Ve dnech 27. – 29. 11. proběhla úspěšná podnikatelská mise do Itálie s prezidentem České republiky Petrem Pavlem

Ve dnech 27. – 29. 11. proběhla úspěšná podnikatelská mise do Itálie s prezidentem České republiky Petrem Pavlem

04.12.2023 / 14:44 | Aktualizováno: 04.12.2023 / 15:17

Ve dnech 27. – 29. listopadu 2023 proběhla úspěšná podnikatelská mise do Itálie. Podnikatelská delegace vedená prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Janem Rafajem doprovázela prezidenta republiky Petra Pavla na jeho oficiální návštěvě Itálie. Třídenní pracovní cesta směřovala do Říma a Milána.

Velvyslanectví České republiky v Římě při této příležitosti uspořádalo společně se Svazem průmyslu a dopravy ČR a Svazem italských průmyslníků Confindustria v jejich reprezentačních prostorách Česko – Italský podnikatelský meeting (Czech-Italian Business Meeting). Akce byla zaměřena na letectví, vesmír, obranný průmysl, dopravu, energetiku a inovace. Z italské strany se akce zúčastnilo 45 firem a institucí, z nichž řada představovala špičku italského průmyslu: Leonardo, Thales Alenia Space, Telespazio, Iveco, ENI a EP Produzione. Meetingu se rovněž zúčastnily Italská kosmická agentura, universita La Sapienza, technologický klastr LazioInnova a Evropská kosmická agentura, jejíž část ESRIN sídlí v Římě. Za českou stranu se meetingu účastnilo 31 firem a institucí (Aero Vodochody, Aluminium centrum, Amplla, Ceda Maps, Asociace leteckého a kosmického průmyslu, Český plynárenský svaz, Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, DAKO-CZ, ČEZ, Flowbox, Frentech Aerospace, Ústav fyziky plazmatu AV ČR, Italsko-česká obchodní komora CAMIC, Mattoni 1873, Oxygen Biotech, Phonexia, První brněnská strojírna Velká Bíteš, Sulco Automotive Group, Strojírenský zkušební ústav, Škoda Transportation, Taktik, Laserové centrum ELI, Univerzita obrany, Vysoká škola báňská Ostrava, Woltair).

V úvodní části podnikatelského meetingu vystoupili Raffaele Langella, generální ředitel Confindustria, Daniele Rossi, ředitel odboru Aerospace, Defence and Security Ministerstva pro podniky a Made in Italy, Edvard Kožušník, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR, a Jan Rafaj, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ve druhé části akce, kterou moderoval Petr Havlík, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Římě, se uskutečnila prezentace náměstka Kožušníka na téma „Doing Business with the Czech Republic“. E. Kožušník představil ČR jako vyspělou průmyslovou zemí s velkým inovačním potenciálem. Poté se uskutečnily prezentace významných italských firem a institucí. Zástupce Italské kosmické agentury (ASI), představil aktivity ASI a italský kosmický průmysl, který patří mezi světovou špičku. Představila se firma Leonardo, která zahrnuje řadu podniků a výrob v oblasti obranného průmyslu, letectví, kosmu a elektroniky. Iveco Group představil zkušenosti s výrobou autobusů v ČR a rovněž obranný průmysl, který zahrnuje. Vystoupili rovněž zástupci LazioInnova, která je platformou pro spolupráci technologických podniků z oblasti Lazio a společnosti EP Produzione, pátý největší italský výrobce elektrické energie, který patří do skupiny EPH a je největší českou investicí v Itálii.

Po prezentaci českých firem a institucí následovala intenzivní jednání mezi českými a italskými subjekty. Podnikatelská delegace navštívila také firmu Avio, která je vedle francouzského konsorcia Ariane výrobcem velkých raketových nosičů v EU. Po prezentaci firmy a rakety Vega (prezentoval vice prezident Avio Angelo Fontana) se uskutečnila prohlídka výrobního závodu.

Současně se na Ministerstvu pro podniky a Made in Italy uskutečnil akt podpisu Memoranda o porozumění (MoU) mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu, které zastupoval náměstek E. Kožušník, a Ministerstvem pro podniky a Made in Italy, které zastupovala podtajemnice Fausta Bergamotto. MoU se zaměřuje na spolupráci v oblastech automobilového průmyslu, elektroniky a smart cities.

Kromě Moto Guzzi prezident Pavel rovněž navštívil montovnu vojenských letounů F-35 v Cameri. Prvních 12 z celkového počtu 24 amerických bojových letounů F-35 pro ČR, o jejichž nákupu v září rozhodla vláda, bude vyrobeno v Cameri. Vzhledem k tomu, že se Leonardo významně podílí na výrobě F-35 v Cameri, naskýtá se tak pro české podniky prostor pro průmyslovou spolupráci.

Vzhledem k tomu, že Itálie je 5. nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR a obchodní výměna mezi Itálií a Českou republikou dosáhla v roce 2023 téměř 18 miliard eur, je proběhlá mise dalším krokem k rozvíjení strategického partnerství. Tato návštěva zcela jistě podpoří český vývoz do Itálie a podnikání českých firem na italském trhu a rozvine spolupráci s již stávajícími partnery.

Petr Havlík, ekonomický diplomat, Andrea Nimmerfrohová, ekonomický specialista, Velvyslanectví ČR v Římě

Galerie


Czech Italian Meeting Confindustria 28.11.2023

Czech Italian Business Meeting 2
Czech Italian Business Meeting 1
Czech Italian Business Meeting
Podpis MoU - zleva náměstek Edvard Kožušník a podtajemnice Fausta Bergamotto


Zařazenopo 04.12.2023 15:12:00
ZdrojMZv ČR v Římě
Originálmzv.gov.cz/rome/cz/obchod_a_ekonomika/ve_dnech_27_29_11_probehla_uspesna_1.html

Související témata

Rating Itálie | Itálie | ČPP pojišťovna
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V