Česko a Mongolsko upevňují hospodářskou spolupráci s podporou vicepremiéra

Publikováno:
20.11.2023
Autor:
Odbor mimoevropských zemí

O spolupráci v oblasti využívání přírodních zdrojů, energetiky, výstavby a modernizace průmyslu, ochrany životního prostředí, potravinářství i lesnictví jednal Smíšený výbor hospodářské spolupráce mezi Českou republikou a Mongolskem.


V pořadí VIII. zasedání česko-mongolského Smíšeného výboru se uskutečnilo dne 31. října v Ulánbátaru souběžně s oficiální návštěvou místopředsedy vlády ČR pana Mariana Jurečky v Mongolsku, kterého na cestě doprovázela podnikatelská delegace vedená viceprezidentem Hospodářské komory ČR Radkem Jakubským. Jednání Smíšeného výboru předsedala ministryně práce a sociálního zabezpečení Mongolska, paní Churelbátaryn Bulgantuja, českou stranu na jednání vedl vrchní ředitel Sekce fondů EU Ministerstva průmyslu a obchodu Marian Piecha.

Obě strany v průběhu zasedání jednaly o nových námětech na obchodní a průmyslovou spolupráci a návrzích pro zlepšování hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi. Jednání Smíšeného výboru byl formou několika aktivních vstupů přítomen také místopředseda vlády ČR pan Marian Jurečka, což jednání dodalo na důležitosti.

V oblasti obchodní a investiční spolupráce byly projednány plánované i pokračující projekty českých firem v Mongolsku především v oblasti těžby, energetiky, výstavby infrastruktury a geologie. Jedná se například o servisování sítí pro distribuci elektřiny, dodávky příslušenství pro zateplování budov, výrobu stavebních materiálů, moderní bytovou výstavbu a dodávky pro mongolský agro průmysl, zejm. pekárenské linky.

Kromě spolu předsedání Smíšenému výboru a podpory aktivit podnikatelské delegace bylo součástí programu vrchního ředitele M. Piechy také jednání s vybranými mongolskými partnery, tj. Ministerstvem pro hospodářství a rozvoj Mongolska a Ministerstvem těžby a těžkého průmyslu Mongolska. Zde byla řeč zejm. o možné spolupráci na akademické úrovni, v oblasti energetiky, dopravy a hornictví či zájmu českých firem pokračovat v geologickém průzkumu Mongolska.

Česká republika a Mongolsko jsou tradičními obchodními partnery s kořeny vzájemné spolupráce sahajícími do období těsně po druhé světové válce. Projekty zacílené na rozvoj průmyslového potenciálu země a zlepšení životní úrovně v Mongolsku jsou hlavní oblastí naší bilaterální obchodní spolupráce. O tom, že se české firmy chtějí nadále podílet na budování infrastruktury a zpracovatelského sektoru v Mongolsku, svědčí ostatně i osobní účast českých firem v doprovodné podnikatelské delegaci, pořádané podnikatelské fórum i výše obchodní výměny, jejíž hodnota od posledního zasedání Smíšeného výboru vzrostla a činila 429 mil. Kč za rok 2022.


Galerie



Zařazenopo 20.11.2023 15:11:00
ZdrojMPO.cz - ZO
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podpora-exportu/vystavy-veletrhy/2024/cesko-a-mongolsko-upevnuji-hospoda...
AutorOdbor mimoevropských zemí
guid278175
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V