Úspěšná mise v SAE. České firmy si z letošní Dubai Airshow odvážejí nové kontrakty i kontakty

Publikováno:
4.12.2023
Autor:
Odbor podpory exportu

Dvanáct vystavovatelů na české expozici letošního ročníku prestižního veletrhu Dubai Airshow hlásí splněnou misi. Podepsaly se nové smlouvy, zahájila se nová partnerství a otevřely se dveře pro nové spolupráce s velkým potenciálem do budoucna.


Českou expozicí organizovanou MPO ČR prolétly stovky zahraničních delegací. Každý z českých vystavovatelů se zúčastnil přibližně třicítky schůzek, což pro kompletní českou účast znamená více než pět set schůzek se svými stávajícími i potenciálními novými partnery v rámci čtyřdenního byznys programu Dubai Airshow. Oficiální delegaci pro podpoření národní účasti zajistilo MO ČR v čele s náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem.

Dubaj, která je známá jako oblíbená turistická destinace, se v listopadu proměnila ve středobod světového leteckého průmyslu. Na největší letecký veletrh na Středním východě se slétlo přes 1400 vystavovatelů z 95 zemí. K vidění byly téměř dvě stovky komerčních, soukromých i vojenských letadel, mezi kterými se neztratila česká okřídlená legenda – letoun L 410 NG z Kunovic. Mezi 20 národními pavilony se ten český představil jako dvoupatrová stavba laděná do podoby letiště – s leteckou dráhou, zázemím ve tvaru řídicí věže a dvoumetrovým modelem letounu L-39NG. Český firmám otevřel dveře na emirátský ale i na světový trh.

Úspěšná mise v SAE. České firmy si z letošní Dubai Airshow odvážejí nové kontrakty i kontakty - ilustrační obrázek Úspěšná mise v SAE. České firmy si z letošní Dubai Airshow odvážejí nové kontrakty i kontakty - ilustrační obrázek

Český technologický holding LPP podepsal s emirátskou společností Calidus kontrakt v oblasti cloud-seeding systému pro lehký vojenský bitevník B-250. Jedná se o „Stores Management System“ (SMS), s nímž je stroj schopen poroučet sice ne větru, ale rozhodně dešti – řízeně odpalovanými flary nechá vypršet mrak tam, kde je deště zapotřebí, a zamezí mu ve vypršení nad místem, kde se déšť naopak nehodí. Pokud se tak mrak blíží kupříkladu na město, systém jej „shodí“ na pole, kde je potřeba závlahy.

Se zmíněnou společností Calidus nalezl na Dubai Airshow společnou řeč i státní opravárenský podnik LOM Praha a jeho dceřinka VR Group. Během schůzky za přítomnosti náměstka ministryně obrany Daniela Blažkovce a velitele Vzdušných sil generálmajora Petra Čepelky se otevřela možnost k dalšímu jednání ohledně výcvikových leteckých simulátorů. Calidus už v tuto chvíli spolupracuje také s další českou společností Charvát AXL, která pro její stroje vyrábí podvozky. Letoun B-250 tak přistane do služeb Armády SAE na českých podvozcích.

Zásadním úspěchem v oblasti kosmického průmyslu bylo jednání na nejvyšší úrovni, kdy se prezidentka Vesmírné agentury Spojených arabských emirátů (UAESA) a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri setkala s náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem, prezidentem české Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP) Josefem Kašparem a šéfem technologických společností Radalytica a Advacam Janem Soharem. Prezidentka UAESA při schůzce s českou delegací projevila zájem o české kosmické technologie a družice a přislíbila osobní podporu v prohlubování vzájemných vztahů. „Schopnosti České republiky postavit vlastní družice označila ministryně Sarah al-Amiri za velice zajímavou záležitost. Kontakty na úrovni managementu vesmírné agentury SAE, které ALKP začala rozvíjet loni, paní prezidentka přislíbila nejenže podpořit, ale také se zasadit o to, aby vzájemná spolupráce doznala konkrétní podoby,“ uvedl Josef Kašpar, prezident ALKP. Na jednání se Sarah al-Amiri se rovněž promítly schopnosti české technologické firmy Advacam, jejíž sesterská společnost Radalytica se Dubai Airshow zúčastnila v dresu české oficiální účasti. V Dubaji jsme vystupovali jako sladěný tým. Bez rozdílu, zdali jde o velký, střední či malý podnik, jsme se v doprovodu náměstka ministryně obrany Daniela Blažkovce a prezidenta ALKP Josefa Kašpara dostali na jednání s leadershipem emirátských a světových hráčů,“ potvrdil Jan Sohar, CEO Radalytica a Advacam.

Účast na dubajském veletrhu si pochvaluje také další z vystavovatelů, CSG Aerospace. „Veletrhu jsme se zúčastnili s jasnou vizí, kdy jsme se primárně zaměřili na networking a market inteligence,“ sdělil ředitel obchodní divize společnosti CSG Aerospace Antonín Kovács a dodal, že očekávání byla naplněna. „Dosáhli jsme všech cílů, které jsme si stanovili a navázali jsme požadované kontakty, které, jak věříme, nám zajisté pomohou v dalším rozvoji a posouvání našich aktivit nejen v regionu, ale i na světové úrovni,“ řekl obchodní ředitel Kovács.

Z KUNOVIC DO DUBAJE

Na stojánce dubajského letiště českou oficiální účast doplnil letoun L 410 NG, který urazil z Kunovic do Dubaje dvoudenní cestu, při níž za celkových 16 hodin letu zdolal 5020 kilometrů. Kunovický stroj se na veletrhu představil jako zástupce firmy Aircraft Industries poprvé pod jejím aktuálním českým vlastníkem, jímž je od loňska skupina OMNIPOL. Prezentace letounu české výroby na akci celosvětového formátu, jako je Dubai Airshow, je přitom významná pro celý letecký průmysl, který se podílí na vývoji a výrobě stroje. Do dodavatelského řetězce kunovické „Čtyřistadesítky“ je zapojeno přes 600 českých subjektů. „Máme za sebou doslova stovky obchodních jednání a prezentací nejen našich letadel, ale také dalších technologií, které dodáváme takřka do všech koutů světa,“ ohlédl se za letošním ročníkem světové výstavy Jiří Podpěra, prezident skupiny OMNIPOL.

Úspěšná mise v SAE. České firmy si z letošní Dubai Airshow odvážejí nové kontrakty i kontakty - ilustrační obrázek Úspěšná mise v SAE. České firmy si z letošní Dubai Airshow odvážejí nové kontrakty i kontakty - ilustrační obrázek

ČESKÁ POSÁDKA NA DAS

Národní expozice nabídla komplexní přehled schopností a řešení českých leteckých výrobců. Propojila 12 vystavujících firem a pro obchodní týmy dalších českých firem sloužila jako „domácí“ základna na akci. Vedle finalistů Aero Vodochody a Aircraft Industries byly přítomny i státní opravárenský podnik LOM PRAHA a jeho dceřinka VR GROUP, ERA a MESIT ze skupiny OMNIPOL, technologický holding LPP, specialisté na nedestruktivní testování z Radalytica, výrobce leteckých podvozku Charvát AXL a také CSG Aerospace. Jako nováček se představila společnost Zuri, která v Česku vyvíjí hybridní autonomní letadlo s kolmým startem. Své obchodní týmy na akci vypravily PBS Velká Bíteš a MGM COMPRO. Na jedné adrese se tak v Dubaji prezentovalo civilní i vojenské letectví.

Aero Vodochody na Dubai Airshow obnovilo jednání s možností budoucí spolupráce se Spojenými arabskými emiráty a zároveň uskutečnilo podpis dodatku strategické spolupráce s maďarskými zástupci společnosti VIKI. Setkáním s Rakouskem, Nigérií a delegacemi dalších států vedení firmy podpořilo jednání o dalších kampaních letounů L-39NG.

Uherskohradišťský MESIT představil na české expozici své zkušenosti z vývoje elektroniky v oblasti leteckých systémů a výrobu přesných mechanických dílců. „Měli jsme několik jednání s dodavateli letecké i obranné techniky a projednávali jsme možnosti rozšíření spolupráce. Navíc je tato výstava nejen příležitost pro obchodní setkání, ale i inspirace pro další letecké inovace,“ sdělil Vladimír Michalík, Head of Sales z MESIT asd.

Úspěšná mise v SAE. České firmy si z letošní Dubai Airshow odvážejí nové kontrakty i kontakty - ilustrační obrázek Úspěšná mise v SAE. České firmy si z letošní Dubai Airshow odvážejí nové kontrakty i kontakty - ilustrační obrázek

Schopnosti a zkušenosti s pasivními sledovacími systémy návštěvníkům české expozice na Dubai Airshow uvedla pardubická ERA. „Na českém stánku to hučelo jako v úle díky návštěvníkům, kteří se zajímali o letecké technologie od ERA a dalších českých výrobců. Naši expozici na českém stánku navštívily jak vojenské, tak i civilní delegace zejména z regionu Středního východu se zájmem o pasivní sledovací technologie a jejich využití ve vojenské i civilní oblasti,“ informovala Lenka Stejskalová Reichová, tisková mluvčí společnosti ERA, která instalovala přes 160 sledovacích systémů ve více než 67 zemích světa.

Po své hojně medializované účasti na Paris Air Show bodovala na dubajském veletrhu i strojírenská společnost PBS (První brněnská strojírna Velká Bíteš), která byla přítomna, jak na české expozici, tak na stánku svého strategického partnera AAL Group. Do Emirátů PBSka dodala již více než stovku proudových motorů. Poprvé zde také projednala ve spolupráci se státním podnikem LOM Praha možnost zástavby klimatizace do vrtulníků, které AAL Group provozuje v Africe.

Mediální úspěch oslavil také nováček mezi firmami na českém stánku Zuri, který se se svým modelem hybridně-elektrického VTOL letounu objevil na stránkách jednoho z veletržních magazínů. Zuri na Dubai Airshow rovněž premiérově představil svůj stroj ve virtuální realitě.

TÝMOVÁ HRA

Česká účast měla na letošní Dubai Airshow také unikátní institucionální zastoupení, které vzniklo synergickým propojení dvou proexportních nástrojů: Českých oficiálních účastí a Projektů na podporu ekonomické diplomacie. Národní expozici organizovanou Ministerstvem průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem obrany a Ministerstvem zahraničí zastřešila oficiální delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem. Za Armádu ČR byl přítomen velitel Vzdušných sil, generálmajor Petr Čepelka, a na místě tým dále posílil velvyslanec Josef Koutský.

V rámci podpory institucí, které českou účast na veletrhu přichystaly společně s Asociací leteckého a kosmického průmyslu (ALKP), měly české firmy příležitost zužitkovat přítomnost oficiální delegace přímo na schůzkách. V dresu oficiální účasti se české podniky v čele s náměstkem Blažkovcem v Dubaji setkali s leadrshipem globálních špiček a emirátských hráčů. Zájmy českého průmyslu prosazoval náměstek Blažkovec na jednáních s vedením americké zbrojařské jedničky Lockheed Martin a dalšího US giganta Textron Aviation, brazilského Embraeru, italského Leonarda či emirátských EDGE a Calidus. Ve dvou dnech zorganizoval meziresortní projektový tým s ALKP pro české podniky 15 vrcholových jednání na úrovni náměstka. K „ruce“ českým firmám, a to i těm nejmenším, byli rovněž přítomni členové představenstva ALKP – prezident Josef Kašpar, ředitel LOM Praha Jiří Protiva a ředitel Aero Vodochody Viktor Sotona.

DUBAI AIRSHOW V ČÍSLECH

Dubai Airshow se řadí mezi největší letecké přehlídky na světě, kde se schází špičky leteckého a vesmírného průmyslu. Akce má záběr jak na vojenské, tak na civilní letecké technologie. Osmnáctý ročník veletrhu, který se v SAE pořádá od roku 1986, byl navíc letos obohacený také o kosmickou sféru, v níž má Česko také co nabídnout. Na Dubai Airshow se sešlo více než 1400 vystavovatelů, přes 180 vystavených letounů, 20 národních pavilónů a 390 armádních a civilních delegací.

Dubai Airshow se etablovala mezi veletrhy, na kterých nelze nebýt, pakliže má země rozvinutý letecký a kosmický průmysl. Významný potenciál má přitom samotná pořadatelská země. SAE významně investují do rozvoje domácího průmyslu, schopnosti přitom nabývají prostřednictvím mezinárodních kooperací. České firmy se mají možnost zařadit do vývojových projektů, což ve výrobním procesu znamená spolupráci na desítky let. Kromě globálních jedniček a celosvětové expertní komunity je Dubai Airshow pověstná silnou přítomností delegací z Afriky a Asie, které představují zájmová odbytiště pro český letecký i kosmický průmysl.


Galerie



Zařazenopo 04.12.2023 11:12:00
ZdrojMPO.cz - ZO
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podpora-exportu/vystavy-veletrhy/2023/uspesna-mise-v-sae--ceske-firmy-si...
AutorOdbor podpory exportu
guid267577
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V