Po Santa Claus rally bude růst akcií pokračovat. V polovině čtvrtletí přijde korekce

Po Santa Claus rally bude růst akcií pokračovat. V polovině čtvrtletí přijde korekce

Lenka Dvořáková
10:51 11. prosince 2023
Zdroj: Depositphotos

Americké i evropské akciové trhy jsou v poslední době taženy především technologickými společnostmi, které rostou také vlivem kalendářního efektu – s blížícím se koncem roku chce drtivá většina investorů mít ty největší a nejúspěšnější ve svém portfoliu. Podle fundamentální analýzy je technologický sektor již nadhodnocený, lze ale očekávat, že tento trend ještě minimálně v následujících měsících bude pokračovat. “Můžete říct, že je trh iracionální. Ale trh může být iracionální mnohem déle než vy solventní,” komentuje v rozhovoru pro Roklen24 aktuální situaci Kim Cramer Larsson, technický analytik Saxo Bank. Podle technické analýzy, která vychází čistě z historických tržních dat, můžeme očekávat pokračující růst ještě v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku, pak lze podle Larssona očekávat korekci. Jakým způsobem funguje technická analýza a jak pomáhá předpovídat budoucí vývoj?

“Ačkoli to tak mnoho lidí vnímá, technická analýza není nástroj pro předpovědi, ale spíš nástroj pro řízení rizik. S předpověďmi musí být člověk, obzvlášť v dnešní době, opatrný,” směje se během rozhovoru pro Roklen24 Larsson. “Já obvykle ve všech svých analýzách určuji trend. Trend je rostoucí, trend je klesající. A trend platí, dokud nenastane nějaký zvrat. Což je další věc, kterou musím umět říct svým klientům, investorům. Musím jim umět říct, za jakých podmínek už daný trend nebude platit. Což oni pak mohou použít právě při řízení svého rizika – jako stop out nebo exit,” vysvětluje Larsson.

Jak byste popsal, k čemu tedy slouží technická analýza?

Vše na trhu se pohybuje v trendech a jde o to, snažit se zachytit trend, když začíná. Není to o tom, koupit na dně a prodat na vrcholu, jak zní známá poučka, protože to je opravdu velmi obtížné. Nikdy nevíte, kde je dno a kde vrchol.

Technická analýza vám ale pomůže ukázat, kdy se tvoří trend. A trend se v podstatě pohybuje jako po schodech. U rostoucího trendu jde cena nahoru, pak dojde k mírné korekci, pak vidíme další pohyb nahoru a tak dále, výš a výš. Schody nejsou samozřejmě úplně rovnoměrné, mohou být různě velké nebo různě dlouhé, někdy vidíme jen pohyb do strany. Někdy trh nedělá nic a někdy ani technická analýza neukáže jasný obrázek. V tom případě je potřeba počkat.

Každopádně technická analýza je skvělá pro řízení rizik. Když definujeme trend, je zároveň možné stanovit určité úrovně, které je potřeba sledovat. Vznikne tak několik scénářů dalšího vývoje. Pokud prolomí cena určitou úroveň, můžeme čekat další růst, pokud se dostane pod danou hranici, bude pravděpodobně dále klesat. Podle toho lze nastavit investiční strategii ještě před tím, než dané aktivum koupíte, včetně cenové úrovně, při které zvolíte exit. Zbavíte se tak vlivu psychologie a jasně definujete, jaké ztráty vám případně hrozí a jste schopni akceptovat. Když pak nastane prolomení nějaké stanovené úrovně, například posledního minima, je velmi pravděpodobné, že rostoucí trend již neplatí a budeme svědky dalších poklesů. Přičemž stopku lze například nastavit těsně pod poslední minimum a při pokračujícím růstu ji posouvat.

Začínajícím investorům zároveň doporučuji, aby si následně sedli a sepsali, proč koupili nebo prodali zrovna za tuto cenu, vyhodnotili svou strategii a poučili se z toho.

Jak vypadá ideální aktivum pro technickou analýzu? Co musí splňovat, aby byla technická analýza daného investičního nástroje zajímavá?

V první řadě je potřeba likvidita. Čím větší likvidita, čím více obchodování, čím větší tok, tím lépe. A daný instrument se musí obchodovat volně. Takže u akcií například platí, že akcie malých společností nejsou tak jednoduché analyzovat, protože se tam toho moc neděje.

Měny například patří mezi volatilní a likvidní nástroje, s nimiž se velmi často obchoduje a které jsou pro technickou analýzu vhodné – kromě měn, které kontroluje příslušná vláda. U těch samozřejmě technickou analýzu nemá smysl dělat.

A co například kryptoměny?

Ano, i to čas od času dělám. U kryptoměn jde o vysoce psychologické trhy, protože je v nich velmi mnoho soukromých investorů. A v současné době je to opravdu neregulovaný trh. Takže rozhodně.

Využíváte ve své práci i fundamentální analýzu?

Ne, snažím se od fundamentálních ukazatelů izolovat a soustředit se jen plně na to, co mi říkají grafy. Protože pokud bych začal řešit inflaci, nezaměstnanost, nebo bych začal číst reporty akciových společností, byl bych těmito informacemi ovlivněn. Stejně tak se snažím nenechat se ovlivnit názory jiných lidí. Samozřejmě, že sleduji zprávy, v týmu diskutujeme s kolegy, vím, co se děje. Při práci se ale snažím mít tunelové vidění a interpretovat pouze to, co vidím v grafech.

Co vaše grafy aktuálně říkají o amerických a evropských akciových trzích?

Zajímavé je, že pokud se podíváte na indexy jako je S&P 500, NASDAQ a Dow Jones, tak se jim letos dařilo docela dobře. Ale když si odmyslíte těch šest, sedm největších společností, tak už to tak slavné není. Microsoft, Amazon, Google, respektive Alphabet, Meta, NVIDIA a do jisté míry i Tesla – tyto společnosti jsou ty, které překonaly výkonnost zbytku trhu a táhly velké indexy nahoru. Pokud se však podíváte na společnosti s malou a střední kapitalizací, ty buď klesaly, nebo přinejlepším stagnovaly. Trh je roztříštěný a poháněný především společnostmi, které se zabývají technologií umělé inteligence. Do nich také většina klientů a obchodníků investuje, takže jde částečně i o psychologický efekt, kdy všichni jdou po stejných společnostech, aby náhodou o něco nepřišli. To je v současnosti hnací silou trhu a to bude příští rok nebo několik příštích let zajímavé sledovat.

S problémy se naopak potýká sektor veřejných služeb, energetické společnosti, maloobchodníci. Cyklické společnosti se zdají být poměrně silné a myslím, že i těžební společnosti budou nabírat na síle.

Co se týče Evropy, zajímavé je, že navzdory všem řečem o recesi a problémech německého průmyslu je trh téměř zpět tam, kde byl před několika měsíci – téměř blízko svého historického maxima (německý index Dax minulý týden dosáhl historického maxima, pozn. redakce). A myslím, že některé akcie nebo sektory, které v uplynulém roce utrpěly kvůli vysokým úrokovým sazbám, se trochu vracejí, a to zejména realitní sektor. Na trhu vidíme očekávání snížení sazeb, takže by mělo být levnější investovat. A i v Evropě platí vysoký zájem o IT společnosti, investoři v podstatě nakupují vše, co alespoň trochu zavání technologiemi.

Jaký očekáváte podle technických indikátorů další vývoj?

Já nedělám příliš dlouhodobé předpovědi, protože se může stát spousta věcí. Ale technické indikátory aktuálně ukazují, že tento trend – růst velkých IT společností – bude pokračovat i v příštím roce. Přinejmenším během prvního čtvrtletí. Nyní působí Santa Claus efekt, efekt konce roku, kdy investoři chtějí mít tyto velké hvězdy ve svých portfoliích. A na začátku roku většinou vidíme příliv nových peněz, které musí být investovány, takže bývá i silný leden.

A pak očekávám větší korekci – v polovině až na konci prvního čtvrtletí. A potom záleží na tom, jak velká tato korekce bude. Těžko říct, kam se posuneme dál, ale stále věřím, že v příštím roce budou ty největší technologické společnosti stále vítězi.

Otázkou je, jak se budou vyvíjet společnosti s menší kapitalizací. Toto je mimo moji hru, ale bude to také záviset na tom, jak na tom bude ekonomika a úrokové sazby. Protože například některé společnosti ze sektoru alternativní energie ztratily 80, 90 % tržní hodnoty za poslední rok, rok a půl, v podstatě kvůli vysokým úrokovým sazbám.

Všeobecně akcie, které ztratily nejvíce za celý rok, se většinou zvedají ke konci roku nebo na začátku nového roku. Takže pravděpodobně uvidíme hodně těchto společností s malou tržní kapitalizací, možná právě ze sektoru alternativních energií, se začátkem příštího roku trochu vrátit. Přinejmenším je to něco, co by člověk měl sledovat. Ale neberte to jako investiční doporučení.

Co říká technická analýza o vývoji na měnovém trhu – jak vidíte konkrétně euro, dolar a českou korunu?

Českou korunu se přiznám nesleduji, ale když mi dáte chvilku, můžeme se na tyto měny postupně podívat.

Je ještě něco, co byste chtěl k technické analýze říci těm, kteří by s ní chtěli začít?

Především to, že to není nástroj k rychlému zbohatnutí. Samozřejmě se snažíme předvídat trendy a to, kam se věci mohou ubírat. Ale jak jsem již zmínil, je to hlavně skvělý nástroj pro řízení rizik. Protože nejdůležitější věcí při investování nebo obchodování obecně je nepřijít o peníze. Pokud se zaměříte na to, abyste neprodělali, pak se vám možná poštěstí nějaké peníze vydělat. Já používám přirovnání k fotbalu. Zápasy vyhrávají útočníci, ale mistrovství vyhrává obrana. Protože jde o to neprohrát.

Kim Cramer Larsson zahájil svou kariéru v roce 1996 jako obchodník s akciemi se zaměřením na americké a asijské trhy v BG Bank v Londýně, poté se přesunul na pozici obchodníka s akciemi a portfolio manažera. V roce 2005 byl Kim povýšen na pozici technického analytika v oddělení FX & Fixed Income Research v Danske Bank. Aktuálně působí na pozici technický analytik v Saxo Bank, kde se zaměřuje především na technickou analýzu akcií, akciových indexů a forexových párů.

Zdroj: Roklen, Saxo Bank

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Rozhovory

Zařazenopo 11.12.2023 10:12:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/po-santa-claus-rally-bude-rust-akcii-pokracovat-v-polovine-ctvrtleti-prijde-korekce/
KategorieRozhovor, Rozhovory
AutorLenka Dvořáková
guidhttps://roklen24.cz/?p=153004
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V