Měnový trh se rozhýbal a vytvořil prostor pro plánované směny

Měnový trh se rozhýbal a vytvořil prostor pro plánované směny

Pavel Peterka
09:46 17. ledna 2024

Klíčové body

  • Včerejší obchodní den nabídl vysokou volatilitu. Stojí za tím zveřejnění řady klíčových dat z Evropy i USA.
  • Americký dolar posiloval ruku v ruce s omezením sázek na první snížení sazeb už v březnu.
  • Prezidentka ECB Lagarde cítí konsenzus týkající se prvního snížení sazeb v létě letošního roku.
Zdroj: Depositphotos

Kurzotvorná data přišla z Velké Británie, Německa, eurozóny a Kanady. Dočkali jsme se i vyjádření od prezidentky ECB a zástupců Fedu. Začneme na ostrovech. Nejnovější data ohledně vývoje cen ve Velké Británii překvapila trhy, když prosincová hodnota meziroční inflace vzrostla na 4 %. K růstu meziroční inflace došlo na ostrovech poprvé od února roku 2023. Očekávání ekonomů, kterých se dotázala agentura Reuters, přitom hovořila o poklesu meziroční inflace k 3,8 %.

Očekávání byla ovlivněna oproti konsenzu svižnějším poklesem inflace v listopadu. Meziměsíčně rostly ceny na ostrovech o 0,4 %. Na trzích proto vidíme minimálně krátkodobé tlaky na posílení libry, kdy nepříznivá data o inflaci můžou vést k odložení uvolnění tamní měnové politiky. Mluvíme opravdu jen o odložení. Inflace ve Velké Británii, stejně jako v dalších regionech Evropy, pokračuje v klesajícím trendu a míří do blízkosti stanovených inflačních cílů. V momentě, kdy budou hodnoty inflace v Evropě, ale i třeba v USA, stabilně na přijatelných hodnotách, pak můžeme očekávat začátek poklesu sazeb. Sázky na snižování úrokových sazeb na ostrovech, v eurozóně a případně v USA ještě v prvním čtvrtletí letošního roku jsou zřejmě příliš optimistické a postupně odpadají. Nelze však vyloučit, že snížení sazeb klíčových centrálních bank přijde na konci první poloviny roku.

Prezidentka ECB Lagarde v rozhovoru na Světovém ekonomickém fóru v Davosu zdůraznila, že eurozóna je na správné cestě v otázce snižování inflace. Dodala, že v rámci ECB cítí konsenzus týkající se prvního snížení sazeb v létě letošního roku. Lagarde se takovými slovními intervencemi snaží korigovat dění na trzích, které se eurozóny a mandátu ECB týká. Podobná prohlášení jsou u prezidentky ECB v posledních letech normou. Přestože při každé příležitosti opakuje, že se ECB rozhoduje na základě nejnovějších dat. Podobné sliby na půl roku dopředu je proto náročné dobře číst. Lze však předpokládat, že se Lagarde snažila vyloučit brzké snížení sazeb, či naopak jejich stabilitu po většinu roku 2024.

Prostředí zvýšené volatility pomohla i situace v USA, kde investoři stáhli své sázky na první snížení úrokových sazeb už v březnu. Tyto sázky jsou z našeho pohledu předčasné, ale určitě ne překvapivé. Americká inflace se blíží k cíli a tamní ekonomika by jistě ocenila pozitivní impuls. Přesto zástupce Fedu Christopher Waller vyzval k opatrnému přístupu k uvolňování měnové politiky. Dodal, že není kam spěchat. Během volatilního úterý tak dolar posiloval v reakci na omezení sázek na březnové snížení sazeb.

K dění na trzích přispěla i data o ekonomické náladě v Německu, která překonala očekávání. Naopak, dle očekávání se vyvíjela prosincová německá meziroční inflace, která vzrostla o 0,5 procentního proti listopadové hodnotě na 3,7 %. Tento vývoj přispěl do debaty ohledně snižování úrokových sazeb ECB. Lze předpokládat, že část volatility si trh přenese i do dnešního obchodního dne, kde bude jistě prostor pro nákup i prodej korun i zahraničních měn.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0869 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 103,35 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0830 do 1,0932 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,75 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,77 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,64 až 24,81 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,58 do 22,87 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenost 17.01.2024 09:01:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/menovy-trh-se-rozhybal-a-vytvoril-prostor-pro-planovane-smeny/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorPavel Peterka
guidhttps://roklen24.cz/?p=154205
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V