Marocký mlékárenský sektor otevřen českým mléčným výrobkům

Marocký mlékárenský sektor otevřen českým mléčným výrobkům

19.12.2023 / 14:44 | Aktualizováno: 21.12.2023 / 09:13

Marocký úřad pro potravinovou bezpečnost ONSSA (Office National de Sécurité Sanitaire des Produits Alimentaires) se sídlem v Rabatu schválil v listopadu 2023 veterinární osvědčení pro vývoz mléka a mléčných výrobků z České republiky do Maroka.

V Maroku patří zemědělství ke klíčovému průmyslovému sektoru tvořícímu 13 % marockého HDP a zaměstnávajícímu zhruba 70 % venkovského obyvatelstva. Mlékárenský průmysl je jeho nedílnou součástí. Podle údajů Ministerstva zemědělství Maroka dosáhne produkce mléka 2,8 miliardy litrů v roce 2023, což představuje nárůst o 3,7 % oproti roku 2022. Tento růst je způsoben pokračujícím zlepšováním produktivity stád, zvyšováním počtu dojnic a investicemi do odvětví zpracování mléka. Přesto se odvětví potýká s řadou výzev včetně konkurence lokálních výrobků a výrobků z dovozu, potřeby zlepšit kvalitu výrobků a nutnost snížit výrobní náklady. Návrhy na zlepšení zahrnuje v roce 2008 marockým králem schválený vládní « Zelený plán » obnovy zemědělství.

Marocká vláda zavedla řadu dotací např. na nákup dojnic (cca 6 tis. MAD na dovezenou dojnici), na krmivo pro dojnice (cca 2 tis. MAD na tunu krmiva), na zemědělské náklady (hnojiva, pesticidy a osiva). V roce 2023 vyčlenila marocká vláda na dotace pro mlékárenský sektor rozpočet ve výši 1,5 miliardy MAD. Tento rozpočet je určen právě na podporu produkce mléka a zajištění potravinové bezpečnosti země.

Spotřeba mléčných výrobků v Maroku se v roce 2023 zvýšila na 110 litrů na obyvatele za rok, což představuje 5 % nárůst oproti roku 2022. Stále rostoucí objem spotřeby však zůstává pod světovým průměrem spotřeby cca 120 litrů mléka na obyvatele.

Nejvíce se v Maroku konzumují mléčné výrobky z čerstvého mléka, sušeného mléka, sýry a jogurty. Zvyšuje se poptávka po zpracovaných mléčných výrobcích, jako jsou dezertní krémy, zmrzliny a ochucené jogurty.

Velkými obchodními hráči na trhu s mlékem je společnost Centrale Laitiere du Maroc s cca 42% podílem na trhu a společnost Danone Maroc s 26 %. Společnost Centrale Laitiere du Maroc nedávno otevřela nový závod na výrobu sušeného mléka v Agadiru. Společnost Danone Maroc rovněž investovala do výroby sušeného mléka, včetně nového závodu v Marrákeši. Obě společnosti pokračují v expanzi na trhu zpracovaných mléčných výrobků.

Marocký úřad pro potravinovou bezpečnost ONSSA (Office National de Sécurité Sanitaire des Produits Alimentaires) se sídlem v Rabatu schválil v listopadu 2023 veterinární osvědčení pro vývoz mléka a mléčných výrobků z České republiky do Maroka, který byl uveřejněn na webových stránkách ONSSA :

https://www.onssa.gov.ma/controle-a-limportation-et-a-lexportation/importation-des-produits-alimentaires-2/produits-animaux/modeles-de-certificat-sanitaire/

Vývozu českých mléčných výrobků do Maroka by tak administrativně nemělo nic bránit, i když v plánu je ještě cesta marockých úředníků do českých mlékáren k inspekci provozu v roce 2024 v rámci připravovaného PROPED a avizovaná povinná registrace zahraničních vývozců potravin do Maroka s platností od 1. ledna 2024. Marocký mlékárenský trh přesto pro české exportéry skýtá řadu exportních příležitostí, které budou závislé na ceně, kvalitě a chuti výrobků.

V případě problémů při vývozu českých mléčných výrobků do Maroka je Velvyslanectví ČR v Rabatu společně s českými partnery připraveno českým výrobním společnostem poskytnout nezbytnou podporu.



Zařazenočt 21.12.2023 09:12:00
ZdrojMZv ČR v Rabatu
Originálmzv.gov.cz/rabat/cz/obchod_a_ekonomika/marocky_mlekarensky_sektor_otevren.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V