Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v leteckém sektoru

Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v leteckém sektoru

30.10.2023 / 15:02 | Aktualizováno: 14.11.2023 / 13:32

Česká republika měla příležitost vyškolit více jak 80 letových dispečerů z BH, kteří dnes úspěšně kontrolují letový provoz nad Bosnou a Hercegovinou. Velvyslanectví České republiky v Bosně a Hercegovině uspořádalo za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR začátkem října 2023 misi do České republiky. Představitelé Ředitelství pro civilní letectví Bosny a Hercegoviny (BHDCA), Agentury pro poskytování služeb v letovém provozu Bosny a Hercegoviny (BHANSA) a ředitelé a zástupci Mezinárodního letiště Sarajevo, mezinárodního letiště Tuzla, letiště Mostar a letiště Bihać navštívili české státní instituce a společnosti ERA a Transcon.

ČR je jednou z mála zemí světa, které umí vyrobit fungující letadlo. Mimo to české firmy mají zkušenosti s monitoringem výcviku pilotů, renovaci letiště a se sdílením zkušenosti z řízení letového provozu. Česká republika měla příležitost vyškolit více jak 80 letových dispečerů z BH, kteří dnes úspěšně kontrolují letový provoz nad Bosnou a Hercegovinou.


Česká republika se pyšní řadou nových generací špičkových tradičních strojů, od letounů L-39NG Aero Vodochody, letounů L 410NG od Aircraft Industries, po radary Věra NG společnosti ERA. Dnes patří pardubický vývojář a výrobce sledovacích technologií pro civilní i vojenské účely mezi světovou špičku. Systémy ERY řídí letový a letištní provoz ve více než šedesáti zemích světa. Příběh světové expanze firmy se přitom začal psát před téměř dvaceti lety na letišti Palma de Mallorca. Nyní své zařízení na žádost bosensko-hercegovinského letištního úřadu představuje v Mostaru.


Zároveň však vyniká Česko ve výcviku pilotů, přičemž Centrum leteckého výcviku v Pardubicích bylo vybráno pro NATO Flight Training Europe. Moderní Taktické simulační centrum zvolené pro tento výcvik s vybavením od VR Group v rámci LOM Praha. V neposlední řadě pak bosenskohercegovinská strana má možnost poznat české inovativní společnosti jako Radalytica s unikátním řešením nedestruktivního testování, VRgineers s řešením rozšířené a smíšené reality pro výcvik pilotů, až po pseudosatelity firmy Stratosyst a elektrické pohony firmy MGM Compro.


Projekt o představení českého know-how v oblasti letectví, je tak logický navázání dosavadní spolupráce v oblasti letectví.


Bosenští partneři měli příležitost navštívit Řízení letového provozu ČR (IATCC) a také si prohlédnout Letiště v Praze, Terminál 3 a výcvikový prostor Czech Air Navigation Institute CANI. V následujících dnech zástupci společnosti ERA a.s. a Transcon s.r.o. prezentovali svá zařízení a pokročilé technologie, které fungují ve více než 100 zemí světa.


„Velké poděkování pro Velvyslanectví ČR v Bosně a Hercegovině za skvěle zorganizovanou misi do ČR. Jsme velmi rádi, že zástupci Ředitelství pro civilní letectví Bosny a Hercegoviny (BHDCA) byli součástí této akce a doufáme, že spolupráce mezi úřady civilního letectví obou zemí a všemi ostatními subjekty z oblasti civilní dopravy v Bosně a Hercegovině a České republice se bude rozšiřovat k naší oboustranné spokojenosti.“, řekl pan Lazar Galić odborný poradce Ředitelství civilního letectví Bosny a Hercegoviny.


„Dovolte mi abych Vám a Ministerstvu zahraničních věcí České republiky tímto dopisem podělkoval za podporu a pomoc při organizaci Incomingová mise bosenských představitelů letišť a řízení letového provozu. Společnost ERA a.s měla s Vaší pomocí možnost v rámci návštěvy odprezentovat svoje produkty zástupcům všech cílových skupin v segmentu řízení letového provozu. Díky incoming mise povedlo se navázat spolupráce a obnovit kontakt s BHANSA po 10 letech. Navíc, dostali jsme kontakt na vedení jednotlivých letišť, kteří jsou taky naší cílovou skupinou.“ sdělil obchodní manažer společnosti ERA pan Ruslan Andrusewycz.


„Chtěli jsme vyjádřit naši upřímnou vděčnost za vřelou pohostinnost během naší nedávné návštěvy v sídle ERA. Prezentace a DEMO o produktech ERA pro nás byly neuvěřitelně poučné a cenné. Zaujala nás především hloubka znalostí prezentovaných během prezentace, zejména na téma multilaterace.“, zmínil zástupce ředitele BHANSA, pan Sanjin Hadžiomerović.


Zástupce gerenálního ředitele Ředitelství pro civilní letectví Bosny a Hercegoviny pan Marin Raspudić řekl „Hned na úvod bych chtěl poděkovat Velvyslanectví České republiky za možnost poznat na místě fungující systém civilního letectví a systém řízení letového provozu ČR. Od kolegů jsme získali řadu kvalitních informací, které by se mohly hodit pro zlepšení fungování leteckého provozu v Bosně a Hercegovině. Pokud jde o řízení letového provozu v České republice, rád bych podotkl, že jsem mile a pozitivně překvapen jak funkčností a organizací, tak fungováním Letiště Václava Havla a Letiště Pardubice, které jsme během našeho pobytu navštívili. v České republice.“


Mise zástupců z BaH do ČR přinesla řadu zajímavých poznatků a prohloubení kontaktů mezi partnery. ČR má v oblasti leteckého průmyslu mnohé znalosti a zkušenosti, které ráda bude sdílet nejen v Bosne a Hercegovine ale i na celém Balkáně.

Aleš Ottmár, Ines Terza, Velvyslanectví ČR v Bosně a Hercegovině

Galerie


Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v oboru letectví

Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v oboru letectví
Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v oboru letectví
Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v oboru letectví
Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v oboru letectví
Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v oboru letectví
Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v oboru letectví
Česká republika prohlubuje spolupráci s Bosnou a Hercegovinou v oboru letectví


Zařazenoút 14.11.2023 13:11:00
ZdrojMZv ČR v Sarajevu
Originálmzv.gov.cz/sarajevo/cz/obchod_a_ekonomika/ekonomicke_informace/X_2023_10_30_ceska_republika_prohlubu...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V