Inovovaná Octavia na prvních skicách. Podívejte se

Designérské skici přinášejí první pohledy na připravované změny. „Oživit a rozvíjet designové charakteristiky ikon naší značky je fascinující úkol. Při nejnovější modernizaci modelu Octavia jsme upravili nárazníky a masku chladiče. Zároveň jsme zostřili kontury světlometů, čímž jsme našemu bestselleru propůjčili ještě výraznější a sportovnější vzhled,“ komentuje podobu modernizované Octavie šéfdesignér automobilky Oliver Stefani.

Designérské skici napovídají, že v rámci modernizace dostanou obě karosářská provedení modelu Octavia nový přední i zadní nárazník a také přepracovanou masku chladiče. Nový bude i světelný podpis modelu a světlomety se pochlubí krystalickým prvkem Crystallinium, který už známe z nových generací modelů Superb a Kodiaq. I nová Octavia přijede jako výkonná sportovní verze RS, k dispozici bude také oblíbený Sportline.

Nová Škoda Octavia Combi na prvních skicách

Nová Škoda Octavia Combi na prvních skicách

Nová Škoda Octavia na prvních skicách

Nová Škoda Octavia na prvních skicách

Nová Škoda Octavia RS na prvních skicách

Nová Škoda Octavia RS na prvních skicách

Změny přicházejí po více než čtyřech letech od představení aktuální čtvrté generace modelu Octavia. Ta se poprvé světu ukázala v listopadu roku 2019. Podívejte se na malý přehled toho, na co bude inovovaná Octavia navazovat.

Čtvrtá generace

U Octavie byla vždy nesmírně důležitá její varianta kombi, takže vlastně není divu, že ta se při uvedení čtvrté generace představila zároveň rovnou s liftbackem. Oproti předchozím generacím dostala čtvrtá Octavia nejen nový design, který Škoda dále rozvíjí i u svých dalších modelů se spalovacími motory, ale především výrazně inovovanou techniku a platformu MQB. Právě ve čtvrté generaci se k tradičním modelům s benzinovými a naftovými motory připojilo i mild-hybridní a plug-in hybridní provedení, díky čemuž se z tohoto modelu stal ještě o něco univerzálnější vůz. Tolik sledovaná hodnota objemu zavazadlového prostoru je 600 litrů u liftbacku (Octavia G-Tec nabídla v liftbacku 455 litrů a Octavia iV 450 litrů) a 640 litrů u kombi (495 l G-Tec a 490 l Octavia iV).

OCTAVIA_013_9d5407b1

Třetí generace

Octavia třetí generace se světu představila 11. prosince 2012, v lednu 2017 pak následovala modernizace, která nabídla zejména novou „čtyřokou“ tvář s hranatými světlomety. Třetí generace přinesla moderní platformu MQB a s ní také kompletní přechod na paletu přeplňovaných motorů, které ovšem tvořily páteř nabídky i předchozí generace. Objem zavazadelníku činil 590 litrů u liftbacku a 610 litrů u kombi.

Octavia-RS-III_de72f8f0

Druhá generace

Na autosalonu v Ženevě v roce 2004 měla premiéru druhá generace Škody Octavia, tehdy v provedení liftback se zavazadlovým prostorem o objemu 560 litrů. Kombi s 580litrovým zavazadelníkem se objevilo o pár měsíců později. Druhá generace rozvíjela úspěšný recept té první, postupně v její nabídce zdomácněly přeplňované motory TSI. Opět přišla i varianta s pohonem všech kol, technickou novinkou byly automatické převodovky DSG. Kromě sportovního provedení RS, které je k dispozici v každé novodobé generaci Octavie, se v té druhé premiérově objevilo i „outdoorové“ provedení Scout. Facelift s novými většími a výraznějšími světlomety dostala druhá generace v roce 2008.

Octavia-RS-II_yellow.JPG_6f89a298

První generace

V roce 1996 zavedla automobilka Škoda do své nabídky první nový model vyvíjený po vstupu koncernu Volkswagen. Octavia, tehdy v provedení liftback, znamenala výrazné rozšíření nabídky směrem vzhůru nad tehdy vyráběný model Felicia. V roce 1998 doplnilo liftback v nabídce provedení kombi, které si rychle získalo u zákazníků nesmírnou oblibu a díky kterému dodnes patří Octavia k nejprodávanějším vozům kombi vůbec. Elegantní karoserie s koncernovou technikou kompaktních modelů poskytuje v případě liftbacku 528 litrů místa pro zavazadla, kombi disponuje 548 litry prostoru. Modernizací prošla Octavia první generace v roce 2000. Design se tehdy měnil jen decentně, byl o něco „uhlazenější“ než dříve, drobnými úpravami, zejména z hlediska bezpečnosti, prošla i technika.

DSC1867a_26c35b4c_a7c2c1a4

Pramáti Octavia

Čtyři novodobé generace modelu Octavia navazují na historický model stejného jména nejen svým názvem. Octavia uvedená v roce 1959 byla inovovanou verzí modelu Spartak a šlo o tehdejší představu praktického a univerzálního automobilu. Prostornou dvoudveřovou karoserii doplnilo od roku 1961 vyráběné provedení kombi, které si oblíbili i zákazníci v zahraničí. Díky této oblibě se Octavia v provedení kombi vyráběla až do roku 1971, zatímco produkce Tudoru skončila v roce 1964. Mimochodem, zavazadelník kombi verze měl obří objem 690 až 1 050 litrů nákladu.

pic1b-jpg_184b7bac


Zařazenoút 06.02.2024 10:02:00
ZdrojŠkoda auto
Originálskoda-storyboard.com/cs/modely-cs/octavia-cs/inovovana-octavia-na-prvnich-skicach-podivejte-se/
KategorieDĚDICTVÍ, DESIGN, Octavia, Škoda svět

Související témata

Octavia
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V