Nepřechod na TAL

Publikováno:
12.1.2024
Autor:
odbor 11200

Dodávky ropy na tuzemský trhjsou zajišťovány majitelem tuzemských rafinerií, společností ORLEN Unipetrol, v úzké spolupráci s jeho mateřskou společností, jíž je polský PKN ORLEN.


Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), informaci poskytnutou dne 29. prosince 2023 na žádost, týkající se seznamu energeticky náročných firem, mezi které stát plánuje rozdělit 3,5 mld. Kč, a nepřechodu na TAL,


Ministerstvo po posouzení žádosti poskytlo žadateli k informaci požadované pod bodem 2) žádosti podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že vláda dne 13. prosince 2023 schválila usnesení, které se týká stanovení prostředků státního rozpočtu pro poskytnutí dotace podle § 28 odst. 3 zákona č. 165/2012 Sb. na rok 2024, které nahradilo nařízení vlády č. 301/2023 Sb., o stanovení prostředků státního rozpočtu podle § 28 odst. 3 zákona o podporovaných zdrojích energie pro rok 2024. Vláda navýšila původní výši dotace o 3,5 mld. Kč s tím, že navýšení dotace je určeno pro předávací místa s přenosovou nebo distribuční soustavou na napěťové hladině vysokého napětí (dále jen ‚VN‘) a velmi vysokého napětí (dále jen ‚VVN‘).

Zvýšenou dotací na podporu podporovaných zdrojů (dál jen ‚POZE‘) budou podpořeni všichni odběratelé elektřiny připojení na hladině VN a VVN, kterým se sníží v návaznosti na následnou úpravu cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (dále jen ‚ERÚ‘) regulovaná složka ceny elektřiny. S ohledem na to, že na těchto vyšších napěťových hladinách jsou připojeni zpravidla průmysloví zákazníci s vysokým odběrem elektřiny, bývá toto opatření interpretováno jako pomoc energeticky náročným firmám. Jedná se tedy o navýšení státního příspěvku (dotace) na podporu POZE, díky němuž bude moci ERÚ ve svém cenovém rozhodnutí snížit poplatek za POZE pro všechny odběratele na hladině VVN a VN (tedy nejen pro průmysl či energeticky náročné firmy). Průmyslové a podnikatelské subjekty ani další odběratelé elektřiny na hladině VN a VVN nemusejí o nic žádat, neboť snížení regulované ceny elektřiny se “propíše” do jejich cen elektřiny “automaticky”. Výše regulované části ceny elektřiny, která je nižší oproti původnímu cenovému rozhodnutí ERÚ z 30. listopadu 2023, bude uvedena v novém cenovém rozhodnutí. Seznam odběratelů elektřiny z napěťových hladin VN a VVN nemá ministerstvo k dispozici.

Ministerstvo sdělilo k informaci požadované pod bodem 1) žádosti, že dodávky ropy na tuzemský trh nezajištuje stát, jsou zajišťovány majitelem tuzemských rafinerií, společností ORLEN Unipetrol, v úzké spolupráci s jeho mateřskou společností, jíž je polský PKN ORLEN. Otázka ukončení zpracování ruské ropy v českých rafinériích se týká pouze rafinérie v Litvínově, rafinérie v Kralupech nad Vltavou ruskou ropu nezpracovává, neboť je konfigurována na jiné typy rop. Rafinérie v Litvínově v současné době zpracovává ruskou ropu typu REBCO a kazašskou ropu typu CPC ve stabilním poměru 75:25. Přechod na jiné typy ropy je technologicky relativně složitý a vyžaduje provedení podrobných provozních testů. Hlavně však není doposud k dispozici dopravní cesta, která by umožnila plně zásobovat obě tuzemské rafinerie ropou neruského původu. Z tohoto důvodu byly prakticky již v roce 2022 zahájeny práce na možnosti realizovat projekt TAL Plus s cílem odstranit zmíněný problém. Projekt realizuje MERO ČR v souladu s plánem, jsou podepsány příslušné dodavatelské smlouvy a objednány komponenty pro zvýšení kapacity ropovodu TAL. Tyto komponenty budou dodány v 2. čtvrtletí 2024, přičemž jejich osazení bude probíhat v druhé polovině roku 2024 tak, aby navýšená kapacita ropovodu byla k dispozici nejpozději do konce roku 2024. Ministerstvo bere proto na vědomí informaci, že provozovatel rafinérií ORLEN Unipetrol je po dokončení projektu TAL Plus připraven zajistit plné zásobování obou svých rafinerií neruskou ropou prostřednictvím ropovodů TAL a IKL.



Zařazenopá 12.01.2024 09:01:00
ZdrojMPO.cz - Rozcestník
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/ministerstvo/aplikace-zakona-c-106-1999-sb/informace-zverejnovane-podle-paragra...
Autorodbor 11200
guid279233

Související témata

Dodávka ropy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.