít dál, pomoci mu řešit jeho akutní právě probíhající krizi,“ vysvětlila ředitelka poradny Petra Lášková.

Krizová intervence je bezplatná a krizový intervent je vázán mlčenlivostí. Lidé jej mohou kontaktovat každý pracovní den od 8 do 18 hodin. V případě, že zanechají na tel. č. 724 112 065 vzkaz, či se z jakéhokoliv důvodu nedovolají (prozvonění, zmeškaný hovor), bude je v nejbližší době krizový intervent kontaktovat sám zpětně. V současné době krizový intervent dojíždí za svými klienty do poboček Poradny pro rodinu (Svitavy, Pardubice, Ústí nad Orlicí, Chrudim), ale v budoucnu je žádoucí, aby jeho rozsah poskytování pomoci byl širší a mohl se se svými klienty setkávat i mimo pracoviště poradny po celém Pardubickém kraji.

Schůzka do týdne

Podstatou krizové intervence je poskytnout psychosociální pomoc v krizi v co možná nejkratším časovém úseku, proto se krizový intervent snaží domluvit s volajícím osobní kontakt do jednoho týdne. Dle závažnosti problému je poskytována krizová intervence v rozsahu jednoho až šesti setkání. Poté se klient ve své tíživé situaci orientuje a zvládá ji řešit sám, popř. je nasměrován na další odborná pracoviště, neziskové organizace, soc. pracovníky obcí, psychoterapeuty a podobně.


Zařazenost 07.02.2024 00:02:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/123533/novinka-krajska-poradna-zavedla-rychlou-pomoc-v-krizi
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V