Výměna tlumičů i spojky. Dílenští specialisté u Hiluxů sami zvládnou běžné opravy

Výměna tlumičů i spojky. Dílenští specialisté u Hiluxů sami zvládnou běžné opravy Další fotografie Další fotografie

16.11.2023

Výměna tlumičů i spojky. Dílenští specialisté u Hiluxů sami zvládnou běžné opravy

Autor: kapitán Jakub Moravec

Až 90 vojáků napříč celou armádou se vyškolilo v opravách na vozidle Toyota Hilux. Díky spolupráci odborníků z Agentury logistiky a firmy Dajbych plus s.r.o. v Plzni jsou dílenští specialisté odborně zdokonaleni v tzv. 1. a 2. úrovni oprav. Osobních terénních automobilů Toyota Hilux bude v armádě více než 1300, nahrazují zastaralé UAZy a vozidla Land Rover Defender.

„Není to pouze o získávání schopností, jak udržovat a opravovat techniku, ale hlavně o upevnění znalostí, díky kterým se vyvarujeme vysokým nákladům za servis a dokážeme tak sami prodlužovat životnost vozidla. V příštích měsících plánujeme vyškolit další specialisty,“ říká náčelník služby provozu a oprav rezortu obrany podplukovník Jan Stehlík.

Dvoudenní kurz, který obsahoval 15 vyučovacích hodin, byl zaměřen na praktické ukázky poruch na tomto druhu vozidla. Díky tomu si tzv. dílenští specialisté především z čet oprav pozemních a vzdušných sil, agentur nebo Vojenské policie prohloubili znalosti v 1. a 2. úrovni oprav. Jedná se o obdobný servis, který dokázali vojáci vykonat na dříve používaných vozidlech Land Rover Defender a UAZ.

„První úroveň je v podstatě nejběžnější. Pokud se závady na technice neřeší v rámci záruky u dodavatele, tak jsou na této úrovni schopni specialisté provést např. výměnu tlumičů nebo kompletního zavěšení kol, či demontáž snímače tlaku oleje, popřípadě spojky,“ komentuje podplukovník Stehlík, který zároveň dodává. „Nicméně v případě, že probíhá servis a prevence, tak jak má, tak se výrazně snižuje pravděpodobnost potřeby vyšší úrovně oprav.“

Úrovně oprav

V Armádě České republiky je zaveden princip čtyř úrovní oprav. První zabezpečuje obsluha pozemní techniky a dílenští specialisté vlastní jednotky. Tedy rota logistiky a její četa oprav. Zpravidla se jedná o preventivní údržbu a odstranění běžných závad a poruch.

Abychom pochopili návaznost úrovní, je vhodné uvést jeden příklad. „Jestliže se nám například poškodí na vojenské technice motor, tak jej příslušníci na první úrovni vymění za nový a provozuschopná technika míří zpět k jednotce. Poškozený motor pak směřuje k opravám na druhou úroveň, kterou zajišťuje 142. prapor oprav v Klatovech. Zde se provádí převážně preventivní údržba, nálezové a střední opravy, ale i revize či kalibrace vybraných zařízení,“ popisuje podplukovník Stehlík.

Třetí stupeň je v rukou odborníků z Centra zabezpečení oprav Lázně Bohdaneč. Zde se už jedná o složitější opravy a technologicky náročnější údržbu, revize technických zařízení nebo kalibrace. Pracovníci z Úseku oprav Lázně Bohdaneč a Jaroměř se převážně zaměřují na těžkou a obrněnou techniku a řeší servis například zbraňových systémů, operačně taktické systémy velení a řízení včetně podvozků a karoserií. Výjimkou nejsou ani výjezdy na zahraniční pracoviště a do zahraničních operací.

V poslední úrovni je pak technika předána sjednanému mimovojskovému poskytovateli, tedy servisu nebo přímo výrobci techniky. Jedná se zpravidla o rozsáhlé opravy, revize po 10 letech, revize technických zařízení, ověření měřidel nebo modernizace.

Praktická přednáška

Praktická přednáška

Autor: pplk. Jan Stehlík

Obrázek x z y

Praktická přednáška

Praktická přednáška

Autor: pplk. Jan Stehlík

Obrázek x z y

Toyota Hilux

Toyota Hilux

Autor: kapitán Jakub Moravec

Obrázek x z y

Toyota Hilux

Toyota Hilux

Autor: kapitán Jakub Moravec

Obrázek x z y

Praktická přednáška
Praktická přednáška
Toyota Hilux
Toyota Hilux

Zařazenočt 16.11.2023 16:11:00
Zdrojarmy.cz
Originálarmy.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/vymena-tlumicu-i-spojky--dilensti-specialiste-u-hiluxu-sami-...
KategorieZpravodajství

Související témata

Oprava D1 | Agentura fitch | Zájezdy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V