Příležitosti obchodní spolupráce s Moldavskem

Příležitosti obchodní spolupráce s Moldavskem

24.10.2023 / 08:05 | Aktualizováno: 26.10.2023 / 13:47

Moldavsko získalo v červnu 2022 status kandidátské země EU a nachází se v přelomovém období, kdy usiluje o posílení ekonomické stability, zlepšování infrastruktury a provádění nezbytných reforem k zajištění podmínek pro úspěšné podnikání.

Ve dnech 16. a 17. října proběhla návštěva prezidentky Moldavské republiky M. Sandu v České republice. Zároveň se uskutečnilo 5. zasedání Mezivládní komise pro dvoustrannou hospodářskou spolupráci mezi ČR a Moldavskem a podnikatelské fórum.

Hlavním obsahem jednání byly možnosti rozvoje bilaterálních vztahů, zvýšení českého obchodu a investic do moldavské ekonomiky a pokračování rozvojových projektů financovaných Českou republikou. Ve svém projevu zmínila prezidentka Moldavska skutečnost, že Moldavsko je součástí prohloubené a komplexní zóny volného obchodu, díky tomu mají evropské firmy při vývozu do Moldavska snížená cla a zjednodušené celní postupy. Dále zdůraznila otevřený pracovní trh, mzdy, které jsou v porovnání s mnoha zeměmi EU konkurenceschopné, a daňový systém, který podporuje investice. Ratingová agentura Moody's nedávno zlepšila výhled Moldavska z negativního na stabilní.

Hlavní témata jednání Mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci se týkala vyhlídek na hospodářskou spolupráci, v oblasti dopravy a infrastruktury, průmyslu, energetiky, zemědělství a životního prostředí. V dopravním průmyslu byla diskutována spolupráce v železniční dopravě, přijetí osvědčených postupů v digitalizaci silniční dopravy a možnosti zlepšení leteckého spojení mezi oběma zeměmi. V sektoru zemědělství má Moldavsko zájem o zlepšování standardů kvality a bezpečnosti potravin a o využití zkušeností ČR v oblasti rozvoje dodavatelských řetězců a infrastruktury pro zpracování potravin.

Na okraj 5. zasedání Mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci se konalo česko-moldavské podnikatelské fórum, kterého se zúčastnilo více než 50 zástupců asociací a podnikatelů z obou zemí. V Moldavsku působí 48 podniků s českým kapitálem s investicemi ve výši 2,7 mil. Kč, přičemž Česká republika se z hlediska výše investovaného kapitálu řadí na 41. místo mezi investory. Roste také vzájemný obchod a v roce 2022 se Česká republika umístila na 11. místě mezi obchodními partnery Moldavska s podílem 1,8 % na celkové hodnotě obchodu. České společnosti se uplatňují převážně v zemědělském a potravinářském průmyslu, dále jsou firmy aktivní v automobilovém a elektronickém průmyslu.

V rámci podnikatelského fóra byly projednány plány na rozšíření energetické spolupráce. Nejvýznamnější český investor je společnost Emma Capital, která je vlastníkem Premier Energy. Ta distribuuje elektřinu na přibližně dvou třetinách Moldavska. Plánovaná investice do výstavby vyrovnávací elektrárny byla v Moldavsku nejvíce medializovaným výstupem podnikatelského fóra. Moldavsko nabízí také významné investiční příležitosti v oblasti obnovitelných zdrojů energie a plánuje vyhlašovat výběrová řízení se zaměřením na solární a větrné obnovitelné zdroje, a na biomasu. Příležitosti se otvírají i v digitalizaci celého energetického odvětví.

Podnikatelské fórum

Podnikatelské fórum

Mezivládní komise pro dvoustrannou hospodářskou spolupráci mezi ČR a Moldavskem

Mezivládní komise pro dvoustrannou hospodářskou spolupráci mezi ČR a Moldavskem

Kateřina Šilhánková, diplomat, Velvyslanectví České republiky v Kišiněvě



Zařazenočt 26.10.2023 13:10:00
ZdrojMZv ČR v Kišiněvu
Originálmzv.gov.cz/chisinau/cz/rozvojova_pomoc/navsteva_prezidentky_moldavska_a.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V