Prohlášení vysokého představitele, místopředsedy Borrella, komisaře Lenarčiče a komisaře Várhelyiho k 1. výročí zemětřesení v Turecku a Sýrii

1. výročí zemětřesení v Turecku a Sýrii

Rok po ničivých zemětřeseních, jež zasáhla jižní Turecko a severní Sýrii a která si vyžádala tisíce obětí na životech a postihla živobytí milionů lidí, je EU i nadále solidární s postiženými lidmi v obou zemích a znovu potvrzuje svůj závazek k další pomoci těm, jimž tato přírodní pohroma rozvrátila životy.

Od prvních chvil po zemětřeseních poskytovala EU okamžitou mimořádnou pomoc. Bezprostředně po této obrovské katastrofě se aktivizovali evropští záchranáři, kteří dorazili na zasažená místa s životně důležitými potřebami. Naši humanitární partneři přizpůsobili svou reakci a poskytli rychlou mimořádnou pomoc. Již o několik týdnů později, 20. března, se EU spojila s mezinárodním společenstvím a uspořádala mezinárodní dárcovskou konferenci s cílem vybrat nezbytné finanční prostředky na podporu obyvatel Turecka a Sýrie. Bylo získáno celkem 7 miliard eur, včetně 1 miliardy eur od EU.

V Turecku Unie kromě mimořádné pomoci, jejíž finanční hodnota se odhaduje na 38 milionů eur a která byla koordinována prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU, poskytla v roce 2023 humanitární pomoc ve výši 78,2 milionu eur na reakci na zemětřesení. V roce 2024 pak výše humanitární pomoci činí 26 milionů eur. V brzké době bude podepsána dodatečná pomoc z Fondu solidarity EU ve výši 400 milionů eur – což je nejvyšší částka udělená zemi, jež se účastní jednání o přistoupení – s cílem podpořit obnovu kritické infrastruktury v oblasti zdravotnictví, vzdělávání, vodohospodářství a nakládání s odpadními vodami. Další balíček ve výši 355,6 milionu eur je připraven na podporu uprchlíků a hostitelských komunit v postižených oblastech, jejichž potřeby jsou nadále vysoké. Pomoc je určena zejména na obnovu infrastruktury a socioekonomickou podporu. Podpis se očekává během několika příštích měsíců.

V Sýrii byl aktivován mechanismus civilní ochrany EU a kapacita pro evropskou humanitární reakci. Vzhledem k závažnosti humanitární krize, kterou zemětřesení dále zhoršilo, pozměnila EU platná omezující opatření vůči Sýrii s cílem usnadnit rychlé poskytnutí humanitární pomoci. EU na svou humanitární reakci na zemětřesení v Sýrii uvolnila celkem 75 milionů eur. Mimořádná reakce se zaměřila zejména na přístřeší, vodu, sanitární a hygienickou podporu, dodávky zdravotnického materiálu a peněžitou pomoc.

Po třinácti letech konfliktu zůstává EU v Sýrii hlavním dárcem a na jaře bude i nadále mobilizovat mezinárodní úsilí tím, že uspořádá osmou bruselskou konferenci na téma „Podpora budoucnosti Sýrie a okolního regionu“.


Zařazenoút 06.02.2024 16:02:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=STATEMENT/24/624&language=cs
guid/STATEMENT/24/624/

Související témata

Turecko | Sýrie | 50 sirotků ze Sýrie | Válka v Sýrii
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V