Dovoz i vývoz z Německa byly v prosinci kvůli slabé poptávce výrazně nižší

Dovoz i vývoz z Německa se v prosinci dál snižovaly a jejich pokles byl v obou případech výraznější, než se čekalo. Ve své zprávě to dnes uvedl Spolkový statistický úřad. Příčinu vidí ve slabé globální poptávce. Přebytek obchodní bilance tak podle sezonně a kalendářně upravených údajů vzrostl na 22,2 miliardy eur (554,1 miliardy Kč) proti přebytku 20,8 miliardy eur o měsíc dříve.

Vývoz proti předchozímu měsíci klesl o 4,6 procenta na 125,3 miliardy eur, meziroční pokles byl stejný. Dovoz klesl proti listopadu o 6,7 procenta na 103,1 miliardy eur, meziroční pokles dosáhl 12,4 procenta.

"Toto jsou čísla z ekonomiky, která je v recesi. Odpovídají celkově obtížným ekonomickým podmínkám v německé ekonomice," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom společnosti Pantheon Macroeconomics Claus Vistesen, který se specializuje na eurozónu.

Analytici v průměru očekávali, že vývoz proti listopadu klesne o dvě procenta. U dovozu počítali s meziměsíčním poklesem o 1,5 procenta. Nárůst přebytku je překvapivý, analytici očekávali, že z listopadové hodnoty se přebytek obchodní bilance sníží a dosáhne 18,8 miliardy eur. Listopadový přebytek je také po revizi dat vyšší, předběžné údaje hovořily o přebytku 20,4 miliardy eur.

Vývoz z Německa do zemí Evropské unie v prosinci meziměsíčně klesl o 5,5 procenta, vývoz do zemí mimo EU se pak snížil o 3,5 procenta. Pozoruhodný je podle analytiků zejména propad vývozu do Spojených států, kde činil 5,5 procenta, dále do Číny, kde se snížil o 7,9 procenta, a také do Británie, kde klesl o 4,3 procenta.

Dovoz do Německa ze zemí EU v prosinci klesl o 7,4 procenta, dovoz ze zemí mimo EU se snížil o 5,9 procenta. Z toho dovoz z Číny byl nižší o 8,5 procenta a z Británie o deset procent. Naopak dovoz z USA o 1,9 procenta vzrostl.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve čtvrtém čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížil o 0,3 procenta, ekonomové proto varují před další recesí. "Globální ekonomika je příliš slabá na to, aby poskytla jakýkoliv impuls," řekl hlavní ekonom banky Hauck Aufhäuser Lampe Alexander Krüger.

Letošek tak pro exportní sektor vypadá jako další těžký rok. "Napětí v Rudém moři vytváří nová obchodní rizika," řekl Krüger s odkazem na útoky jemenských Húsíů na obchodní lodě. Námořní firmy kvůli tomu posílají plavidla kolem jižního cípu Afriky, což dopravu protahuje a hlavně prodražuje.

Přebytek obchodní bilance Německa je za loňský prosinec nejvyšší od listopadu 2017 a přispěl k tomu fakt, že vývoz klesá méně než dovoz. Objem vývozu byl v prosinci nejnižší téměř za dva roky, objem dovozu byl pak nejnižší za více než dva roky.

Za celý loňský rok vývoz z Německa klesl o 1,4 procenta nad 1,56 bilionu eur. Dovoz do Německa se snížil o 9,7 procenta nad 1,35 bilionu eur.


Zařazenopo 05.02.2024 10:02:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5761366/dovoz-i-vyvoz-z-nemecka-byly-v-prosinci-kvuli-slabe-poptavce-vyrazne...
KategorieEkonomika
AutorČTK
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V