Stavební úřady v Bohumíně, Rychvaldu a Dolní Lutyni zůstanou zachovány

Stavební úřady v Bohumíně, Rychvaldu a Dolní Lutyni zůstanou zachovány
AUDIO
Your browser does not support the audio element.
Jana Končítková, tisková mluvčí

BOHUMÍN – Lidé z Bohumína, Rychvaldu a Dolní Lutyně, kteří si chtějí postavit dům, chatu nebo třeba garáž, si mohou oddechnout. Stavební úřady ve všech třech obcích zůstanou zachovány. Kvůli plánu minulé vlády na vytvoření centrálního stavebního úřadu přitom nebylo až donedávna jisté, jak s nimi stát naloží.

Kontroverzní novela stavebního zákona z pera Ministerstva pro místní rozvoj tři roky znepokojovala obce napříč republikou. Počítala totiž se zrušením všech stavebních úřadů a vytvořením nejvyššího státního. „Obávali jsme se, že lidé přijdou o možnost vyřídit si své záležitosti v blízkosti bydliště a také větších průtahů ve stavebních řízeních. Hrozilo, že stát obcím vezme stavební úředníky a převede je pod sebe. Musel by přitom vytvořit další úřad navíc, což postrádá logiku,“ komentoval postup státu starosta Bohumína Petr Vícha, který proti rozporuplnému návrhu bojoval i v Senátu.

Po volbách a změně kabinetu nové vedení ministerstva novelu přepracovalo a od myšlenky na zřízení nejvyššího stavebního úřadu upustilo, čímž se zachránil stavební úřad v Bohumíně. Záměry výrazného zeštíhlení celé sítě až o 250 pracovišť však stále ohrožovaly jejich budoucnost v menších městech a obcích, tedy i v Dolní Lutyni a Rychvaldu. „Teprve na přelomu roku jsme obdrželi návrh ministerské vyhlášky, z něhož vyplývá, že i tam nakonec zůstanou zachovány. Za to jsme velmi rádi, jde o katastrální území, kde rostou novostavby jako houby po dešti, a lidé tak budou mít základní stavební řízení po ruce. Pro nás by jejich zrušení představovalo obrovský nárůst agendy, pro občany zbytečné cestování,“ konstatoval Vícha. Doplnil, že v Bohumíně se v roce 2022 povolilo 28 novostaveb rodinných domů, vloni už 32. Za poslední dekádu jich bylo celkem 226.

Nyní zbývá pouze vyřešit, jak pro tyto úřady zajistit dostatek pracovních sil. O kvalifikované referenty státní správy, kteří splňují náročné požadavky na kvalifikaci, praxi a odbornou způsobilost, je totiž stále větší nouze. „Lidé vystudovaní v oboru raději volí práci v soukromém sektoru, kde mají lepší výdělek. Požadavky na tuto profesi jsou zákonem striktně dány, stejně jako tabulkový plat, který je na rozdíl od privátní sféry velmi nízký. I nad tím by se stát měl zamyslet,“ uzavřel starosta Bohumína s tím, že v uplynulých třech letech navíc v mnoha obcích zaznamenali odliv sil, které při vidině nejasné budoucnosti odešly jinam. Některé radnice situaci řešily dokonce tak, že vypisovaly náborové příspěvky, byť jde o zajištění činnosti pro stát.

Jana Končítková
tisková mluvčí



Zařazenopá 26.01.2024 10:01:41
Vydáno
ZdrojMěsto Bohumín
Originálmesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/clanky/29223-stavebni-urady-v-bohumine-rychvaldu-a-dolni-lutyni-zu...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V