Vyhozený šéf Open AI sháněl miliardy pro své nové projekty. Chtěl vybudovat konkurenci Nvidii či "iPhone umělé inteligence"

Bývalý šéf společnosti OpenAI Sam Altman v týdnech, které předcházely jeho překvapivému odvolání, sháněl miliardové investice do svého nového podniku na výrobu čipů. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Správní rada OpenAI Altmana odvolala v pátek. Po bouřlivém víkendovém vývoji, kdy za jeho návrat lobbovali významní investoři, dnes americká softwarová společnost Microsoft oznámila, že k ní Altman přechází i s částí svého týmu v OpenAI. Microsoft je velkým podporovatelem OpenAI.

Altman se podle zdrojů pokoušel finance na projekt označovaný Tigris získat na Blízkém východě. Chystal se rozjet podnik na výrobu čipů pro umělou inteligenci (AI), který by mohl konkurovat současnému lídrovi trhu, firmě Nvidia. Altman ještě firmu nezaložil a s investory teprve začal jednat, uvedly zdroje.

Altman coby spoluzakladatel OpenAI se také snaží sehnat peníze na interaktivní hardwarové zařízení zaměřené na umělou inteligenci, které vyvíjí společně s bývalým šéfem designu společnosti Apple Jonym Ivem. Server The Verge už dříve napsal, že dvojice vyvíjí "iPhone umělé inteligence".

Finanční prostředky pro své projekty Altman sháněl v době, kdy OpenAI dokončuje nabídku na prodej akcií. Vede ji společnost Thrive Capital a firmu by ohodnotila na 86 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč). Součástí transakce chtěla být podle jednoho zdroje i japonská SoftBank a další podniky, které ovšem skončily na čekací listině. Altman mezitím vyzval investory, aby zvážili jeho nové podniky, uvedly dva zdroje, na které se odvolává Bloomberg.

Saúdskoarabský státní investiční fond Public Investment Fund (PIF), státní fond emirátu Abú Zabí Mubadala Investment, OpenAI ani SoftBank se k věci zatím nevyjádřily.

Správní rada OpenAI v pátek Altmanův vyhazov zdůvodnila tím, že při komunikaci s ní nebyl soustavně upřímný. "Důvodem bylo selhání komunikace mezi Samem a správní radou," uvedl později provozní šéf společnosti Brad Lightcap.

Podle zdrojů se různily jejich názory ohledně bezpečnosti AI, rychlosti vývoje této technologie a komerčního využití. Napjaté vztahy se správní radou pak zkomplikovaly Altmanovy ambice a jeho vedlejší podnikatelské aktivity, píše Bloomberg.

Altman plánuje založit podnik na výrobu speciálních čipů TPU, které jsou navržený tak, aby zvládaly velké objemy úloh umělé inteligence. Vedle konkurence k produktům Nvidia se snažil docílit snížení nákladů na provoz služeb ChatGPT a Dall-E ze stáje OpenAI.

Čipy TPU vyrobené na míru by mohly překonat produkty Nvidie, píše Bloomberg. Připomíná ale, že jejich vývoj je složitý a časově náročný.

Jakýkoli projekt bývalého šéfa OpenAI je podle zdrojů připravena zaštítit řada společností, uvedly zdroje. Altmanovu firmu se chystal podle nich podpořit i Microsoft, kam nakonec Altman přešel.


Zařazenopo 20.11.2023 13:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5661111/vyhozeny-sef-open-ai-shanel-miliardy-pro-sve-nove-projekty-chtel-vyb...
KategorieUdálosti, Akcie, Akcie - Svět, Patria doporučení
AutorČTK
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V