Britská dezinflace ztrácí vítr z plachet

Britská dezinflace ztrácí vítr z plachet

Antonín Hudec
08:53 19. října 2023

Klíčové body

  • Meziroční britská inflace v září dosáhla 6,7 %, trh očekával pokles na 6,6 %
  • Bank of England má prostor k dalšímu zvýšení sazeb, v základním scénáři s ním však nepočítáme.
  • Koruna oslabila vůči libře nad 28,50 GBPCZK a vůči euru nad 24,70 EURCZK.
Zdroj: Depositphotos

Britská dezinflace se v září zasekla. Hlavní úroková sazba Bank of England dosahuje 5,25 %, přičemž dle části trhu ve hře zůstává možné utažení o 25 bazických bodů. V našem základním scénáři s ním už však nepočítáme. Libra vůči koruně posílila nad 28,50 GBPCZK. Pokračuje tak v trendu, ve kterém hraje výraznou roli oslabující koruna. Ta se vůči evropské společné měně dostala nad 24,70 EURCZK.

Loni v říjnu dosáhla britská meziroční inflace vrcholu na úrovni 11,1 %. Přísné monetární podmínky ji následně stlačily dolů, nicméně v posledních měsících dezinflace ztratila na tempu. V červenci se meziroční cenová hladina pohybovala na 6,8 %, v srpnu klesla na 6,7 %, kde se udržela i v září. K 2% cíli je stále daleko. Meziměsíčně inflace vzrostla v září z 0,3 % na 0,5 %. Mírně klesla alespoň jádrová inflace, která se v meziročním srovnání dostala z 6,2 % na 6,1 %. Protiinflačně mezi srpnem a zářím působily ceny potravin a nealkoholických nápojů, které meziměsíčně nejvýrazněji zlevňovaly. Mírně zdražovalo oblečení, alkohol, tabákové výrobky a služby v oblasti rekreace, kultury a pohostinství. Nejvíce ceny rostly v oblasti dopravy, což souviselo se zdražováním pohonných hmot.

Britský ministr financí Jeremy Hunt včera prohlásil, že inflace neklesá přímočaře. Věří, že pokud vše půjde podle plánu, inflace ke konci roku ještě klesne. Aktuální úrokové sazby se nachází na restriktivních úrovních. I přesto, že se zvýšené úroky ještě plně nepropsaly do britské ekonomiky, existuje prostor pro další zvýšení. Jistou část Bank of England mohou inflační data posledních tří měsíců donutit k o něco více jestřábímu přístupu. My však věříme, že většina bude pro úrokovou stabilitu a sledování pokračujícího propisu sazeb do ekonomiky.

Libra včera po osmé ranní vůči euru lehce posílila. Mohla to být reakce na lehce vyšší inflační čísla, nicméně během chvíle byly zisky smazány. Libra se včera pohybovala v úzkém pásmu 0,866 až 0,869 EURGBP. Vůči koruně posílila v průběhu celého dne až nad 28,50 GBPCZK. Z dlouhodobého hlediska se britská měna vůči koruně pohybuje v býčím kanále už od dubna. A i přes výraznější korekci na konci září, kdy jsme se dostali poblíž hranice 28,00 za libru, kurz vůči koruně vynesl za poslední měsíce přes 2 %.

V eurozóně byla zveřejněna revize inflace za září. Ta potvrdila meziroční pokles z 5,2 % na 4,3 %. U jádrové inflace byl potvrzen pokles z 5,3 % na 4,5 %. Revize neměla na devizových trzích žádný efekt. Koruna, která začátkem týdne zpevňovala směrem ke 24,60 EURCZK, znovu oslabila nad úroveň 24,70 EURCZK. V posledním týdnu se středový kurz právě pohybuje mezi úrovněmi 24,60 až 24,70 EURCZK, kdy tyto dvě hranice působí jako silná podpora a rezistence. Stále zde přetrvávají rizika na straně slabší koruny, ale zatím zde chybí výrazný pohyb, který by hranici 24,70 prorazil.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0540 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 106,55 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0496 do 1,00612 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,69 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 23,42 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,57 až 24,74 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,21 do 23,56 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenočt 19.10.2023 08:10:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/britska-dezinflace-ztraci-vitr-z-plachet/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=151113
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V