Projekt Hlava v pohodě se loučí, výstupy zůstávají ZDARMA k dispozici

Cílem projektu Hlava v pohodě Vzdělávacího centra Turnov byla podpora duševního zdraví, osvěta a prevence. Zaměřil se na dospívající ve věku 11 – 16 let. Vzdělávací moduly i podcasty, které díky projektu vznikly, jsou nadále k dispozici zdarma.

Projekt Hlava v pohodě byl 31. prosince 2023 ukončen. Vznikl v květnu 2021 proto, že v souvislosti s covidovou izolovaností dětí a dospívajících se začalo ukazovat, že jejich duševní zdraví není v dobré kondici. Zaměřili jsme se na děti a dospívající ve věku 11–16 let, pedagogické pracovníky, rodiče dětí a komunitu obecně. Cílem byla podpora duševního zdraví, osvěta a prevence.

Realizace projektu byla zahájena 1. prosince 2021, ukončen byl na konci roku 2023. Hlavními aktivitami byla tvorba vzdělávacího programu, podcastů, organizace dvou seminářů a závěrečné online konference.

Vzdělávací program Hlava v pohodě

Vytvořili jsme podklady pro vedení výuky na 2. stupni ZŠ. Vzdělávací program zahrnuje 8 tematicky zaměřených modulů, je možné je realizovat jako celek nebo i samostatně. Každý modul je kompletním návodem na vedení dvouhodinové výuky na dané téma (včetně her, audiopříloh, pracovních listů apod.). Moduly mohou využít všichni pedagogové se zájmem o duševní zdraví. Veškeré podklady jsou zdarma k dispozici ke stažení na www.hlava-v-pohode.cz/vzdelavaci-program/


Web_printscreen.png


Vzdělávací program obsahuje tyto moduly:

• Duševní zdraví a psychohygiena

• Meditace a cvičení pro zdraví

• Mindfulness – Jak být vědomě tady a teď

• Zdravý životní styl

• Vztah k sobě

• Soužití s okolím

• Emoce a jak s nimi zacházet

• Stres a jak s ním zacházet


Hravě jak žít zdravě 2023_VCT


Podcasty Hlava v pohodě

V podcastech mluví naši mladí moderátoři o potížích a o tom, co řeší dnešní dospívající. Snažili jsme se nabídnout řešení, říct jim, že nejsou sami, kam se můžou obrátit pro pomoc a že se nemají bát si o ni říct. Poradili jsme, jak se starat o duševní zdraví a jak zvládat výzvy, se kterými se můžou setkat. Cílová skupina jsou dospívající ve věku 11–16 let, ale mohou poslouchat i rodiče a další věkové kategorie. Podcasty vznikaly ve spolupráci s odborníky na daná témata a s dětskými psychology, natáčení se zúčastnilo mnoho zajímavých hostů.

Celkem bylo zveřejněno 20 podcastů: O Kyberšikaně; Proč se nebát psychologa; Sebepřijetí; Rozvod 1/2; Rozvod 2/2; Já a ti druzí; Meditace a relaxace; Digitální závislost; Jak nezblbnout na netu; Jak mluvit o závislostech; Kdo jsem, kdo se mi líbí a kdo se v tom má vyznat?!; O sebepoškozování a prevenci; Domácí násilí aneb Když to doma není OK; Šikana a její svědci; Stres; Úzkost a deprese; Čas na spánek; Psychická odolnost; Jak na zdravé vztahy a Závěrečné ohlédnutí.

Podcasty si můžete poslechnout na Spotify: https://open.spotify.com/show/3RqTMbIQH3nffKNtF9PJ1z

Semináře Hlava v pohodě

Zorganizovali jsme dva semináře zaměřené na duševní zdraví dětí. První seminář se uskutečnil 12. října 2022, nesl název Duševní obtíže a duševní nemoci dospívajících. Druhý seminář Hlava v pohodě v Turnově se konal 19. května 2023 ve spolupráci s Fokus Turnov, z. s. Seminář se konal v rámci akce města Turnov Hravě jak žít zdravě a kampaně A DOST… Mgr. Lenka Meixnerová pohovořila o tom, jak si zachovat duševní zdraví a jak o něj pečovat, a také o tom, kam je možné se v případě duševních obtíží v Turnově a okolí obrátit pro pomoc.

Studijní materiály z obou seminářů najdete na www.hlava-v-pohode.cz/seminare/.


DSC02771.JPG


Závěrečná online konference Duševní zdraví dětí a dospívajících

Mezinárodní online konference se konala 15. listopadu 2023, byla určena pro odbornou i širokou veřejnost. V rámci konference zazněly příspěvky zástupců Technické univerzity v Liberci, Univerzity ve Stavangeru a prezentovali jsme projekt Hlava v pohodě, jeho výstupy a možnost použití. Prezentace z konference jsou zveřejněny na www.hlava-v-pohode.cz/konference/.

Projekt Hlava v pohodě (ZD-MGS1-014) realizovalo Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s., byl financován z Fondů EHP 2014–2021 z programu Zdraví. Partnery projektu byla Technická univerzita v Liberci a Univerzita ve Stavangeru. Veškeré informace o projektu a výstupy nejdete na www.hlava-v-pohode.cz a na www.vctu.cz.

Děkujeme všem, kteří se na projektu podíleli a podporovali nás. Věříme, že duševní zdraví je velké téma a každá pomoc a možnost zlepšení je důležitá.

Všem přejeme hlavu v pohodě :-).


Za tým Hlava v pohodě Ing. Miluše Tomanová


Náhled pro tisk
Vytvořeno 1.2.2024 13:10:42 | přečteno 0x | marcela.jandova

Zařazenočt 01.02.2024 13:02:00
ZdrojTurnov
Originálturnov.cz/cs/aktuality/kampan-a-dost/projekt-hlava-v-pohode-se-louci-vystupy-zustavaji-zdarma-k-disp...
guidwww.turnov.cz clanek 348174

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V