EU a Chile podepisují pokrokové a ambiciózně pojaté obchodní a politické dohody*

EU podepisuje obchodní a politické dohody s Chile

EU a Chile dnes podepsaly Pokročilou rámcovou dohodu a prozatímní dohodu o obchodu s cílem posílit politickou spolupráci i podpořit obchod a investice. Dohody na společné schůzce podepsali výkonný místopředseda a komisař pro obchod Valdis Dombrovskis, vysoký představitel a místopředseda Komise Josep Borrell, chilský ministr zahraničí Alberto van Klaveren Stork, španělská ministryně hospodářství a digitální transformace Nadia Calvino a španělský ministr zahraničních věcí, Evropské unie a spolupráce José Manuel Albares jménem španělského předsednictví Rady.

Tyto dohody zavedly ambiciózně pojatý a pokrokový rámec k prohloubení a rozšíření vztahů mezi EU a Chile. Vytvoří pro obě strany nové hospodářské příležitosti a zároveň podpoří sdílené hodnoty, včetně hlavních závazků a zvláštních ustanovení o lidských právech, udržitelném obchodu a genderové rovnosti.

V situaci narůstajících geopolitických výzev přispějí dohody k tomu, aby mohly EU a Chile spolupracovat jako podobně smýšlející partneři na řešení globálních otázek. K těm patří snižování rizika v rámci dodavatelských řetězců, zajištění udržitelných dodávek kritických surovin a boj proti změně klimatu. Toto úsilí podpoří konkurenceschopnost podniků na obou stranách a zároveň prosazování společného cíle dosažení hospodářství pro nulové čisté emise.

Těmto snahám dále napomáhá investiční program Global Gateway, který zahrnuje podporu projektů, jako je rozvoj hodnotových řetězců kritických surovin pro lithium a měď a výroba zeleného vodíku v Chile.

Silnější politické partnerství

Touto dohodou se Chile stává první zemí v regionu, která uzavřela s EU dohodu nové generace, jež posiluje obnovené ambice při řešení současných i budoucích výzev, jako je Agenda 2030, opatření v oblasti klimatu, modernizace státu, udržitelný rozvoj a genderová rovnost.

EU a Chile se dohodly na samostatné prozatímní dohodě o obchodu. Jedná se o samostatnou dohodu, která přebírá ustanovení obchodního a investičního pilíře Pokročilé rámcové dohody, s výjimkou ustanovení o ochraně investic. Prozatímní dohoda o obchodu umožňuje, aby modernizovaná obchodní pravidla vstoupila brzy v platnost. Platnost dohody automaticky skončí, jakmile vstoupí v platnost Pokročilá rámcová dohoda.

Další kroky

Nové dohody budou nyní předloženy Evropskému parlamentu. Jakmile Parlament udělí souhlas, může Evropská rada přijmout rozhodnutí o uzavření dohod. Části Pokročilé rámcové dohody budou prováděny prozatímně (čeká se na ratifikaci všemi členskými státy), zatímco prozatímní dohoda o obchodu vstoupí v platnost, jakmile chilský Kongres dokončí ratifikační postup.

Souvislosti

V roce 2002 uzavřely EU a Chile dohodu o přidružení, jejíž součástí je komplexní dohoda o volném obchodu, která vstoupila v platnost v únoru 2003 a vztahuje se na obchodní vztahy mezi EU a Chile. Dvoustranný obchod mezi EU a Chile vzrostl v letech 2002 až 2022 o 169 %.

EU a Chile v letech 2017 až 2022 jednaly o modernizaci dohody. Politického závěru jednání dosáhly strany dne 9. prosince 2022.

Další informace

Informativní přehled: vnější vztahy EU–Chile (EN) (ES)

Informativní přehled o Pokročilé rámcové dohodě EU–Chile

Informativní přehled – téma udržitelnosti v obchodní části Pokročilé rámcové dohody EU–Chile

Infografika – obchod mezi EU a Chile

Uzavření jednání o dohodě o volném obchodu mezi EU a Chile

Obchodní vztahy mezi EU a Chile

*Aktualizováno dne 14. prosince 2023

Media

Visit of Alberto van Klaveren, Chilean Minister for Foreign Affairs, to the European Commission 2023-12-13

Quote

Dnešek je pro budoucnost vztahů mezi EU a Chile významný. Tato moderní a ambiciózní dohoda bude přínosem pro naše ekonomiky a zejména otevře nové příležitosti pro naše malé a střední podniky a pomůže nám diverzifikovat naše dodavatelské řetězce. Posílení vazeb s důvěryhodným partnerem, jako je Chile, bude pro EU přínosem v celé řadě geopoliticky důležitých oblastí. Dohoda obsahuje dalekosáhlé závazky v oblasti udržitelnosti, které mají oběma stranám pomoci dosáhnout ekologické transformace.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda odpovědný za obchodní politiku 2023-12-12

Dnes otevíráme novou kapitolu našeho privilegovaného partnerství s Chile. V době bezprecedentních geopolitických výzev zasazuje nová Pokročilá rámcová dohoda do základů našeho partnerství společné hodnoty, jako jsou lidská práva, udržitelnost a boj proti změně klimatu. Tato přelomová dohoda rovněž otevírá cestu k užší spolupráci v oblasti spravedlnosti, míru a bezpečnosti, energetiky a digitální transformace a v nadcházejících desetiletích sblíží naše občany, podniky a občanské společnosti.
Vysoký představitel a místopředseda Komise Josep Borrell 2023-12-12


Zařazenost 13.12.2023 15:12:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/23/6542&language=cs
guid/IP/23/6542/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V