Informace ze stavebního odboru

zveřejněno: 22. 11. 2023
aktuálně k provozu

Stavební odbory na mnoha úřadech po celém Česku se potýkají s nedostatkem zaměstnanců i komplikovanou legislativou. To je i případ žďárského stavebního odboru, který je dlouhodobě přetížený a nestíhá nápor práce. Úřad na to reagoval zkrácením provozní doby pro veřejnost od srpna do odvolání, slibuje si od toho rychlejší vyřizování žádostí.


Veřejnost mohla na stavební odbor chodit pět dnů v týdnu, to se ale od 1. srpna změnilo. Otevřeno je jen od pondělí do středy v dosavadních hodinách, ve čtvrtek a v pátek zůstává pro veřejnost zavřeno. Úřad si od tohoto kroku slibuje, že úředníci získají víc času na vyřizování žádostí, kterých rychle přibývá. Stavební odbor je v personální krizi, aktuálně nemá stále potřebný počet zaměstnanců, někteří noví zaměstnanci zase prochází náročným a dlouhým procesem zaškolení. Situaci neusnadnily ani technické problémy se software v poslední době.
Za chybějící zaměstnance se zatím podařilo sehnat nové jen částečně, jedním z důvodů jsou vysoké kvalifikační požadavky na odborné vzdělání a praxi požadované zákonem. Zaučení nového zaměstnance trvá kvůli složité legislativě a vysoké odborné náročnosti až rok a půl. Nový člověk se musí kromě orientace v procesu správního řízení seznámit s víc než padesátkou zákonných předpisů. Správní řízení, podání a žádosti za chybějící kolegy si tak ke své agendě přibírají zbylí úředníci.
Agendy ale meziročně přibývá, v prvním pololetí letošního roku přijal odbor téměř o dvě stě podání víc než loni za stejné období. Kvůli personální krizi narůstá i počet nevyřízených podání, zatímco letos v lednu jich úřad evidoval pět, v červnu už jich je přes 250.
Žďárský úřad ale není jediný, který se s podobnou situací potýká. V sousedním Novém Městě na Moravě hledali úředníky na stavební odbor téměř rok, krajský úřad dva roky. Běžná provozní doba žďárského úřadu patří ve srovnání s jinými městy Vysočiny mezi nadstandardní. Uvědomujeme si, že omezení provozní doby pro veřejnost může přinést komplikace, ale věříme, že v současné situaci jde o cestu, jak s menším počtem úředníků zvládnout co největší objem práce. Klienty stavebního odboru prosíme o trpělivost a pochopení, děláme, co je v našich silách.

Martina Hostomská
Městský úřad Žďár n. S.


Zařazenost 22.11.2023 14:11:00
ZdrojŽďár nad Sázavou
Originálzdarns.cz/online-sluzby/aktuality/informace-ze-stavebniho-odboru
AutorMgr. Alena Dolníčková
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.