Vláda schválila program, který stanovuje maximální výdaje na udržení a rozvoj nadzvukového letectva

Vláda schválila program, který stanovuje maximální výdaje na udržení a rozvoj nadzvukového letectva Další fotografie Další fotografie

29.11.2023

Vláda schválila program, který stanovuje maximální výdaje na udržení a rozvoj nadzvukového letectva

Autor: Karel Čapek, tiskové oddělení MO

Vláda dnes schválila investiční program, který stanovuje maximální možné výdaje na udržení a rozvoj nadzvukového letectva do roku 2036. Celkové náklady byly stanoveny nejvýše na 215,8 miliardy korun. Obsahují pořízení letounů F-35, využívání nyní provozovaných letadel JAS-39 Gripen do roku 2035 nebo výstavbu nezbytné infrastruktury. Podstatnou částí jsou i rezervy stanovené pro kurzové výkyvy i pro jiná finanční a věcná rizika. Vypracování dokumentu pod názvem program reprodukce majetku vyžaduje zákon. Schválení umožní zabezpečení ochrany suverenity vzdušného prostoru České republiky i dodržení závazků vůči NATO a EU až za rok 2050.

Celkové náklady na udržení a rozvoj schopností českého nadzvukového letectva jsou stanoveny na 215,8 miliardy korun. „Netýkají se pouze pořízení letounů F-35, ale investic do celého nadzvukového letectva Armády ČR až do roku 2036,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová. V částce je tedy zahrnuto i využívání letadel Gripen, s nimiž se počítá do roku 2035. Ve stejný rok by také měly dosáhnout cílových operačních schopností i nová letadla F-35.

Program zahrnuje například pořízení 24 letounů F-35, výdaje na zajištění potřebné nemovité infrastruktury pro stíhací letectvo, odhad nákladů na pronájem či podporu letounů JAS-39 nebo kurzovou rezervu.

Program reprodukce majetku je zákonem o rozpočtových pravidlech požadovaný plánovací dokument, který definuje maximální finanční, časový a věcný rámec pro plánované investiční výdaje. Celková částka nemusí být ve skutečnosti vyčerpána, nesmí být ale překročena. Plány jsou proto sestaveny s ohledem na možná rizika.

Každý program reprodukce majetku obsahuje ve svém finančním rámci zohlednění možných věcných i cenových rizik, tedy cen materiálu a služeb, směnné kurzy v případě kontraktů v cizích měnách a další jevy, které je velmi obtížné predikovat na období téměř patnácti let.

Nákup letounů 5. generace F-35 schválila vláda letos v září na základě vojenského doporučení Armády ČR. Pořizovací náklady budou placeny postupně v letech 2024 až 2034. Celý projekt byl vyčíslen na asi 150 miliard korun, v ceně je nákup letadel i výstavba nezbytné infrastruktury.


Zařazenost 29.11.2023 18:11:00
Zdrojarmy.cz
Originálarmy.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/vlada-schvalila-program--ktery-stanovuje-maximalni-vydaje-na...
KategorieZpravodajství

Související témata

Ministerstvo pro místní rozvoj
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V