Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.01.2024 11:56:24

Alcoa vyrobila o 5 procent více hliníku než v loňském roce (Komentář analytika)

Akcie Alcoa (NYSE:AA) mírně klesly po zveřejnění výsledků za 4. čtvrtletí 2023, když tento výrobce hliníku hlásí lepší zisk na akcii, ale v upraveném provozním zisku před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA) výrazně zaostal za očekáváním. V mimoburzovním obchodování klesly akcie AA až o více než 2,7 %, ale poté se ustálily na -0,5 %. Společnost ohlásila čtvrtletní ztrátu na akcii ve výši 0,56 dolaru, což je méně než očekávaná ztráta 0,84 dolaru. Tržby dosáhly 2,6 miliardy dolarů, což je v souladu s konsensem.

Upravený EBITDA zisk ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl 89 milionů dolarů, což je nárůst z 29 milionů dolarů ve stejném období předchozího roku, ale pod očekáváním Wall Street ve výši 110,7 milionu dolarů. Alcoa vyrobila ve čtvrtém čtvrtletí 541 000 metrických tun hliníku, což je o 4,8 % více než ve stejném období předchozího roku. Pro první čtvrtletí roku 2024 se očekává, že upravený zisk EBITDA segmentu Alumina (oxid hlinitý) bude negativně ovlivněno zhruba 15 miliony dolarů kvůli zvýšeným nákladům na údržbu a sníženým zásilkám v Austrálii.

alcoa

Alcoa očekává, že produkce oxidu hlinitého bude v rozmezí 9,8 až 10,0 milionu tun a zásilky oxidu hlinitého v rozmezí 12,7 až 12,9 milionu metrických tun v roce 2024. Rozdíl mezi produkcí a zásilkami odráží objemy obchodování a externě získaný oxid hlinitý, aby firma dostála smluv se zákazníky kvůli omezení rafinerie Kwinana. Objevují se názory, že omezení provozu rafinerie bylo důsledkem vládní politiky, která přehlížela obchodní realitu na trhu s touto surovinou. Očekává se, že do roku 2025 přijde v závodě Kwinana o práci nejméně 750 zaměstnanců. Segment hliníku by měl vyrobit 2,2 až 2,3 milionu tun, což je nárůst oproti roku 2023 díky restartům pecí. Alcoa dále odhaduje, že zásilky hliníku budou mezi 2,5 až 2,6 milionu metrických tun, což je v souladu s rokem 2023, neboť zvýšené zásilky z restartů hliníkových pecí jsou kompenzovány nižšími objemy obchodování.

V prvním čtvrtletí roku 2024 v segmentu hliníku očekává společnost postupně příznivé dopady cen energií, zejména díky nižším cenám v Brazílii a Norsku, které však budou plně kompenzovány nižšími cenami produktů, zejména hliníku, který se v poslední době obchoduje za cenu marginálního výrobce. Kromě toho Alcoa očekává nepříznivý dopad ukončení zajišťovacího programu pro opětovné spuštění pece Alumar ve výši přibližně 20 milionů USD.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688