Informace k poskytování podpor de minimis a de minimis SOHZ po 31. 12. 2023

Informace k poskytování podpor de minimis a de minimis SOHZ po 31. 12. 2023

18. 10. 2023
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže informuje o aktuálním stavu revize nařízení de minimis a nařízení de minimis SOHZ a o souvisejících připravovaných změnách při poskytování podpory de minimis a jejím zápisu do centrálního registru podpor malého rozsahu (de minimis) v roce 2024.

Jedná se o revizi a změny následujících stávajících právních předpisů, jejichž platnost končí 31. prosince 2023:

  • Nařízení Komise (EU) č. 1407/2013 ze dne 18. prosince 2013 o použití článků 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie na podporu de minimis;
  • Nařízení Komise (EU) č. 360/2012 o použití článků 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie na podporu de minimis udílenou podnikům poskytujícím služby obecného hospodářského zájmu.

Evropská komise na poradním výboru členských států EU předložila návrhy revize nařízení. Návrhy obsahují mimo jiné změny spočívající v navýšení limitu podpory de minimis, kdy cílem tohoto zvýšení je zohlednit inflaci (v období 2012–2030). Limit podpory de minimis, kterou může jeden podnik obdržet od členského státu má být navýšen na 300 000 EUR a limit podpory de minimis pro podniky poskytující služby obecného hospodářského zájmu má být navýšen na 700 000 EUR. Další zásadní změnou má být úprava mechanismu počítání tří let pro určení vyčerpaného limitu. Počítání tříletého období má nově zahrnovat tři roky předcházející dni poskytnutí podpory a nikoliv současný a dva předchozí fiskální roky, jak tomu bylo dosud. Navrhovány jsou i další změny v uvedených nařízeních. Změny budou muset být promítnuty do národního právního řádu a bude muset být upraven také centrální registr podpor malého rozsahu. Vzhledem k tomu, že není dosud známa finální podoba nových nařízení, není zatím možno uvedené změny a úpravy provést. Úřad již nicméně provádí, ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, jakožto druhým koordinačním orgánem, přípravné práce a jakmile budou nařízení přijata, zahájí realizaci úprav a změn příslušných národních předpisů a registru de minimis.

Aby byl dostatek času na provedení úprav a změn a přizpůsobení se novým požadavkům obsaženým v nařízeních, jsou v návrhu obou nařízení obsažena přechodná ustanovení, která umožní poskytovat podpory de minimis podle stávajících nařízení, vč. stávajících limitů, až do 30. června 2024. S ohledem na uvedené je proto zvažováno využít těchto přechodných ustanovení do doby, než budou provedeny příslušné úpravy v národních předpisech a registru de minimis, maximálně však do 30. 6. 2024.

Přijetí nařízení de minimis Evropskou komisí a jeho zveřejnění se předpokládá v průběhu měsíce listopadu 2023, nařízení de minimis SOHZ pak v prosinci 2023. Nařízení by měla vstoupit v platnost od 1. 1. 2024.

O přijetí finální podoby nařízení a dalším postupu při poskytování podpory de minimis a podpory de minimis SOZH budeme informovat poskytovatele prostřednictvím webových stránek Úřadu, e-mailovou zprávou a zveřejněním informace v registru podpor malého rozsahu. V této souvislosti doporučujeme sledovat webové stránky Úřadu, stejně jako novinky v centrálním registru podpor malého rozsahu, které budou průběžně aktualizovány o nově dostupné informace.

Tiskové oddělení ÚOHS

23/144


Zařazenost 18.10.2023 00:10:00
ZdrojUOHS
Origináluohs.cz/cs/informacni-centrum/tiskove-zpravy/verejna-podpora/3695-informace-k-poskytovani-podpor-de-...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V